Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζει νέα πυρηνική δοκιμή – Τι δείχνουν δορυφορικές εικόνες

Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζει νέα πυρηνική δοκιμή – Τι δείχνουν δορυφορικές εικόνες
Παρά την ελπίδα που είχε δημιουργηθεί από τις δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Άμυνας R. Tillerson ότι η κρίση με τη Βόρεια Κορέα μπορεί να ξεπεραστεί μέσω της διπλωματίας, νέες δορυφορικές εικόνες δείχνουν πως ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un αγνοεί τις προειδοποιήσεις από τη διεθνή κοινότητα και προχωρά με ταχείς ρυθμούς τις εργασίες στην περιοχή Punggye-ri, όπου βρίσκεται το πεδίο πυρηνικών δοκιμών της χώρας.
Οι δορυφορικές εικόνες υποδεικνύουν ότι η περιοχή Punggye-ri πάσχει από το «το σύνδρομο του κουρασμένου βουνού»*, ένα φαινόμενο που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από κατασκοπευτικούς δορυφόρους που εξέταζαν τους χώρους πυρηνικών δοκιμών της τότε Σοβιετικής Ένωσης.
Κινέζοι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει τη Βόρεια Κορέα για τους κινδύνους, κάτι το οποίο δεν πτόησε καθόλου το καθεστώς της Πιονγκγιανγκ, με αποτέλεσμα δύο σήραγγες να καταρρεύσουν κοντά στον θάλαμο δοκιμών τον Οκτώβριο του 2017, σκοτώνοντας 200 εργαζόμενους.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες, η Βόρειας Κορέα συνεχίζει τις εργασίες κατασκευής μιας νέας σήραγγα κοντά στη Δυτική Πύλη της τοποθεσίας Punggye-ri, αφήνοντας τη Βόρεια Πύλη - όπου διεξήχθησαν οι πέντε τελευταίες πυρηνικές δοκιμές - τουλάχιστον προς το παρόν.
Εν τω μεταξύ, οι πρόσφατες δορυφορικές εικόνες με τις που αποδεικνύουν ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται για μια νέα πυρηνική δοκιμή αυξάνουν τις ανησυχίες των Κινέζων που ζουν κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα.
Πριν από μερικούς μήνες, το Πεκίνο αύξησε την παρακολούθηση της ακτινοβολίας γύρω από τα σύνορα και έκλεισε πολλά σημεία διέλευσης, υποτίθεται ότι εξαιτίας των ανησυχιών ότι η το πεδίο δοκιμών Pyungge-ri θα μπορούσε να καταστραφεί, στέλνοντας στον ουρανό ένα γιγάντιο ρεύμα ραδιενεργού σκόνης.
Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την έκτη και πιο πρόσφατη πυρηνική δοκιμή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η έκρηξη των 300 κιλών ήταν η πιο ισχυρή που μετρήθηκε ποτέ στη Βόρεια Κορέα, η οποία πραγματοποίησε το πρώτο πυρηνικό τεστ το 2006.

*Το σύνδρομο του κουρασμένου βουνού είναι μια κατάσταση στην οποία οι υπόγειες πυρηνικές δοκιμές καταστρέφουν και εξασθενούν το πέτρωμα, αυξάνουν τη διαπερατότητά του και τον κίνδυνο απελευθέρωσης ραδιενεργού μόλυνσης του περιβάλλοντος.
Οι τοποθεσίες που λέγεται ότι έχουν υποστεί το σύνδρομο περιλαμβάνουν τη Γαλλική Πολυνησιακή Νήσο Moruroa, η Rainier Mesa στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο τόπος πυρηνικών δοκιμών Dnepr 1 στη χερσόνησο Kola στη Ρωσία, πιθανόν το Mount Lazarev στη Novaya, ο χώρος δοκιμών Zemlya στη Ρωσία και το όρος Mantap στη Βόρεια Κορέα.









www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης