Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura, Barclays: Η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια εντός του 2018

Nomura, Barclays: Η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια εντός του 2018
Τη στιγμή που οι περισσότεροι οικονομολόγοι δεν προβλέπουν αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ πριν το 2019, αναλυτές της Nomura και της Barclays «βλέπουν» αύξηση επιτοκίων εντός του 2018
Την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ δεν θα έχει τη δυνατότητα να κινηθεί τόσο αργά όσο θα επιθυμούσε όσον αφορά στην κατάργηση της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής εκφράζουν αναλυτές τραπεζών, μεταξύ των οποίων της Nomura και της Barclays.
Ειδικότερα, τη στιγμή που οι περισσότεροι επενδυτές και οικονομολόγοι δεν «βλέπουν» αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ πριν το 2019, οι αναλυτές της Nomura και της Barclays εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια της εντός του επόμενου έτους (2018).
«Σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη, πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή κατά τους επόμενους μήνες η ΕΚΤ θα επανεξετάσει την στρατηγική της όσον αφορά τη νομισματική πολιτική» επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της Nomura με επικεφαλής τον Andrew Cates, ο οποίος προβλέπει μια αύξηση 10 μονάδων βάσεων στο επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από το σημερινό -0,4%.
«Καθώς -κατά τους τελευταίους μήνες- δεν υπήρξε καμία ουσιαστική αντίδραση από τον πληθωρισμό της ευρωζώνης στην ισχυρότερη ανάπτυξη -σε αντίθεση με τις προσδοκίες μας- πολλοί παρατηρητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κλασσικές κυκλικές δυνάμεις πληθωρισμού δεν ισχύουν πλέον.
Εμείς δεν το πιστεύουμε».
Ωστόσο ακόμα ένας λόγος για τον οποίο η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να κινηθεί πιο γρήγορα από το αναμενόμενο θα μπορούσε να είναι οι κίνδυνοι που προκύπτουν για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα λόγω των αρνητικών επιτοκίων.
Ο Philippe Gudin της Barclays προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει την κατάργηση της ποσοτικής χαλάρωσης πριν το τέλος του 2018, αυξάνοντας το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων κατά 20 μονάδες βάσης κατά το τέταρτο τρίμηνο και φτάνοντας το στο μηδέν στις αρχές του 2019.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οποιαδήποτε αύξηση επιτοκίων πριν τη λήξη της θητείας του Mario Draghi (σσ. τον Οκτώβριο του 2019) θα ήταν μια νίκη για τον ίδιο, δεδομένου ότι δεν επηρεάζει τις αγορές τόσο πόλη
Επί του παρόντος, υπάρχει η πιθανότητα ο Draghi να είναι ο πρώτος πρόεδρος της ΕΚΤ που δεν έχει αυξήσει ποτέ τα επιτόκια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης