Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurobank Equities: Υπερβολικές οι ανησυχίες για τα stress test των ελληνικών τραπεζών - Αισιοδοξία για το 2018

tags :
Eurobank Equities: Υπερβολικές οι ανησυχίες για τα stress test των ελληνικών τραπεζών - Αισιοδοξία για το 2018
Η μεταβλητότητα αναμένεται να παραμείνει βασικό χαρακτηριστικό μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα από την πλειονότητα των επενδυτών σχετικά με τα αποτελέσματα του τεστ αντοχής
Οι επιδόσεις των μετοχών των ελληνικών τραπεζών ήταν αδύναμες το δεύτερο εξάμηνο του έτους (-26%), κυρίως λόγω ανησυχιών που σχετίζονται με την υγεία του τραπεζικού τομέα ενόψει της επερχόμενης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test), δεδομένης ιδίως της μη εποικοδομητικής στάσης του ΔΝΤ.
Αυτό αναφέρει στην ανάλυση με ημερομηνία 13/12/2017 η Eurobank Equities, τονίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες σήμερα διαπραγματεύονται στο 0,3x σε όρους P / TBV με βάση τις εκτιμήσεις του 2018, έχοντας μια "βαθιά" έκπτωση (περίπου 70%) σε σχέση με τον ευρωπαϊκό κλάδο.
Είναι ενδιαφέρον ότι η απόδοσή τους παρουσιάζει αρνητική συσχέτιση με τα ελληνικά ομόλογα κατά τη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου του 2017 (-26% έναντι βελτίωσης 185 μ.β. στις αποδόσεις ελληνικών ομολόγων).
Αυτό είχε γίνει και το 2015.
Η Eurobank Equities θεωρεί όμως ότι το 2018 είναι διαφορετικό από το 2015.
Οι αναλυτές της δηλώνουν αισιόδοξοι για τα stress test και συνολικά για την ποιότητα του ενεργητικού του κλάδου, για τους ακόλουθους λόγους:
i) οι τράπεζες ξεκινούν από μια σημαντικά καλύτερη θέση από άποψη ρυθμιστικού κεφαλαίου,
ii) το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι πολύ καλύτερο,
iii) τα σχέδια και το πλαίσιο για την επίλυση των NPL είναι αποτελεσματικότερο και
iv) υπάρχει "ευκαιρία ρυθμιστικού αρμπιτράζ" με την εφαρμογή του IFRS 9.


Ως εκ τούτου, η Eurobank Equities θεωρεί ότι μια σημαντική απαίτηση συμμόρφωσης θα προέκυπτε από μια σημαντική αλλαγή στην «πολιτική», όπως αυτή που εξέφρασε το ΔΝΤ (περισσότερα κεφάλαια για ταχύτερη εκκαθάριση) ή η πλήρης αποτυχία στην επίτευξη των στόχων των NPLs κατά τους επόμενους μήνες.
Άλλωστε, υπενθυμίζει ότι οι τράπεζες έχουν επιτύχει μέχρι στιγμής τους στόχους μείωσης των NPLs, ενώ ορισμένες έχουν υιοθετήσει ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους.
Κατά συνέπεια, η θεμελιώδης πρόοδος των τραπεζών και τα αποτελέσματα των stress test θα αποτελέσουν τους βασικούς μοχλούς για την επίδοσή τους βραχυπρόθεσμα, σε αντίθεση με τα τελευταία χρόνια, όταν η απόδοση οφειλόταν κυρίως στις αξιολογήσεις του προγράμματος διάσωσης.
Μάλιστα, η Eurobank Equities αναμένει την αναπροσαρμογή του τομέα και την κάλυψη των θετικών επιδόσεων σε σχέση με τα ελληνικά ομόλογα, δεδομένων των θετικών προοπτικών για τον τομέα.
Ωστόσο, η μεταβλητότητα αναμένεται να παραμείνει βασικό χαρακτηριστικό μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα από την πλειονότητα των επενδυτών σχετικά με τα αποτελέσματα του τεστ αντοχής.
Από την άλλη μεριά, η Eurobank Equities μείωσε τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία του κλάδου, λαμβάνοντας υπόψιν τους ακόλουθους παράγοντες:
i) αναμενόμενη πίεση στα κέρδη επιτοκίων λόγω απομόχλευσης και χαμηλότερων αποδόσεων ενεργητικού,
ii) υψηλότερο δείκτη CoR κατά 10 μ.β. μέσο όρο δεδομένης της ρυθμιστικής πίεσης και την επιτάχυνση των πωλήσεων NPL (65% περισσότερες πωλήσεις NPL έναντι αρχικού σχεδίου),
iii) εφαρμογή του ΔΠΧΠ 9, που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 8% των LLP κατά μέσο όρο για τον κλάδο, ήτοι περίπου 4,7 δισ. ευρώ ή περίπου 15% του TBV.
Παρόλα αυτά, αναμένει ότι τα καθαρά έσοδα των τραπεζών θα βελτιωθούν το 2018-19, καθώς ο CoR θα πρέπει να παραμείνει σε πτωτική τροχιά, αν και με χαμηλότερο ρυθμό από ό, τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.
Η Eurobank Equities μείωσε τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών λόγω της αναθεώρησης προς τα κάτω των εκτιμήσεών της.
Διατηρεί τη σύσταση "Αγοράς" (buy) στην Εθνική Τράπεζα, με τιμή στόχο στα 0,41 ευρώ, και στην Alpha Bank, με τιμή στόχο 2,70 ευρώ, καθώς παρέχουν έναν καλό συνδυασμό ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών (υψηλή κάλυψη για NPEs και ρυθμιστικό κεφάλαιο) και ελκυστική αποτίμηση.
Η σύσταση παραμένει "διακράτηση" (Hold) για την Τράπεζα Πειραιώς, με τιμή στόχο στα 3,27 ευρώ, δεδομένης της ασθενέστερης θεμελιώδους θέσης της έναντι των υπολοίπων (χαμηλότερη κάλυψη, υψηλότερα ΝΡΕ, σύνθετη κεφαλαιακή διάρθρωση).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης