Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Σταθερό το outlook για τις ιαπωνικές τράπεζες το 2018 - Πρόκληση τα χαμηλά επιτόκια

tags :
Moody's: Σταθερό το outlook για τις ιαπωνικές τράπεζες το 2018 - Πρόκληση τα χαμηλά επιτόκια
Αισιόδοξη η Moody's για τα οικονομικά μεγέθη των ιαπωνικών τραπεζών το 2018
Σε σταθερές διατήρησε τις προοπτικές (outlook) των επόμενων 12-18 μηνών για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ιαπωνίας οίκος αξιολόγησης Moody's, επικαλούμενος το βελτιωμένο λειτουργικό περιβάλλον, τη δυνητική εγχώρια οικονομική ανάπτυξη και την ευρεία οικονομική ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή, τα πολύ χαμηλά επιτόκια θα συνεχίσουν να πιέζουν την κερδοφορία και να ενθαρρύνουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αυξήσουν τις επενδύσεις στο εξωτερικό, ενώ οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής εκτός Ιαπωνίας, ενδέχεται να αυξήσουν τη μεταβλητότητα των τοπικών χρηματοπιστωτικών αγορών, εκτιμάται.
Επιπλέον, η ενίσχυση του προστατευτισμού στο εξωτερικό , π.χ. στις Η.Π.Α., θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανάγκη για συγκράτηση ρευστότητας και κεφαλαίων σε τοπικό επίπεδο.
«Η σημασία της νέας τεχνολογίας για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι μεγάλη, προκειμένου να βελτιωθεί η παραγωγικότητα και η παροχή νέων προϊόντων και υπηρεσιών στον γηράσκοντα και συρρκνωμένο πληθυσμό της ασιατικής χώρας.

Fitch: Ανθεκτικές σε συστημικά σοκ οι μεγάλες ιαπωνικές τράπεζες - Κίνδυνος από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής (26/10/2017)

Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την κρίση που αντιμετώπισε η Ιαπωνία, οι κολοσσιαίες τράπεζες της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, έχουν καταφέρει να ανακάμψουν, ενώ ταυτόχρονα έχουν καταστηθεί ανθεκτικές σε ένα ενδεχόμενο συστημικό σοκ, σχολιάζει ο αμερικανικές οίκος αξιολόγησης Fitch.
Θετικό ρόλο έπαιξε η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολούθησε η κεντρική τράπεζα της χώρας.
Η έκθεση αγορά στις Mizuho Financial Group, Mitsubishi UFJ Financial Group και Sumitomo Mitsui Financial Group, οι οποίες πλέον παρουσιάζουν ενισχυμένη κεφαλαιοποίηση, αλλά και αισθητά μειωμένη κατοχή ιαπωνικών κρατικών ομολόγων, συρρικνώνοντας έτσι τον κίνδυνο.
Βέβαια, εξακολουθούν να κατέχουν μεγάλα ποσά αμερικανικών κρατικών ομολόγων, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής που έχει «βάλει μπρος» η Federal Reserve.
«H ευαισθησία των τραπεζών στις αποδόσεις των ξένων ομολόγων έχει αυξηθεί, ενώ θα δοκιμαστεί τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Η.Π.Α. συνεχίζει να μειώνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και αυξάνει τα επιτόκια.
Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι επίσης πιθανό να καταργήσει σταδιακά τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, έως τα μέσα του επόμενου έτους», επισημαίνεται.
Ο οίκος αναφέρει επίσης πως οι τρεις ιαπωνικές τράπεζες έχουν μειώσει τις συμμετοχές τους στη χρηματιστηριακή αγορά τα τελευταία χρόνια, σε συμφωνία με το σχέδιο που ανακοινώθηκε το 2015, για μείωση του χαρτοφυλακίου κατά περίπου 30%, μεσοπρόθεσμα.
Ωστόσο, η αγοραία αξία των μετοχών τους έχει παραμείνει μέχρι στιγμής σχεδόν αμετάβλητη, λόγω της ανόδου στις ιαπωνικές αγορές.
«Ο κίνδυνος που συνδέεται με τις μετοχές είναι υψηλότερος από αυτόν λοιπών κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων».
Η επιδείνωση της ποιότητας των δανείων στην εγχώρια αγορά κρίνεται απίθανη βραχυπρόθεσμα, δεδομένης της καλής πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών και της πρόσφατης ανάκαμψης της ιαπωνικής οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης