Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi: H Ελλάδα θα αποφασίσει αν θα χρειαστεί 4ο πρόγραμμα - Η δίωξη Γεωργίου πλήττει την αξιοπιστία

tags :
Draghi: H Ελλάδα θα αποφασίσει αν θα χρειαστεί 4ο πρόγραμμα - Η δίωξη Γεωργίου πλήττει την αξιοπιστία
Αναβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ
(upd) Η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει εάν θα υπάρξει ανάγκη 4ου προγράμματος, τόνισε ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, ενώ άσκησε κριτική στην Ελλάδα για τη δίωξη σε βάρος του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.
«Η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει εάν θα υπάρξει ανάγκη 4ου προγράμματος.
 Εάν η ελληνική οικονομία έχει αυτήν την ανάγκη, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα το αποφασίσει», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Όσον αφορά τη δίωξη σε βάρος του Ανδρέα Γεωργίου, ο Draghi σημείωσε πως «έχουμε τονίσει αρκετές φορές τις απόψεις μας για τη δίωξη του κ. Γεωργίου.
Η ανεξαρτησία των στατιστικών υπηρεσιών και των ανθρώπων τους είναι μία βασική προϋπόθεση για να υπάρχει αξιοπιστία.
Όλη αυτή η διαδικασία πλήττει την αξιοπιστία
Με όλον τον σεβασμό στην ανεξαρτησία των δικαστικών αρχών κάθε χώρας, διαφωνούμε και το έχουμε τονίσει με τις δικαστικές διώξεις στελεχών των στατιστικών αρχών. Τ
ο έχουμε τονίσει πάρα πολλές φορές στα Eurogroup
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα στατιστικά στοιχεία είναι αυτά στα οποία βασίζεται η ΕΚΤ προκειμένου να καθορίσει τη νομισματική της πολιτική».
Η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζονται, σημείωσε ο Draghi.

Ισχυτό το momentum της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη

Ισχυρό και ισοδύναμα κατανεμημένο χαρακτήρισε ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi το momentum της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.
«Αποφασίσαμε αμετάβλητα τα επιτόκια και αναμένουμε ότι θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα και μάλιστα περισσότερο από όσο θα διαρκέσει το QE», τόνισε ο Draghi.
Από τον Ιανουάριο του 2018 το ύψος του QE θα είναι 30 δισ. ευρώ μηνιαίως και αυτό θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο του 2018 ή και παραπάνω εάν χρειαστεί, επανέλαβε ο κεντρικός τραπεζίτης.
«Εάν θεωρήσουμε ότι υπάρχει ανάγκη, το QE μπορεί είτε να αυξηθεί εκ νέου είτε να επεκταθεί η εφαρμογή του και μετά τον Σεπτέμβριο του 2018.
Οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ήπιες και πρέπει να υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν ανοδικά», σημείωσε ο Draghi.
Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη συνεχίστηκε και το γ' τρίμηνο 2017.
Τα τελευταία στοιχεία υποδεικνύουν ότι το momentum της ανάπτυξης είναι ισχυρό και ισοδύναμα κατανεμημένο.
Οι εταιρικές επενδύσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, χάρη στην ισχυρή αύξηση των εταιρικών κερδών αλλά και την ενίσχυση της ζήτησης, τόνισε ο Draghi.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Draghi, η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται στο 2,4% το 2017, στο 2,3% 2018, στο 1,9% 2019, στο 1,7% το 2020.
 Πρόκειται για σημαντική αναβάθμιση των εκτιμήσεων των οικονομολόγων της ΕΚΤ.
Ο πληθωρισμός αναμένεται ότι θα ενισχυθεί σταδιακά σε μεσοπρόθεσμο διάστημα.
πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα φθάσει στο 1,5% το 2017, 1,4% το 2018, 1,5% το 2019 και 1,7% το 2020. Σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις το outlook έχει αναβαθμιστεί, εξαιτίας των υψηλότερων τιμών πετρελαίου και τροφίμων.



Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, υπήρξε σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις, ενώ στα νοικοκυριά κινήθηκε σταθεροποιητικά.
O Draghi επανέλαβε ότι θα πρέπει να υπάρξει και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης προκειμένου να μειωθεί η ανεργία και να στηριχθεί η δυνατότητα ανάπτυξης της Ευρωζώνης.
Δεν αρκεί μόνο η νομισματική πολιτική, τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.
«Όλες οι χώρες θα πρέπει να εφαρμόσουν δημοσιονομική πολιτική που είναι φιλική προς την ανάπτυξη.
Κάποιες θα πρέπει να μειώσουν σημαντικά το χρέος τους», πρόσθεσε.
Η ΕΚΤ καλωσορίζει τις συζητήσεις για την τραπεζική ένωση και την περαιτέρω ενοποίηση της ευρωζώνης,
τόνισε ο Draghi, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε κάποια συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση αναφορικά με τις αγορές εταιρικών ομολόγων.
Αναφορικά με τα επιτόκια και το QE
, ο Draghi τόνισε πως «δεν αλλάξαμε σε τίποτα τις εκτιμήσεις μας για τα επιτόκια.
Παραμείναμε σταθερή αναφορικά με το ύψος του QE.
Δεν υπήρξε καμία αλλαγή είτε στη φρασεολογία είτε στους στόχους μας.
Θα συνεχίσουμε να επανεπενδύουμε τα κέρδη από το QE ακόμη και μετά την ολοκλήρωσή του».
Επίσης πρόσθεσε ότι δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο μείωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
«Η διαφορά των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής και επομένως των επιτοκίων μεταξύ ΕΚΤ και Fed, αποκαλύπτει τη διαφορά στην ανάπτυξη μεταξύ των δύο περιοχών. Η ανάπτυξη των ΗΠΑ είναι πιο «προχωρημένη».
Η διαφορά στα επιτόκια ΗΠΑ και Ευρωζώνης δεν επηρεάζουν αρνητικά την οικονομία της Ευρωζώνης.
Δεν υπάρχουν τέτοιου είδους ενδείξεις», ανέφερε ο Draghi.
Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ επιθυμεί να υπάρχει μία «ανοιχτή» ημερομηνία για την ολοκλήρωση του QE.
Το QE είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της νομισματικής μας πολιτικής.
Στόχος του σαφώς δεν είναι να έχουμε κέρδη.
Όλες οι κεντρικές τράπεζες που εφάρμοζαν τέτοια προγράμματα δεν εξέταζαν εάν είχαν κέρδη ή ζημίες, εξήγησε.


Αμετάβλητα τα επιτόκια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά, όπως αναμενόταν.
Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για εκτεταμένη χρονική περίοδο.
Η προσοχή των αναλυτών στρέφεται στην ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη Mario Draghi για σχόλια αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και για πιθανές αναφορές στην Ελλάδα.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

Χωρίς εκπλήξεις από το ΔΣ της ΕΚΤ

Η τελευταία για το 2017 συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πραγματοποιηθεί σήμερα, 14 Δεκεμβρίου, με την αγορά να αναμένει ενα σημάδι για τις προθέσεις των "γερακιών" της Φρανκφούρτης και για το κατά πόσο μπορούν να επηρεάσουν τη "χαλαρή" νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης.
Η ΕΚΤ ενδέχεται να αναθεωρήσει κάποιες από τις οικονομικές προβλέψεις της, ενώ είναι πιθανόν να συζητήσει τη δέσμευσή της να κρατήσει τα επιτόκια στο σημερινό εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο.
Αλλά οι προσδοκίες είναι μικρές, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι η ΕΚΤ τελικά θα επιβεβαιώσει την πολιτική της στάση.
Η συνεδρίαση πραγματοποιείται έξι εβδομάδες μετά την απόφαση για μείωση στο ήμισυ των αγορών ενεργητικού.
Και το πιθανότερο σενάριο είναι οι τραπεζίτες να ισχυριστούν ότι η ανάπτυξη συνεχίζει να βελτιώνεται, αλλά χρειάζεται ακόμα πολύ χαμηλό κόστος δανεισμού για την άνοδο του πληθωρισμού, καθώς η ανάκαμψη παραμένει εξαρτώμενη από την πιστωτική επέκταση.
"Η συνάντηση της ΕΚΤ θα αποτελέσει μια ευκαιρία για να επαναπροσδιορίσουμε τις προσδοκίες της χαλαρής νομισματικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια", ανέφεραν οι αναλυτές της Mizuro.
Άλλωστε, όλοι συμφωνούν ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ διευκολύνονται από την τη μέχρι τώρα θετική αντίδραση της αγοράς.
Αυτό ήταν ένα σημάδι ότι οι επενδυτές είναι αρκετά σίγουροι για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, ώστε να μην φοβούνται τη συνεχιζόμενη, αν και πολύ σταδιακή, αύξηση του κόστους δανεισμού.
Παρόλα αυτά, τα "γεράκια" στη Φρανκφούρτη είναι πιθανό να συνεχίσουν να πιέζουν τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi, να προετοιμάσει τις αγορές για το τέλος των αγορών ενεργητικού κάποια στιγμή το επόμενο έτος.
Έχοντας αντιμετωπίσει πέντε χρόνια στασιμότητας ή πτώσης των τιμών, η ΕΚΤ έχει αναπτύξει όλο το οπλοστάσιο πολιτικής της, μειώνοντας τα καταθετικά επιτόκια σε αρνητικό έδαφος, παρέχοντας στις τράπεζες φθηνά δάνεια και στηρίζοντας τα ομόλογα, με την ελπίδα ότι θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και θα αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό.
Το έργο της έχει αποδώσει, καθώς η ανάκαμψη της ευρωζώνης βρίσκεται πλέον στο πέμπτο έτος χάρη, δημιουργήθηκαν 9 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και η οικονομική σύγκλιση μεταξύ των φτωχότερων περιφερειών - όπως η Ιταλία και η Ελλάδα - με τις πλουσιότερες του μπλοκ φαίνεται να ξαναρχίζει.
Η πορεία ανάπτυξης τροφοδοτεί τα επιχειρήματα μεταξύ των πιο συντηρητικών πολιτικών, ότι ο στόχος της ΕΚΤ είναι πολύ κοντά, οπότε θα πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω.
"Περιμένουμε από την ΕΚΤ να κάνει μικρά βήματα προς την έξοδο, ξεκινώντας με την αλλαγή της καθοδήγησής της σταδιακά κατά τη διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών του 2018", δήλωσε ο οικονομολόγος της Berenberg, Florian Hense.
Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την απόφασή για την πολιτική της στις 14:30 (ώρα Ελλάδος), ενώ θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του Draghi στις 15:30.
Δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ των αναλυτών έδειξε ότι αναμένεται τα επιτόκια να παραμείνουν αμετάβλητα και ότι οι αγορές περιουσιακών στοιχείων θα είναι στα 30 δισ. ευρώ από τον Ιανουάριο.
Η πρώτη ένδειξη για τη μελλοντική πολιτική θα προκύψει από τις νέες οικονομικές προβολές της ΕΚΤ, οι οποίες είναι πιθανό να παρουσιάσουν καλύτερη ανάπτυξη για το επόμενο έτος και μια γενικά αμετάβλητη ή οριακά βελτιωμένη πορεία του πληθωρισμού.
Οι αναλυτές βλέπουν τον πληθωρισμός στο εύρος 1,7-1,8% και ενώ ο στόχος είναι σκοπίμως ασαφής, ο Draghi έχει υποστηρίξει ότι το 1,7% δεν θεωρείται ικανοποιητικό ποσοστό, οπότε οποιοσδήποτε αριθμός στο κάτω από αυτό θα δυσκόλευε να υποστηρίξει την έξοδο από τη χαλαρή νομισματική πολιτική.
Τον Οκτώβριο αρκετοί υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής ισχυρίστηκαν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να τροποποιήσει την καθοδήγησή της, μειώνοντας την άμεση σχέση μεταξύ πληθωρισμού και αγοράς ομολόγων.
Υποστήριξαν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να συνδέσει τη γενική πολιτική της με τον πληθωρισμό, μειώνοντας την έμφαση στην ποσοτική χαλάρωση (QE) και διευκολύνοντας τον τερματισμό της.
"Η ΕΚΤ θέλει να σταματήσει σταδιακά το QE, αλλά αυτό απαιτεί ότι η γενική πολιτική στάση θα παραμείνει ευνοϊκή ... με χαμηλά επιτόκια πολιτικής και άφθονη ρευστότητα", ανέφερε ο οικονομολόγος της UBS, Reinhard Cluse.
Ένα άλλο βασικό θέμα για τη συνάντηση θα είναι η συζήτηση σχετικά με τον τρόπο επιλογής των αγορών από το επόμενο έτος και μετά.
Ορισμένοι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει το ποσοστό των αγορών του ιδιωτικού τομέα διατηρώντας τις ποσότητες αυτές σταθερές όταν οι κρατικές αγορές μειωθούν από τον Ιανουάριο.
Μια τέτοια μετατόπιση θα μπορούσε επίσης να ασκήσει κάποια πίεση στα κρατικά ομόλογα, καθώς η ΕΚΤ πλησιάζει τα αυτοεπιβαλλόμενα όρια αγοράς σε αρκετές χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης