Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε βαρύ κλίμα λόγω Tusk για προσφυγικό η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ – Όλοι εναντίον του

tags :
Σε βαρύ κλίμα λόγω Tusk για προσφυγικό η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ – Όλοι εναντίον του
Αύριο Παρασκευή 15/12 η συνάντηση Τσίπρα με Merkel, Juncker
Σε βαρύ κλίμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί από σήμερα 14/12 η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ λόγω της πρότασης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk να καταργηθούν οι ποσοστώσεις για την ανακατανομή των αιτούντων άσυλο προσφυγών στα κράτη – μέλη της ΕΕ.
Αν και οι βασικότεροι «παίκτες» - Κομισιόν, Βερολίνο – εξέφρασαν την κατηγορηματική αντίθεση τους στην πρόταση Tusk με το επιχείρημα ότι «η αλληλεγγύη αποτελεί κεντρικό δομικό στοιχείο της ΕΕ», το κλίμα παραμένει βαρύ.

Όχι από το Βερολίνο στον Tusk
«Η αλληλεγγύη αποτελεί κεντρικό δομικό στοιχείο της ΕΕ.
Η Γερμανία δείχνει καθημερινά έμπρακτη αλληλεγγύη στο θέμα του προσφυγικού.
Για μας, ένας εσωτερικός μηχανισμός ο οποίος ελαφρύνει με αλληλεγγύη τις χώρες οι οποίες υποδέχονται πολλούς πρόσφυγες, αποτελεί ουσιαστικό κομμάτι της μεταρρύθμισης που βρίσκεται τώρα υπό διαπραγμάτευση.
Τρεις προεδρίες έχουν διαπραγματευτεί γι' αυτό και η εσθονική προεδρία παρουσίασε πρόσφατα τροποποιημένες προτάσεις, σχετικά με το πώς σε ακραίες καταστάσεις θα μπορούσαν να ανακουφιστούν ιδιαίτερα επιβαρυμένες χώρες.
Υπάρχουν εδώ διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφορετικές μορφές αλληλεγγύης» διεμήνυσε κυβερνητικός αξιωματούχος της Γερμανίας
«Τώρα το προσφυγικό κύμα καταγράφεται κυρίως στην Ελλάδα και στην Ιταλία, αλλά είναι πιθανό στο μέλλον να αφορά και άλλες χώρες και τότε θα έχουμε το ίδιο πρόβλημα.
Θεωρούμε ότι είναι μια συνολική ευρωπαϊκή ευθύνη και πρέπει να συμμετέχουν όλες οι χώρες» είπε ο Γερμανός αξιωματούχος.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Κομισιόν.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, F. Timmermans τάχθηκε κατά της πρότασης Tusk, υπογραμμίζοντας ότι «είτε θα βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση για την πρόκληση της μετανάστευσης είτε δεν θα υπάρξει λύση».
Εν τω μεταξύ, για «αντιευρωπαϊκό» και «απαράδεκτο» έγγραφο εργασίας έκανε λόγο και ο αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Αβραμόπουλος.

Αύριο 15/12 η συνάντηση Τσίπρα με Merkel, Juncker
Αύριο Παρασκευή 15/12 και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο Angela Merkel και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, στην οποία πιθανότατα το παρών θα δώσει και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, B. Borisov.
Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν τόσο οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά την επίσκεψη Erdogan στην Αθήνα όσο και το προσφυγικό.
Σημειώνεται πως σε χθεσινές του δηλώσεις ο κ.Τσίπρας χαρακτήρισε άστοχη, άκαιρη και άσκοπη την παρέμβαση Tusk, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια πρόταση, η οποία δεν έχει πολλές ελπίδες να υιοθετηθεί από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Δεν θα ληφθούν αποφάσεις για το προσφυγικό
Πάντως αποφάσεις για το προσφυγικό ζήτημα δεν πρόκειται να υπάρξουν, η συζήτηση εκτιμάται πως θα είναι γενική και όλα τα φλέγοντα θέματα παραπέμπονται για τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου του 2018.
Όσον αφορά μάλιστα την πρόταση Tusk αναφέρεται ότι είναι γνωστές οι θέσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ότι δεν αποδίδει το σύστημα των μετεγκατάστασεων των προσφύγων.
Πέρα πάντως από το προσφυγικό – μεταναστευτικό, η Σύνοδος θα ασχοληθεί με την προετοιμασία της τραπεζικής ένωσης, την άμυνα αλλά και με το κλείσιμο της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης