Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ εξακολουθούν να προβληματίζουν τη Fed

tags :
MarketWatch: Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ εξακολουθούν να προβληματίζουν τη Fed
Παρά τον χαμηλό πληθωρισμό, η Αμερικανική Ομποσπονδιακή Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της το 2018
Ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της τελευταίας συνάντησης της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας παραμένει η αμηχανία της αναφορικά με τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τους οικονομολόγους.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε η επικεφαλής οικονομολόγος της Manulife Asset Management, Megan Greene, οι αξιωματούχοι της τράπεζας «δεν έχουν στην πραγματικότητα στοιχεία αναφορικά με το τί είναι αυτό που διατηρεί τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα».
Σύμφωνα με το σκεπτικό της Fed σχετικά με την οικονομία, η χαμηλή ανεργία θα έπρεπε ήδη να ασκεί ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό, ωστόσο οι πληθωριστικές πιέσεις κατά το τρέχον έτος υποχώρησαν, παρά το γεγονός ότι το 2016 άγγιξαν το στόχο του 2%.
«Εδώ και αρκετά χρόνια, είχαμε πληθωρισμός κάτω από τον στόχο, γεγονός που μέχρι και φέτος ήταν κατανοητό», τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η Yellen, η οποία πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός πως οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed εκτιμούν ότι ο χαμηλός πληθωρισμός οφείλεται σε μεταβατικούς παράγοντες, «κάτι τέτοιο θα μπορουσε να αποδειχθεί μόνιμο».
Στις προβλέψεις τους για την αμερικανική οικονομία, οι αξιωματούχοι της Fed εξέφρασαν της εκτιμήσεις τους για το ΑΕΠ και δήλωσαν ότι η αγορά εργασίας θα παραμείνει ισχυρή.
Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα δεν πραγματοποίησε ουσιαστικά καμία αλλαγή σε ότι αφορά τις προοπτικές της για τον πληθωρισμό.
«Αποτελεί λίγο έκπληξη το πόσο μεγάλη έμφαση έχουν δώσει πολλά μέλη της νομισματικής επιτοπής της Fed για την ενίσχυση των συνθηκών της αγοράς εργασίας ως πρόδρομο του πληθωρισμού», σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Regions Financial Corp, Richard Moody.
Η Greene δε θεωρεί ότι η Fed παρουσιάστηκε ιδιαιτέρως προβληματισμένη για το μυστήριο του πληθωρισμού βραχυπρόθεσμα, όμως εάν το αίνιγμα παραμείθνει, θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερο προβληματισμό.
Ωστόσο, οι συνθήκες της αγοράς εργασίας επιτρέπουν στη Fed να συνεχίσει την τρέχουσα πολιτικής της, πιθανότατα αυξάνοντας τα επιτόκια τρεις ακόμα φορές το 2018, σημειώνει η ίδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης