Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων φέρνουν τους οφειλέτες στο τραπέζι των ρυθμίσεων

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων φέρνουν τους οφειλέτες στο τραπέζι των ρυθμίσεων
Τι έγινε την Τετάρτη (13/12) στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς;
Οι τράπεζες στο "bid" και στο "offer" των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.  
Οι ιδιώτες αγοραστές απέχουν από τη διαδικασία, ενώ δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα γνωστά "κοράκια" της αγοράς για να αρπάξουν τις ευκαιρίες  και σε τιμές έως και 40% πιο χαμηλές από τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων καθώς, η τιμή της πρώτης προσφοράς δίνεται από τον επισπεύδων μετά  από έκθεση των ειδικών εκτιμητών ακινήτων.
Το αποτέλεσμα της δεύτερης ηλεκτρονικής διαδικασίας πλειστηριασμών ανέδειξε ότι οι τράπεζες "πουλάνε" και οι τράπεζες αγοράζουν.  
Η ουσία των πλειστηριασμών για τις τράπεζες είναι ότι κλείνουν μία υπόθεση που τους απασχολούσε για χρόνια και δεν είχε κανένα αποτέλεσμα για τις  ίδιες, ενώ απασχολούσαν προσωπικό για υποθέσεις που δεν απέφεραν έσοδα.
Τραπεζικό στέλεχος υποστηρίζει ότι η διαδικασία των πλειστηριασμών διαμορφώνει στην πράξη ένα καθεστώς δικαίου για αυτόν που πληρώνει κανονικά  τις δόσεις  του δανείου ενώ αυτός που δεν πληρώνει πρέπει να αποδεχθεί το τίμημα.
Πάντως η υλοποίηση των πλειστηριασμών, όπως υποστηρίζει το ίδιο στέλεχος  έχει βελτιώσει σημαντικά το καθεστώς των ρυθμίσεων οφειλών και χιλιάδες  δανειολήπτες που επανέρχονται στο τραπέζι για εξωδικαστική ρύθμιση έτσι ώστε να αποφύγουν τα χειρότερα.
Για τις τράπεζες  όσο δεν εκδηλώνεται αγοραστικό ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές στη ουσία… αγοράσουν ΕΝΦΙΑ και  επιβαρύνονται με επιπλέον έξοδα.
Στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς της Τετάρτης 13 Δεκεμβρίου 2017, σε σύνολο 12,ορισμένοι ήταν άγονοι καθώς δεν υπήρχε ενδιαφέρον, υπήρξε  αναστολή της διαδικασίας και κάποιοι κατοχυρώθηκαν  από τις τράπεζες.
Πιο συγκεκριμένα το συμβολαιογραφικό γραφείο της κ. Αλεξάνδρας Λαγιανδρέου που χειρίστηκε δύο ακίνητα με συνολική τιμή εκκίνησης και των δύο με 468.000 ευρώ με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς.
Για τους δύο διαγωνισμούς δεν εκδηλώθηκε αγοραστικό ενδιαφέρον.
Το συμβολαιογραφικό γραφείο του κ. Στέφανου Βασιλάκη στο Πειραιά διενέργησε συνολικά έξι πλειστηριασμούς εκ των οποίων οι δύο δεν ολοκληρώθηκαν και για τους υπόλοιπους τέσσερις, τα ακίνητα αγοράστηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς που κίνησε και τις διαδικασίες.
Στη λίστα υπήρχαν άλλοι τρεις πλειστηριασμοί με ένα οφειλέτη τον κ. Αμπουνταλάη  Τζαράντ, ο οποίος είχε οφειλές ύψους 140.000 ευρώ προς την EFG Eurobank, ενώ η αξία των δύο ακινήτων ήταν 55.000 ευρώ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η αναστολή των πλειστηριασμών έγινε διότι στο ένα από τους δύο εμφανίσθηκε οφειλέτης και προσήλθε για να κάνει ρύθμιση με την τράπεζα μετά το πρόγραμμα πλειστηριασμού.
Τέλος να σημειωθεί ότι ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών είναι αποφασισμένος να μην επανέλθει στα Ειρηνοδικεία αν το υπουργείο  Δικαιοσύνης δεν προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν ζητήσει οι συμβολαιογράφοι.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr           
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης