Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μπορούν (;) Ρωσία και Βενεζουέλα να «αποκαθηλώσουν» το δολάριο – Ο ρόλος των κρυπτονομισμάτων

Μπορούν (;) Ρωσία και Βενεζουέλα να «αποκαθηλώσουν» το δολάριο – Ο ρόλος των κρυπτονομισμάτων
Μπορούν (;) Ρωσία και Βενεζουέλα να «αποκαθηλώσουν» το δολάριο – Ο ρόλος των κρυπτονομισμάτων
Η τρέλα των κρυπτονομισμάτων, μετά και τον πολλαπλασιασμό της αξίας του bitcoin, έχει κυριεύσει το 2017 το παγκόσμιο σύστημα.
Και οι θεωρίες διαρκώς πληθαίνουν… και γιγαντώνονται.
Μάλιστα, οι περισσότερες συνδέονται με τις χώρες που έχουν δεχτεί τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να επιβάλλουν κυρώσεις και απειλούν όλες τις χώρες που τολμούν να αμφισβητήσουν το παγκόσμιο status quo.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί αυτού.
Και οι τελευταίοι γεωπολιτικοί «τίτλοι» έχουν να κάνουν με τις επιπτώσεις αυτής της πρόκλησης.

Το γεωπολιτικό "Γιατί"

Από τη Μέση Ανατολή έως τη Βόρεια Κορέα, οι Ολλανδοί αλλάζουν τους νόμους τους για να εμποδίσουν το Nordstream 2.
Και αυτό γιατί στο επίκεντρο αυτού είναι τα πετροδολάρια.
Σε αντίθεση με όσα πιστεύουν πολλοί, τα πετροδολάρια δεν είναι η πηγή της εξουσίας του αμερικανικού δολαρίου σε όλο τον κόσμο, αλλά το κύριο σημείο αναφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, βάσει του οποίου είναι η διατήρηση του ανταγωνισμού στις αγορές.
Αλλά αυτό δείχνει να αλλάζει τώρα.
Η προσπάθεια πολλών χωρών για να ξεπεραστεί η εποχή των πετροδολαρίων έχει ως κίνητρο την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας, ώστε να ξεκινήσει η οικοδόμηση μιας οικονομικής αρχιτεκτονικής που να μπορεί με την πάροδο του χρόνου να απειλήσει τον θεσμικό έλεγχο που συνέβαλε στη δημιουργία της.
Η εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών υπερασπίζεται τον πετροδολάριο.
Σε αυτό είχε συμμάχους και άλλα συστήματα - το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα, τη SWIFT, το LIBOR και τις ίδιες τις κεντρικές τράπεζες - για να διατηρήσουν τον έλεγχό του.
Ωστόσο, οι κύριοι παραγωγοί πετρελαίου θέλουν και προσπαθούν να ξεφύγουν από αυτόν τον έλεγχο απλά πωλώντας το πετρέλαιο τους σε άλλα νομίσματα εκτός του δολαρίου ΗΠΑ.
Βέβαια, αυτό δεν αρκεί για να υποβιβαστεί ο ρόλος του δολαρίου, αλλά είναι μια καλή αρχή.
Επομένως, όλα τα μέσα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν την αυτοκρατορία του δολαρίου.

Ρωσικές "κρυπτοκινήσεις"

Η στήριξη που έχει παράσχει η Βενεζουέλα, αλλά και η Ρωσία, στα κρυπτονομίσματα δείχνουν πλέον να έχουν περισσότερο νόημα.
Πλέον διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι την ιδέα για τη χρήση του bitcoin στις συναλλαγές με πετρέλαιο του Προέδρου Maduro, την έβαλε ο Putin.
Στόχος του; Να εμβαθύνει τα εργαλεία της Ρωσίας για την αντιμετώπιση των «υβριδικών πολέμων» που δέχεται από τις ΗΠΑ.
Όπως έχουν αναφέρει ρωσικά μέσα ενημέρωσης, η ρωσική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά της για τη δημιουργία του «κρυπτο-ρούβλι», καθώς και την υποστήριξη της έρευνας κρυπτονομισμάτων, στις τεράστιες επιχειρήσεις "εξόρυξης" Bitcoin.
Επίσης, σχεδιάζεται η στήριξη για τη δημιουργία ενός BRICS-Coin επίσης.
Επίσης, έχουν αρχίσει να υποστηρίζουν τη δημιουργία νομικών πλαισίων βάσει των οποίων όλα αυτά θα λειτουργήσουν.
Με λίγα λόγια, αυτά τα πράγματα δημιουργούν σιγουριά στο μυαλό των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, ότι η κυβέρνηση θα ενεργήσει με προβλέψιμο τρόπο.
Αυτοί οι τρόποι μπορεί να μην είναι ακόμα αρκετά κερδοφόροι ώστε να μηδενίσουν άλλους κινδύνους και να προσελκύσουν κεφάλαια, αλλά η προβλεψιμότητα πρώτα και η τελειοποίηση δευτερευόντως έχει εξασφαλιστεί.
Προσθέτοντας ένα κρυπτονόμισμα που να υποστηρίζεται από τα αποθέματα πετρελαίου, θα δώσει μεγάλη ώθηση στο σύστημα.
Άλλωστε, μπορεί να επιτρέψει στις μικρότερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να αποφύγουν τις χειρότερες τραπεζικές κυρώσεις στις ΗΠΑ.
Θα συμβάλει στη δημιουργία δευτερογενών αγορών για την έκδοση εταιρικών χρεών και μετοχών, τη γρήγορη διεθνή εκκαθάριση χωρίς την ανάγκη κεντρικών συστημάτων όπως η SWIFT κ.λπ.
Αυτό μπορεί να διευκολύνει τη μετατόπιση της αλυσίδας εφοδιασμού πετρελαίου από τις αμερικανικές τράπεζες προς τη Ρωσία, αλλά και ολόκληρη την περιοχή που εξυπηρετείται από την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση.
Ειδικά αν αυτό το δυνητικό "Neft-coin" (Neft είναι στα ρωσικά το "πετρέλαιο") είναι μετατρέψιμο σε κρυπτο-ρούβλια και, κατ 'επέκταση, σε ρούβλια.
Τέλος, θα απελευθερώσει τα «χέρια» των ρωσικών επιχειρήσεων να χρησιμοποιήσουν το "Neft-coin" για να ξεπεράσουν τις κυρώσεις, καθώς το κρυπτο-ρούβλι θα έχει προβλέψιμες φορολογικές συνέπειες.

Η άλλη πλευρά του νομίσματος

Το πρόβλημα με την υποστήριξη οποιουδήποτε τέτοιου νομίσματος με φυσικά αποθεματικά είναι οι διακυμάνσεις της αξίας αυτών των αποθεματικών.
Όπως και όλα τα άλλα στον χώρο των εμπορευμάτων, οι κινήσεις των τιμών υποτίθεται ότι εξομαλύνονται από τις αγορές προθεσμιακών συμβολαίων που συμβάλλουν στον συντονισμό της τιμής με το χρόνο.
Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η εκτίμηση αυτών των αποθεμάτων που βασίζονται στην αξία του νομίσματος.
Πρώτον, πώς μπορεί κανείς να τα ποσοτικοποιήσει με ακρίβεια;
Μπορούν οι κάτοχοι των Petro ή Neft-coin να εμπιστεύονται τις κυβερνήσεις της Ρωσίας ή της Βενεζουέλας ότι παρέχουν ακριβείς εκτιμήσεις των αποθεμάτων τους;
Δεύτερον, υπάρχει η δυνατότητα της χώρας να κάνει εξορύξεις των κοιτασμάτων της και να τα πουλήσει στην αγορά κοντά σε μια δίκαιη τιμή.
Αυτό δεν αποτελεί ανησυχία για τη Ρωσία, τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή πετρελαίου παγκοσμίως και πολύ σταθερή κυβέρνηση, αλλά η Βενεζουέλα είναι το αντίθετο.
Επιπλέον, το blockchain που υποστηρίζει αυτό το "Neft-coin" υπόκειται σε πειρατεία από εχθρικούς παίκτες...
Ένα κρυπτονόμισμα είναι εξίσου ασφαλές με το blockchain του.
Και, το μέγεθος του αποθέματος που στηρίζει αυτό το blockchain είναι ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» και πρέπει να είναι μεγάλο και «άφθαρτο».

Αλεξάνδρα Τόμπρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης