Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η απόφαση του Trump για την Ιερουσαλήμ ισχυροποιεί τον ρόλο της Ρωσίας - Οι εκτιμήσεις αναλυτών

Η απόφαση του Trump για την Ιερουσαλήμ ισχυροποιεί τον ρόλο της Ρωσίας - Οι εκτιμήσεις αναλυτών
Στο συμπέρασμα ότι η απόφαση του Donald Trump να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ πιθανότατα θα ισχυροποιήσει τη θέση του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, αλλά και του ρόλου της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή, καταλήγουν οι αναλυτές.
Αν και ο Putin έχει εκφράσει τη δυσαρέσκεια του υποστηρίζοντας ότι «η απόφαση του Trump δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάσταση στη Μέση Ανατολή και αντιθέτως αποσταθεροποιεί μια ήδη περίπλοκη κατάσταση».
Ωστόσο, σύμφωνα με το CNBC, η Ρωσία θα μπορούσε να επωφεληθεί από την κίνηση αυτή και να δει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή να αυξάνεται.
Μάλιστα, αναλυτές επισημαίνουν ότι η Μόσχα να μπορούσε να αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή στην «παγωμένη» ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, δεδομένων των στενών του δεσμών τόσο με το Ισραήλ όσο και με τον αραβικό κόσμο.
«Ο Putin έχει καθιερώσει τη Ρωσία ως το μόνο πιο σημαντικό εξωτερικό παράγοντα στη Μέση Ανατολή» δήλωσε ο Christopher Granville της Trusted Sources.
Ο Granville συμφώνησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναβαθμιστεί ως βασικός παίκτης στην ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή, παρ' όλου που οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, πόσο μάλλον του ευρύτερου ισλαμικού κόσμου, έχουν αυξηθεί τόσο πολύ που φαίνεται αδύνατο να υπάρξει πρόοδος στη διαδικασία κάποια στιγμή σύντομα..
«Η Ρωσία είναι σε καλύτερη θέση ώστε να έχει εποικοδομητικές επαφές με διαφορετικές χώρες και παίκτες και στις δύο πλευρές του μετώπου...» επεσήμανε ο ίδιος.
Παρ' όλα αυτά επεσήμανε ότι η Ρωσία ενδέχεται να μην θέλει να αναλάβει αυτό τον δύσκολο ρόλο του ειρηνοποιού.
«Η Ρωσία είναι σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσει τους πάντες αν και ο ρόλος ενός ''έντιμου μεσολαβητή'' στην ειρηνευτική διαδικασία είναι ένας θλιβερός και κάπως καταδικασμένος ρόλος» είπε ο Granville.
Από την πλευρά του, ο Jason Bush της Eurasia Group, υποστηρίζει ότι «σε κάποιο βαθμό, ο,τιδήποτε είναι επιζήμιο για τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον αραβικό κόσμο αποτελεί ευκαιρία για κάποιον άλλο, αλλά ο Putin είναι οπαδός του Ισραήλ.
Έχει κάνει πολλά για να βελτιώσει τις σχέσεις.
Έχουν πολλά κοινά, όπως η δέσμευση για την καταπολέμηση του ισλαμικού εξτρεμισμού, αλλά η Ρωσία δεν θέλει να πάρει μέρος στη Μέση Ανατολή, θεωρεί ότι είναι φιλική προς το Ισραήλ και τα αραβικά έθνη γύρω από αυτό».

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης