Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citi: Η Κίνα εισέρχεται σε ένα νέο πολιτικοοικονομικό κύκλο - Οι επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία

tags :
Citi: Η Κίνα εισέρχεται σε ένα νέο πολιτικοοικονομικό κύκλο - Οι επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία
Citi: Η Κίνα εισέρχεται σε ένα νέο πολιτικοοικονομικό κύκλο - Οι επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία
Το 19ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας αποτελεί παρελθόν και το βασικό του συμπέρασμα είναι ότι ο πρόεδρος Xi Jinping, είναι ο ισχυρότερος ηγέτης στην Κίνα από τον Πρόεδρο Mao Zedong.
Αυτό όπως αναφέρει σε εκτενή της ανάλυση η Citi "China entering a new political economy cycle, The World According to Xi Jinping Thought", ανοίγει το δρόμο για τον Xi Jinping να παρατείνει τη θητεία του μετά το 2022 όπου ολοκληρώνεται και να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στις οικονομικές πολιτικές και προτεραιότητες που υποστηρίζει.
Δεδομένου ότι η "εξάρτηση της Κίνας" από πολλές χώρες έχει αυξηθεί σημαντικά καθώς η κινεζικός δράκος έχει καταστεί ο μεγαλύτερος συντελεστής στην παγκόσμια ανάπτυξη (κατά 40% έναντι των ΗΠΑ στο 16% το 2016), είναι σημαντικό να εξεταστεί περισσότερο η οικονομική πολιτική και οι πρωτοβουλίες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
Στην έκθεση που ακολουθεί, η Citi περιγράφει τα όσα ειπώθηκαν στο συνέδριο, εξετάζει τις επιπτώσεις που θα έχουν για την ανάπτυξη της Κίνας με βάση τις ανακοινωθείσες πολιτικές και εξετάζει επίσης την επίδραση αυτών των πολιτικών στον υπόλοιπο κόσμο.
Παρά το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκαν συγκεκριμένοι στόχοι για την αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας επιβεβαίωσε επανειλημμένα τη δέσμευσή του να διπλασιάσει το ΑΕΠ της Κίνας του 2010 και το κατά κεφαλήν εισόδημα μέχρι το 2020, εκτιμώντας για να γίνει αυτό θα απαιτηθεί ετήσια ανάπτυξη τουλάχιστον 6,3% νούμερο που θεωρείται εφικτό.
Η οικονομική σταθερότητα και ο έλεγχος των κινδύνων θα εξακολουθήσουν να αποτελούν υψηλή προτεραιότητα για την Κίνα, προκειμένου να αποφευχθεί ένα σενάριο σκληρής προσγείωσης της οικονομίας και να διατηρηθεί ένα ελάχιστο επίπεδο αποδεκτής ανάπτυξης.
Λαμβάνοντας υπόψη την εδραίωση της πολιτικής εξουσίας από τον Xi Jinping, η Citi αναμένει επιτάχυνση της βιομηχανικής αναβάθμισης (π.χ. Made in China 2025), περαιτέρω αγροτικές μεταρρυθμίσεις, δευτερογενής αστικοποίηση (π.χ. νέα περιοχή Xiong'an, οικονομική ζώνη του ποταμού Yangtze και Great Bay area), οικονομικές μεταρρυθμίσεις, εξωστρέφεια (π.χ. πρωτοβουλία "One belt one Road") καθώς και προστασία του περιβάλλοντος.
Όπως τονίζει η Citi βλέπει επιτάχυνση της υλοποίησης της πρωτοβουλίας "Made in China 2025", η οποία οδηγεί την Κίνα να αποκτήσει καλύτερη ανταγωνιστική θέση όσον αφορά την κατασκευή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, κατασκευή προηγμένου σιδηροδρομικό εξοπλισμό, αεροδιαστημικό εξοπλισμό,  νέα ενεργειακά οχήματα αλλά και τον τομέα της ναυπηγικής βιομηχανίας.
Εάν η κινεζική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να παρέχει σημαντικούς κρατικούς πόρους, ακόμη και λιγότερο καλά τοποθετημένοι κλάδοι της οικονομίας θα μπορούσαν να καταγράψουν αλματώδη αύξηση.
Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγαλύτερες προκλήσεις ανταγωνιστικότητας σε άλλες χώρες που είναι ήδη σημαντικοί "παίχτες" σε αυτές τις βιομηχανίες και να πλήξει χώρες, των οποίων υψηλό ποσοστό του ΑΕΠ τους προέρχεται από αυτούς του κλάδους, ιδιαίτερα χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, χώρες με μεγάλο ποσοστό παραγωγής οχημάτων (π.χ. Μεξικό και Γερμανία) και ορισμένες ασιατικές χώρες (Σιγκαπούρη, Κορέα και Ταϊλάνδη).
Η έμφαση στην επιτάχυνση των χρηματοπιστωτικών μεταρρυθμίσεων πρέπει να οδηγήσει την ανάπτυξη των χρηματοπιστωτικών αγορών της Κίνας στο μέγεθος των αμερικανικών αγορών μέχρι το 2025 - τριπλασιάζοντας το μέγεθος της αγοράς ομολόγων σε 37,5 τρισ. δολάρια, η κεφαλαιοποίηση των κινεζικών χρηματιστηριακών αγορών να αυξηθεί στα 31 τρισ. δολάρια και των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων στα 68 τρισ. δολάρια.
Επιπλέον, η εφαρμογή της στρατηγικής για την εξοικονόμηση αγροτικών περιοχών θα "ξεκλειδώσει" 20,6 τρισ. δολάρια σε γεωργικό αγροτικό πλούτο.
Τέλος, η νέα έμφαση στα περιβαλλοντικά ζητήματα και η αποφασιστικότητα της κινεζικής ηγεσίας για την επίλυση σημαντικών περιβαλλοντικών προβλημάτων θα επηρεάσουν τα βασικά προϊόντα και τις χώρες που εξάγουν αγαθά προς την Κίνα.
Ωστόσο, σε συνδυασμό με τη νέα έμφαση της βιομηχανικής παραγωγής, υπάρχουν χώρες που θα είναι δυνητικοί νικητές και χαμένοι.


















www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης