Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τα θεμελιώδη ο μεγάλος νικητής του 2017 - Η 20άδα που ξεπέρασε σε απόδοση τον ΓΔ

tags :
Τα θεμελιώδη ο μεγάλος νικητής του 2017 - Η 20άδα που ξεπέρασε σε απόδοση τον ΓΔ
Περαιτέρω περιθώρια ανόδου βλέπουν στελέχη της αγοράς για συγκεκριμένες μετοχές οι οποίες παρά την άνοδο δεν έχουν φτάσει ακόμη σε τιμές που να χαρακτηρίζονται δίκαιες
Κατά κράτος νίκησαν τα θεμελιώδη το 2017, με όσους πίστεψαν σε αυτά και επένδυσαν ανεξάρτητα από την κεφαλαιοποίηση να μετρούν κέρδη πολλαπλάσια του γενικού δείκτη.
Οι 20 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη FTSE Mid& Small Cap θεμελιωδών μεγεθών, είχαν την τιμητική τους φέτος, αποδεικνύοντας πως όπου υπάρχουν κρυμμένες αξίες αυτές κάποια στιγμή θα αναδειχθούν.
Μάλιστα κάποιες μετοχές από τις συγκεκριμένες 20 κατέγραψαν αποδόσεις που δεν θα περίμενε ούτε ο πιο αισιόδοξος επενδυτής του ΧΑ.
Κορυφαία μετοχή αναδεικνύεται η Space Hellas με άνοδο άνω του 450%.
Η μετοχή «απογειώθηκε» μετά την πώληση των μετοχών του τρίτου μεγαλύτερου μετόχου.
Εκρηκτική άνοδο 200% έχει καταγράψει η μετοχή της Ελτράκ με μεγάλο μέρος της ανόδου να πραγματοποιείται μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για επιστροφή κεφαλαίου και διανομή υψηλού μερίσματος.
Η Autohellas καταγράφει επίσης εντυπωσιακή άνοδο 93%, η Flecopack έχει ενισχυθεί κατά 83%, η Τέρνα Ενεργειακή κατά 61%, η Κρι-Κρι και η Φίλιππος Νάκας 55%, η Έλτον έχει άνοδο 40%, κατά 32% έχουν ενισχυθεί οι εταιρείες Μύλοι Λούλης, ΕΚΤΕΡ και ΟΛΘ, και άνοδο κάτω από 30% αλλά ανώτερη από την άνοδο του Γενικού Δείκτη καταγράφουν οι μετοχές των Quest, Πετρόπουλος, Καράτζη, ΕΥΑΘ, Ελινόιλ και Κεπενού.
Σημειώνεται πως στην άνοδο δεν έχουν προσμετρηθεί μερίσματα που έχουν δώσει κάποιες από τις παραπάνω εταιρείες, ή στην περίπτωση της Quest η επιστροφή σε είδος (μετοχές της BriQ) που έγινε στους μετόχους.
Την λίστα συμπληρώνει η Ιντρακόμ Κατασκευές η οποία πρόσφατα προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Στην συντριπτική τους πλειονότητα οι παραπάνω μετοχές διαθέτουν καλά θεμελιώδη και στελέχη της αγοράς που παρακολουθούν μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης όπως οι συγκεκριμένες αναφέρουν πως έχουν προοπτικές και για περαιτέρω άνοδο.
Για παράδειγμα η Καράτζης έχει χαμηλό τραπεζικό δανεισμό και καθαρή θέση 114 εκατ. ευρώ την ώρα που η αποτίμηση είναι στα 75 εκατ. ευρώ και στο εξάμηνο είχε κέρδη 4,5 εκατ. ευρώ.
Η Έλτον αποτιμάται στα 33,5 εκατ. ευρώ και έχει καθαρή θέση 50 εκατ. ευρώ και κέρδη στο εξάμηνο 3 εκατ. ευρώ.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως η μετοχή της Πλαστικά Κρήτης ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός διαπραγμάτευσης λόγω της περιπέτειας του βασικού μετόχου, ο οποίος βρισκόταν για πολλούς μήνες στα χέρια απαγωγέων.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης