Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Αρνητικό το outlook για τις τουρκικές επιχειρήσεις το 2018

tags :
Moody's: Αρνητικό το outlook για τις τουρκικές επιχειρήσεις το 2018
Η Moody's ορίζει αρνητικές προοπτικές για τις τουρκικές εταιρείες τους επόμενους 12-18 μήνες 
Σε αρνητικές όρισε τις προοπτικές (outlook) των επόμενων 12-18 μηνών για τις -αξιολογούμενες- τουρκικές εταιρείες η Moody's, επικαλούμενη την περιορισμένη σαφήνεια σε ό,τι αφορά στην πολιτική κατεύθυνση και τον ρυθμό υλοποίησης των διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων, τους εγχώριους πολιτικούς κινδύνους, καθώς και τη μεγάλη αστάθεια της τοπικής λίρας.
Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά πως η εταιρική ανάπτυξη στην Τουρκία θα είναι ελαφρώς χαμηλότερη κατά το επόμενο έτος, έπειτα από την ευνοϊκή δημοσιονομική πολιτική που στήριξε προσωρινά τον επιχειρηματικό κόσμο μέσα στο 2017.
Βέβαια, η Moody's υπογραμμίζει ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να διατηρούν υγιείς ισολογισμούς, ισχυρή ρευστότητα και ένα καλό ιστορικό λειτουργίας σε ένα δύσκολο περιβάλλον.
Οι εξαγωγικές εταιρείες παραγωγής στην Τουρκία θα δουν ευκαιρίες ανάπτυξης το 2018, καθώς η ζήτηση στην Ευρώπη αυξάνεται, υποστηριζόμενη από την ασθενέστερη λίρα.
Επίσης, οι επιχειρήσεις στον τουριστικό κλάδο, την εστίαση και την αεροπορία αεροπορίας θα παρουσιάσουν ισχυρότερα οικονομικά μεγέθη μέσα στο 2018.
Σε έκθεσή της μέσα στον περασμένο Νοέμβριο, η Moody's αποτιμούσε θετικά τη μείωση του πολιτικού ρίσκου στη γειτονικής μας χώρα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος στα δημοσιονομικά για να μεταβληθεί -ανοδικά- η αξιολόγηση (μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας) «Ba1», με αρνητικές προοπτικές (outlook).
Οι αξιολογήσεις αντανακλούν την ευρεία και ευέλικτη οικονομία μεσαίου εισοδήματος, την ανθεκτική ανάπτυξη και την ευνοϊκή δημογραφική θέση.
Στις προκλήσεις περιλαμβάνεται, εκτός του πολιτικού κινδύνου, η υψηλή εξωτερική ευπάθεια της χώρας.
Σε περίπτωση βελτίωσης των παραπάνω, το outlook θα αναβαθμιζόταν σε σταθερό.
«Τα δημόσια οικονομικά αποτελούν πηγή δύναμης για την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας».
Βέβαια, «αν και το χρέος της Τουρκίας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, σε ποσοστό μικρότερο του 30% του ΑΕΠ, τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα και ο συναφής δανεισμός έχουν θέσει το ποσοστό σε ανοδική τροχιά, μετά από περισσότερο από μία δεκαετία σταθερής πτώσης», επισημαίνεται.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Moody's, ο δείκτης δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει κάτω από το 30%, το 2018.
Η υψηλή ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ -που τροφοδοτείται από τον ταχύ ρυθμό πληθωρισμού- θα αντισταθμίσει σε μεγάλο βαθμό το μεγάλο δανεισμό, για τη χρηματοδότηση ευρύτερων δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Ο οίκος επισημαίνει ότι οι πιέσεις στο ισοζύγιο πληρωμών περιορίζουν τη δυνατότητα αναβάθμιση της Τουρκίας, εφόσον οι εξωτερικές ανισορροπίες και οι απαιτήσεις ετήσιας αναχρηματοδότησης, παραμένουν υψηλές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης