Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νορβηγία: «Στον πάγο» τα σχέδια του κρατικού fund για πώληση ενεργειακών μετοχών

tags :
Νορβηγία: «Στον πάγο» τα σχέδια του κρατικού fund για πώληση ενεργειακών μετοχών
Το συνταξιοδοτικό ταμείο της Νορβηγίας ενδέχεται να μην προχωρήσει σε πώληση ενεργειακών μετοχών
Οι Νορβηγοί πολιτικοί αντιμετωπίζουν με διστακτικότητα τα σχέδια του εγχώριου συνταξιοδοτικού ταμείου για πώληση ενεργειακών μετοχών αξίας περίπου 35 δισεκ. δολαρίων (6% του χαρτοφυλακίου μετοχών), μεταδίδουν οι Financial Times επικαλούμενοι πηγές της νορβηγικής κυβέρνησης.
Ως αποτέλεσμα, το σχέδιο ενδέχεται να «παγώσει» για ένα συγκεκριμένο διάστημα ή ακόμη και να αναβληθεί, καθώς «διακυβεύεται η παραγωγική ταυτότητα» της σκανδιναβικής χώρας.
Το κρατικό pension fund, το οποίο, παραδόξως, είναι δημιούργημα του πετρελαϊκού πλούτου της σκανδιναβικής χώρας, ανακοίνωσε την απόφασή του στις 16 Νοεμβρίου 2017.
Η κίνηση αποσκοπεί στο να συρρικνώσει τον κίνδυνο και δεν αφορά σε περιβαλλοντικές ανησυχίες, καθώς ο αντίκτυπος στο χαρτοφυλάκιο θα είναι μικρότερος, σε περίπτωση που οι τιμές του «μαύρου χρυσού» υποχωρήσουν εκ νέου σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Μεταξύ των μετοχών που θα πωληθούν, περιλαμβάνονται τα μερίδια του fund σε Royal Dutch Shell και Exxon Mobil.
Το υπουργείο Οικονομικών της Νορβηγίας ανέφερε πως θα εξετάσει την πρόταση και θα αποφασίσει στις αρχές του 2018.
Τα υπό κεφάλαια διαχείριση του κρατικού συνταξιοδοτικού fund ξεπέρασαν τον περασμένο Σεπτέμβριο το ασύλληπτο ποσό του ενός (1) τρισ. δολαρίων!
Οι 10 μετοχές στις οποίες έχουν επενδυθεί τα περισσότερα χρήματα από το Ταμείο, είναι οι Apple, Nestle, Alphabet (μητρικής της Google), Royal Dutch Shell, Microsoft, Novartis, Roche Holding, Amazon, HSBC και Johnson & Johnson.
Το Ταμείο ιδρύθηκε το 1998 και κατέχει πλέον κατά μέσο όρο το 1,5% κάθε εισηγμένης εταιρείας στον κόσμο!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης