Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Οι παράγοντες που στήριξαν τις αγορές το 2017, ίσως αποδειχθούν καταστροφικοί το 2018

tags :
El-Erian: Οι παράγοντες που στήριξαν τις αγορές το 2017, ίσως αποδειχθούν καταστροφικοί το 2018
Ο Mohamed El-Erian προειδοποιεί για αντιστροφή του κλίματος στις αγορές το 2018
Το 2017 είναι ένα από τα πιο κερδοφόρα έτη στην επενδυτική ιστορία, σχολιάζει σε άρθρο του στο «Project Syndicate» ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El-Erian, εκφράζοντας ωστόσο τις αμφιβολίες του για το αν το θετικό κλίμα συνεχιστεί και κατά το επόμενο έτος.
Για να υπάρξει συνέχεια της ραγδαίας ανόδου και το 2018, θα πρέπει να υπάρξουν οικονομικά και πολιτικά θεμελιώδη στοιχεία που να δικαιολογούν τις υφιστάμενες υψηλές τιμές των περιουσιακών στοιχείων και, παράλληλα, να θέτουν τα θεμέλια για μεγαλύτερα κέρδη, αναφέρει χαρακτηριστικά ο γνωστός οικονομολόγος, παραθέτοντας τα τέσσερα συστατικά της επιτυχίας του 2017: την ιστορικά χαμηλή μεταβλητότητα στις χρηματιστηριακές αγορές, την εκτόξευση στην αγία των περιουσιακών στοιχείων, τους συσχετισμούς που μείωσαν το κόστος κινδύνου στα χαρτοφυλάκια και τις πολλά υποσχόμενες νέες επενδυτικές ευκαιρίες, όπως το Bitcoin.
Συνήθως, οι ισχυρές αποδόσεις των μετοχών συνοδεύονται από χαμηλότερες τιμές -υψηλότερες αποδόσεις- για τα κρατικά ομόλογα, κάτι που όμως δεν συνέβη το 2017.
Παρά το εντυπωσιακό «ράλι» των μετοχών, οι τιμές των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων βρέθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα στις αρχές Δεκεμβρίου από ό,τι στην αρχή του έτους, επισημαίνεται.
Και έπειτα, υπάρχει η απότομη άνοδος του Bitcoin…
«Πέντε κύριοι παράγοντες επέτρεψαν αυτή την ασυνήθιστη κατάσταση:

-Η συγχρονισμένη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, η οποία συνεχίζει να ενισχύεται.
-Η πρόοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τις αναπτυξιακές πολιτικές.
-Η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Η.Π.Α., η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
-Τα “παθητικά” funds που πλέον προσελκύουν μεγάλες εισροές.
-Οι συνεχείς μεγάλες “ενέσεις” ρευστότητας από τρεις μεγάλες κεντρικές τράπεζες -την Τράπεζα της Ιαπωνίας, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας», σημειώνει ο κ. El-Erian, συμπληρώνοντας:

«Χωρίς συνεχείς οικονομικές και πολιτικές βελτιώσεις, οι παράγοντες που ενθουσίασαν τους επενδυτές το 2017, κινδυνεύουν να δημιουργήσουν μια δυσάρεστη ανατροπή της κατάστασης το 2018.
Οι ισχυρές αποδόσεις του τρέχοντος έτους έχουν, σε τελική ανάλυση, αυξηθεί σημαντικά λόγω των "δανεικών" αποδόσεων από τα επόμενα χρόνια.
Όσον αφορά την Bitcoin, η ραγδαία άνοδος της μπορεί να υποδηλώνει ότι βρίσκεται σε πορεία για μία ευρεία αποδοχή, ή μια μεγάλη οικονομική “φούσκα”, που συνεπάγεται σοβαρές ζημιές όταν, αναπόφευκτα, καταρρεύσει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης