Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Σε προ-κρίσης επίπεδα ο αριθμός των νοικοκυριών που δεν εξυπηρετούν το στεγαστικό τους δάνειο

tags :
ΗΠΑ: Σε προ-κρίσης επίπεδα ο αριθμός των νοικοκυριών που δεν εξυπηρετούν το στεγαστικό τους δάνειο
Αυξάνεται ο κίνδυνος για κατάρρευση στην αγορά κατοικιών των ΗΠΑ
Δέκα χρόνια μετά την άνευ προηγουμένου χρηματοπιστωτική κρίση που χτύπησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και μετέπειτα ολόκληρο τον κόσμο, οι φωνές που κάνουν λόγο για «φούσκα» στην αμερικανική αγορά κατοικιών και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα υπερβολικά επίπεδα χρέους (σχεδόν 13 δισεκ. δολάρια ον Νοέμβριο 2017) των νοικοκυριών, πληθαίνουν.
Όπως έχουν δείξει ουκ ολίγες σχετικές έρευνες, οι τιμές ακινήτων στις Η.Π.Α. έχουν ξεπεράσει για τα καλά τα προ-κρίσης επίπεδα, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, ενώ συνεχίζουν να βρίσκονται σε ανοδική πορεία.
Ωστόσο, υπάρχει ένα ακόμη ανησυχητικό «σημάδι».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Black Knight, ο αριθμός των νοικοκυριών που δεν εξυπηρετούν κανονικά το στεγαστικό τους δάνειο, έφτασε πλέον στα επίπεδα πριν το ξέσπασμα της κρίσης, το 2008.



Πρόκειται για περίπου 1,36 εκατομμύρια νοικοκυριά, επίδοση που είναι σχεδόν διπλάσια από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, επισημαίνεται στην έρευνα.

Αυξάνεται ο κίνδυνος για «φούσκα» στην αγορά κατοικιών των ΗΠΑ (29/11/2017)

Το 36% των Αμερικανών που προχώρησε σε αγορά κατοικίας κατά τον περασμένο Οκτώβριο δεν είδε το νέο του σπίτι, καθώς… δεν είχε ακόμη χτιστεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εμπορίου των Η.Π.Α..
Αν και δεν είναι πρωτοφανές φαινόμενο ορισμένοι πολίτες να αγοράζουν ένα άχτιστο σπίτι, το παραπάνω ποσοστό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από το 2005, δύο περίπου χρόνια πριν κάνει την εμφάνισή της η άνευ προηγουμένου χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία προκλήθηκε από τη «φούσκα» στην αγορά κατοικιών.



Σε αυτό το σημείο να υπενθυμιστεί ότι, νωρίτερα μέσα στον Νοέμβριο, ο διευθύνων σύμβουλος του ιστότοπου ακινήτων Zillow, κ. Spencer Rascoff, προειδοποιούσε πως οι τρέχουσες πολύ υψηλές τιμές στην αγορά κατοικιών των Η.Π.Α. αποτελούν ένα «μεγάλο πρόβλημα».
Αυτή τη στιγμή το απόθεμα κατοικιών είναι μικρό, ειδικά στις μεγάλες πόλεις όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση.
«Η συνολική αγορά κατοικίας είναι πολύ ισχυρή, με τις τιμές να αυξάνονται περισσότερο από 5% ετησίως», ανέφερε τότε.
Οι τιμές των κατοικιών συνεχίζουν να αυξάνονται σε εθνικό επίπεδο με ετήσιο ρυθμό περίπου 6%, με αποτέλεσμα ο σχετικός δείκτης της Case-Shiller να φτάσει σε ιστορικό υψηλό για ένα ένατο συνεχόμενο μήνα, τον περασμένο Αύγουστο.
Οι τιμές αυξάνονται λόγω των χαμηλών επιτοκίων, της υγιούς αγοράς εργασίας και της διαθέσιμης χρηματοδότησης.

Κέρδος 40.000 δολάρια για τους Αμερικανούς που επιλέγουν να πουλήσουν την κατοικία τους! (8/9/2017)

Η αγορά κατοικίας στις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται πως είναι πλέον περισσότερο μία επένδυση παρά μία βιοποροστική ανάγκη, καθώς, όπως διαπιστώνεται από τα ευρήματα της έρευνας που διεξήχθει από την Zillow, οι πολίτες που κράτησαν τα σπίτια τους 7 με 9 χρόνια, πριν τα πουλήσουν, κέρδισαν ακόμη και 235.000 δολάρια, λόγω της πολύ υψηλότερης τιμής μεταπώλησης.
Το ποσό μεταφράζεται σε μέσο ετήσιο κέρδος 34.000 δολάρια, ενώ αν συγκριθεί η μέση τιμή αγοράς και η μέση τιμή μεταπώλησης, η «επένδυση» έχει απόδοση 78%!
Κατά μέσο όρο, το συνολικό κέρδος για όσους μεταπώλησαν το σπίτι τους μετά από 7,5 χρόνια, ανέρχεται στα 40.000 δολάρια, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο.
Βέβαια, τα παραπάνω στοιχεία δεν αφορούν όλες τις πολιτείες της χώρας, αλλά κυρίως τις μεγαλούπολεις.
Οι πόλεις που «πλήρωσαν» περισσότερο είναι το Ντένβερ (56% απόδοση ή 119.500 δολάρια), το Λος Άντζελες (54% ή 200.000 δολάρια), το Σακραμέντο (54% ή 82.500 δολ.), το Σιάτλ (53% ή 185.000 δολ.), η Φιλαδέλφεια 52% ή 40.225 δολάρια), η Νέα Ορλεάνη (51.5% ή 81.000 δολάρια) και η Βοστώνη (50% ή 182.500 δολάρια).
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έρευνας, παρά την ευκαιρία να επωφεληθούν από τις υψηλές τιμές, ορισμένοι ιδιοκτήτες επιλέγουν να μην πουλήσουν το σπίτι τους, επειδή δεν θέλουν να γίνουν αγοραστές σε μια ανταγωνιστική αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης