Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed και φορολογική μεταρρύθμιση έστειλαν σε ιστορικά υψηλά τον Dow Jones - Πάρτι στη Wall Street

tags :
Fed και φορολογική μεταρρύθμιση έστειλαν σε ιστορικά υψηλά τον Dow Jones - Πάρτι στη Wall Street
Πάρτι στη Wall Street
Σε ιστορικά υψηλά έκλεισε ο δείκτης Dow Jones καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων ενώ παράλληλα προχώρησε σε αναβάθμιση της εκτίμησής της για την ανάπτυξη του 2018, η οποία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,5% από 2,1% που έκανε λόγο η προηγούμενη εκτίμηση.
Παράλληλα το θετικό κλίμα στη Wall Street διατηρήθηκε και από το γεγονός ότι η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής για το νομοσχέδιο της φορολογικής μεταρρύθμισης.
Αναλυτικότερα το αναμενόμενο έπραξε η Fed προχωρώντας σε αύξηση του βασικού επιτοκίου των ΗΠΑ κατά 25 μονάδες βάσης, το οποίο, πλέον, διαμορφώνεται μεταξύ 1,25% και 1,5%.
Παράλληλα οι οικονομολόγοι της Fed έδωσαν στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις τους για την αμερικανική οικονομία.
Προχώρησαν σε αναβάθμιση της εκτίμησής τους για την ανάπτυξη του 2018, η οποία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,5% (από 2,1% που εκτιμούσαν πριν).
Όμως διατήρησαν αμετάβλητες τις εκτιμήσεις για πληθωρισμό και ανεργία εντός του 2018.
Η ανεργία αναμένεται ότι θα υποχωρήσει στο 3,9%, ενώ ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 1,9%.
Βάσει της ανακοίνωσης της τράπεζας είναι φανερό ότι τα μέλη της διοίκησής της αναμένουν ότι θα γίνουν τρεις επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2018.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα 13/12 η Janet Yellen θα παραχωρήσει την τελευταία συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος της Fed.
Η θητεία της ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο του 2018, όπου τα ηνία της τράπεζας θα αναλάβει ο J. Powell.



Φορολογική μεταρρύθμιση

Μια συμφωνία για το φορολογικό νομοσχέδιο βρίσκεται «πολύ κοντά», δήλωσε σήμερα (13/12/2017) ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής για το νομοσχέδιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, Orrin Hatch, επιβεβαίωσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία και στη Βουλή κατέληξαν σε συμφωνία.
O Trump δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα μπορούσε να επιτρέψει την επιστροφή 4 τρισ. δολ. από offshore λογαριασμούς.
Ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπογραφεί σύντομα το φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ τόνισε ότι θα υποστηρίξει έναν συντελεστή ΦΠΑ στο 21%.
Ο ίδιος τόνισε ότι το τελικό νούμερο για τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή δεν έχει οριστεί ακόμη.

Οι μεγαλύτεροι χαμένοι και κερδισμένοι του δείκτη Dow Jones



Οι μεγαλύτεροι χαμένοι και κερδισμένοι του δείκτη S&P 500



Οι μεγαλύτεροι χαμένοι και κερδισμένοι του δείκτη Nasdaq



Μακροοικονομία

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας ανοδική πορεία ακολούθησε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, καθώς διαμορφώθηκε, σε μηνιαία βάση, στο 0,4%.
Ο πληθωρισμός ήταν εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών, ενώ τον προηγούμενο μήνα είχε αγγίξει το 0,1%.
Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός και η πορεία του αποτελεί ένα από τα στοιχεία που παρακολουθεί στενά η Fed προκειμένου να καθορίσει τη νομισματική της πολιτική.
Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ συνεδριάζει σήμερα 13/12 με την ανακοίνωση να αναμένεται στις 21.00 μμ ώρα Ελλάδος και τις αγορές να αναμένουν ότι θα προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση επιτοκίων.

Επιχειρήσεις

Στα επιχειρηματικά νέα της ημέρας η Apple Inc θα επενδύσει 390 εκατ. δολάρια στη Finisar Corp για να αυξήσει την παραγωγή των τσιπ που τροφοδοτούν τα χαρακτηριστικά του iPhone X, όπως το Face ID, Animojis και φωτογραφίες-πορτρέτο.
Η φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly ανακοίνωσε τις εκτιμήσεις για το 2018, δηλώνοντας πως περιμένει τα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφωθούν στα 4,24-4,34 δολάρια ή τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή στα 4,60-4,70 δολάρια, και τα έσοδα αναμένεται να διαμορφωθούν στα 23-23,5 δισ. δολάρια.
Η British American Tobacco ανακοίνωσε ότι οι συναλλαγές της στο β΄ μισό του 2017 έχουν προχωρήσει σύμφωνα με τις προσδοκίες της, και ότι παραμένει σίγουρη ότι θα εμφανίσει ισχυρή αύξηση των κερδών της χρήσης.

Αναλύσεις

Σε σταθερές όρισε τις προοπτικές (outlook) των επόμενων 12-18 μηνών για τον παγκόσμιο κλάδο των διαφοροποιημένων τεχνολογικών εταιρειών η Moody's, αναμένοντας συνέχεια στην ενίσχυση τόσο των εσόδων όσο και των κερδών.
Ο αμερικανικός οίκος αναμένει τα συνολικά έσοδα να αυξηθούν μεταξύ 3,5%-4,5% κατά το επόμενο έτος, με το εύρος να συρρικνώνεται, ωστόσο, στο 2,5%-3,5%, αν εξαιρεθούν οι Apple και Microsoft, οι δύο εκ των γιγαντιαίων εταιρειών της Silicon Valley.
Τα λειτουργικά κέρδη του κλάδου θα αυξηθούν κατά 6% με 7% το 2018, με την επίδοση να μειώνεται στο 5,5%-6,5% αν εξαιρεθούν εκ νέου οι δύο εταιρείες.
«Τα smartphones, οι υπηρεσίες cloud και το λογισμικό, θα οδηγήσουν την αύξηση των εσόδων.
Apple και Microsoft αντιπροσωπεύουν συλλογικά περίπου το ήμισυ του λειτουργικού κέρδους για τις 24 εταιρείες που αντιπροσωπεύουν τον διαφοροποιημένο τεχνολογικό τομέα», σημειώνει η Moody's, επισημαίνοντας ότι το επόμενο έτος οι όγκοι πωλήσεων για PC και Laptops θα συνεχίσουν την καθοδική τους πορεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης