Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Παρά την προκλητική απόκλιση μετοχών - ομολόγων στο α΄ δίμηνο του 2018 επίκειται άνοδος +8% προς τις 820 μον.

Παρά την προκλητική απόκλιση μετοχών - ομολόγων στο α΄ δίμηνο του 2018 επίκειται άνοδος +8% προς τις 820 μον.
Παρά την μεγάλη βελτίωση των ελληνικών ομολόγων, την μείωση των αποδόσεων και των spread και την συνακόλουθη μεγάλη βελτίωση του προεξοφλητικού επιτοκίου το χρηματιστήριο παρά τις πρόσκαιρες αναλαμπές σέρνεται…
Η ακραία απόκλιση μετοχών και ομολόγων που βρίσκεται σε εξέλιξη χρήζει τεράστιας προσοχής.
Στα ομόλογα σημειώνεται ράλι με το 10ετές στο 4,33% εξέλιξη που υποδηλώνει ότι μειώνεται δραστικά το ρίσκο χώρας.
Το βασικό προεξοφλητικό επιτόκιο – είναι αυτό που χρησιμοποιείται στα διάφορα μοντέλα ανάλυσης για να εξαχθούν συμπεράσματα αποτιμήσεων – που στηρίζεται στο 10ετές ελληνικό ομόλογο έχει εντυπωσιακά βελτιωθεί για τεχνικούς κυρίως λόγους.
Το swap διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο στην βελτίωση των ομολόγων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι βασικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για στόχο απόδοσης στο 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 3,5% σε βάθος μηνών ενώ ένα εύρος μεταξύ 4% και 4,30% θεωρείται fair value την τρέχουσα περίοδο.
Παρά την μεγάλη βελτίωση των ελληνικών ομολόγων, την μείωση των αποδόσεων και των spread και την συνακόλουθη μεγάλη βελτίωση του προεξοφλητικού επιτοκίου το χρηματιστήριο παρά τις πρόσκαιρες αναλαμπές σέρνεται…
Το βασικό ερώτημα είναι πότε θα ξαναλειτουργήσει ο μηχανισμός των συγκοινωνούντων δοχείων μεταξύ ομολόγων και τραπεζικών μετοχών – χρηματιστηρίου.
Με βάση κάποιες ενδείξεις που στηρίζονται
1)Στην πορεία της αγοράς ομολόγων που έχει σημειώσει υπερβολικό ράλι
2)Της στάση των hedge funds που έχουν ανοικτές short θέσεις όπως Marshall, Oceanwood κ.α. που δεν θα βιαστούν και δεν θα υποχρεωθούν σε short covering
3)Της επιχειρούμενης προσπάθειας ορισμένων βασικών μετόχων να στηρίξουν τις μετοχές τους όπως το Fairfax στην Eurobank.
To πακέτο στην Eurobank αφορούσε εκ νέου το Fairfax που συνεχίζει τις επιλεκτικές αγορές.
4)Την ένδειξη ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου μεταφέρονται για το 2019 και όχι για το 2018 – ίσως πλην μιας εξαίρεσης –
5)Της κόπωσης που θα εμφανίσει η κερδοφορία των τραπεζών λόγω των ελέγχων TAR και κυρίως λόγω της συνεχούς μείωσης του ενεργητικού των τραπεζών
Για τους λόγους αυτούς εκτιμάται ότι το χρηματιστήριο στο α΄ δίμηνο του 2018 και κυρίως τον Φεβρουάριο θα μπορούσε να σημειώσει άνοδο έως +8% στις 820 μονάδες από 749-750 μονάδες της τρέχουσας περιόδου.

Σοβαρή υποσημείωση

Πολλοί διερωτώνται γιατί ενώ στα ομόλογα σημειώνεται ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν ακολουθεί ή όταν επιχειρεί κάποιες αναλαμπές δεν πείθει για την συνέχεια.
Η απάντηση είναι απλή.
Δεν λειτουργεί ακόμη τουλάχιστον ο κλασσικός μηχανισμός των συγκοινωνούντων δοχείων κυρίως γιατί η θεαματική βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα αποδίδεται σε τεχνικούς λόγους και όχι «στην βελτίωση της οικονομίας ή στις μεταρρυθμίσεις».
Η τεχνική βελτίωση λόγω του swap έχει δημιουργήσει μια αυτοτροφοδοτούμενη βελτίωση που δεν αντικατοπτρίζει ρεαλιστικά το fair value.
Όπως δεν αντικατοπτρίζονται οι αξίες και στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης λόγω του QE της ποσοτικής χαλάρωσης που έχουν οδηγήσει σε ακραία χαμηλά τις αποδόσεις π.χ. στην Πορτογαλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης