Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΠΟΕ: Χωρίς νέες συμφωνίες ολοκληρώθηκε η συνάντηση των Υπουργών Εμπορίου

ΠΟΕ: Χωρίς νέες συμφωνίες ολοκληρώθηκε η συνάντηση των Υπουργών Εμπορίου
Οι υπουργοί που συγκεντρώθηκαν στο Μπουένος Άιρες δεν συμφώνησαν σε σημαντικές εμπορικές μεταρρυθμίσεις
Οι υπουργοί εμπορίου εξέφρασαν την επιθυμία να ολοκληρώσουν την ανά διετία συνάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) χωρίς νέες συμφωνίες, μετά από κριτική του οργανισμού από τις ΗΠΑ, κάποτε κινητήρια δύναμη του ΠΟΕ.
Οι υπουργοί που συγκεντρώθηκαν στο Μπουένος Άιρες δεν συμφώνησαν σε σημαντικές εμπορικές μεταρρυθμίσεις, αλλά ακόμη και σχετικά μικρές προτάσεις σχετικά με το εμπόριο ηλεκτρονικού εμπορίου και τις επιδοτήσεις αλιείας.
"Οι υπουργοί δεν μπορούν ούτε να συμφωνήσουν, για να σταματήσουν την επιδότηση της παράνομης αλιείας", έγραψε η Επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Cecilia Malmstrom στο Twitter την Τετάρτη.
"Η καταστρεπτική συμπεριφορά πολλών μεγάλων χωρών κατέστησε αδύνατα τα αποτελέσματα", πρόσθεσε η Malmstrom χωρίς να τις κατονομάσει.
Αντ 'αυτού, οι υπουργοί επικεντρώνονταν στα προγράμματα εργασίας του ΠΟΕ μετά τη διάσκεψη, όπως οι προσπάθειες για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της αγοράς και τον περιορισμό της πλεονάζουσας βιομηχανικής ικανότητας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ΠΟΕ, Ken Rockwell.
"Ενώ υπάρχει απογοήτευση ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε λίγο περισσότερο από την άποψη των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων, είναι πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να εφαρμόσουμε ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα εργασίας", δήλωσε ο Rockwell στους δημοσιογράφους.
Ο Αμερικανός Αντιπρόσωπος Εμπορίου, Robert Lighthizer, έθεσε ένα επιθετικό τόνο στην αρχή της διάσκεψης με έντονες επικρίσεις του ΠΟΕ.
Ο 23χρονος εμπορικός φορέας απαιτεί ομοφωνία μεταξύ όλων των 164 χωρών μελών του ΠΟΕ για την επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας.
Ο κ. Lighthizer δήλωσε τη Δευτέρα στους υπουργούς του ΠΟΕ ότι ήταν αδύνατο να διαπραγματευτούν νέους κανόνες ενώ πολλοί από τους ισχύοντες κανόνες δεν τηρήθηκαν και ότι ο ΠΟΕ έχασε το ρόλο του και άρχισε να επικεντρώνεται σε διαφορές.
Ακόμη και η επίσημη κοινή υπουργική δήλωση αμφισβήτησε τη διάσκεψη, γνωστή ως MC11.
Ο Lighthizer εγκατέλειψε το Μπουένος Άιρες για την Ουάσινγκτον την Τρίτη το βράδυ, χάνοντας την τελευταία ημέρα του συνεδρίου.
Η αποτυχία επίτευξης σημαντικών συμφωνιών, σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις για τα ίδια θέματα θα συνεχιστούν μέχρι το 2018, χωρίς προθεσμία και χωρίς κάποια βαρύτητα για επίτευξη συμφωνίας.
Πολλοί εμπειρογνώμονες του εμπορίου διαφωνούν με την άποψη των ΗΠΑ γιατον ΠΟΕ και εκφράζουν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι ασκούν βέτο σε νέους δικαστικούς διορισμούς στον ΠΟΕ, το οποίο απειλεί να σταματήσει τη διευθέτηση των εμπορικών διαφορών.
Οι υπουργοί που ακολούθησαν τον Lighthizer στο βάθρο, προσέφεραν ευρεία υποστήριξη στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, με τον ΠΟΕ στο επίκεντρό του.
Την Τρίτη, όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία συμφώνησαν με τις ΗΠΑ, να καταπολεμήσουν τις πολιτικές που στρεβλώνουν την αγορά, όπως αυτές που εφαρμόζονται στην Κίνα, οι οποίες τροφοδότησαν την υπερβολική βιομηχανική ικανότητα, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων για τις κρατικές επιχειρήσεις και τις απαιτήσεις μεταφοράς τεχνολογίας.
Μια πηγή της ΕΕ που είναι εξοικειωμένη με τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη δήλωση, δήλωσε ότι προωθήθηκε από την Ιαπωνία, εν μέρει ως μέσο για να πείσει την Ουάσινγκτον να εργαστεί σε πολυμερές επίπεδο, για να λύσει τέτοια προβλήματα, αντί να καταφύγει σε μονομερείς εμπορικούς περιορισμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης