Τελευταία Νέα
Οικονομία

Centeno: Οποιαδήποτε ελάφρυνση ελληνικού χρέους, θα γίνει μετά τη λήξη του προγράμματος

Centeno: Οποιαδήποτε ελάφρυνση ελληνικού χρέους, θα γίνει μετά τη λήξη του προγράμματος
Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno, δηλώνει ότι οι εκλογές στην Ιταλία και οι εξελίξεις στη Γερμανία δεν προκαλούν ανησυχία
Σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνησης και τις βλέψεις της για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, έστειλε ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει επιτυχώς το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης πριν λάβει οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους της.
«Υπάρχουν ακόμα κάποια ενδιάμεση βήματα» πριν αρχίσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους τόνισε.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του Δεκεμβρίου (2017), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, είχε εκφράσει την ελπίδα για συμφωνία όσον αφορά το χρέος πριν τη λήξη του προγράμματος.
«Πιστεύω ότι θα πετύχουμε ένα πολύ, πολύ καλό αποτέλεσμα σύντομα.
Θα έχουμε μια συμφωνία πριν το τέλος του προγράμματος.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς προκειμένου να μπορούμε να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος μας χωρίς επίσημη βοήθεια.
Πιστεύω ότι αυτό είναι προϋπόθεση για να το πετύχουμε αυτό» είχε δηλώσει στο CNBC.
Ωστόσο, ο Centeno ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα διάσωσης πρέπει να ολοκληρωθεί.
«Είμαστε σε καλή φάση να το ολοκληρώσουμε έως τα μέσα του 2018, τον Αύγουστο του 2018.
Ελπίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν την εξαιρετική δουλειά που κάνουν κατά τα τελευταία χρόνια για να ολοκληρώσουμε όλα τα μέτρα και όλους τους στόχους που έχουμε στο πρόγραμμα» δήλωσε ο Centeno.
Την ίδια στιγμή, ο Centeno ζήτησε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να στηρίξουν την Ελλάδα μετά το πρόγραμμα και να δείξουν υπομονή.
«Ελπίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν την εξαιρετική δουλειά που κάνουν τα τελευταία χρόνια για να ολοκληρώσουν όλα τα μέτρα και όλους τους στόχους που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα…
Και τότε, επιστρέφοντας σε αυτή την ιδέα της μεταρρύθμισης, της υπομονής, αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι τα θεσμικά όργανα να στηρίξουν τις ελληνικές αρχές στη διαδικασία μετά τις μεταρρυθμίσεις» ανέφερε ο Centeno.

H πρόκληση του Brexit

Εν τω μεταξύ, ο Centeno αναφέρθηκε και στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ επισημαίνοντας ότι είναι μία από τις βασικές ανησυχίες για την ευρωζώνη το 2018.
«Το Brexit είναι μια πρόκληση και είναι μια πρόκληση που είναι αρνητικό σοκ σίγουρα για όλες αυτές τις οικονομίες» δήλωσε ο Centeno.
Ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενα ρίσκα για την ευρωζώνη στο επόμενο έτος, o Centeno είπε ότι «σίγουρα πρέπει να δώσουμε συνέχεια στη διαδικασία του Brexit που εκτιμώ ότι θα γίνει κατανοητή ως μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να δώσουν χρόνο στις οικονομίες τους να προσαρμοστούν σε αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Ωστόσο, ο Centeno δεν θεωρεί ότι η Ευρώπη θα επηρεαστεί από την πολιτική κρίση στη Γερμανία και τις ιταλικές εκλογές.
«Εάν κοιτάξεις πίσω και δεις τα αποτελέσματα των ολλανδικών εκλογών, μετά των γαλλικών, και κατά κάποιο τρόπο των γερμανικών, η Ευρώπη έχει αποδείξει ότι μπορεί να βρει λύσεις που βρίσκονται σχεδόν στο επίκεντρο της ανάπτυξης της Ευρώπης» δήλωσε ο Centeno προσθέτοντας ότι δεν ανησυχεί πολύ γι' αυτά τα θέματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης