Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το gap ομολόγων και μετοχών είναι ακραία υψηλό και θα κλείσει - Οι ξένοι με 11 δισ ομόλογα και 6,8 δισ έντοκα

Το gap ομολόγων και μετοχών είναι ακραία υψηλό και θα κλείσει - Οι ξένοι με 11 δισ ομόλογα και 6,8 δισ έντοκα
Το μεγάλο χάσμα μεταξύ μετοχών και ομολόγων πρέπει να κλείσει....
Το gap το χάσμα μεταξύ ομολόγων και μετοχών στην Ελλάδα είναι ακραία υψηλό και πρέπει να κλείσει.
Αυτή είναι η σχεδόν καθολική άποψη βασικών παικτών σε μετοχές και ομόλογα.
Το ράλι στα ομόλογα είναι εντυπωσιακό.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 99,70 μονάδες βάσης και απόδοση 3,57%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 96,98 μονάδες βάσης και απόδοση 4,12%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 90,98 μονάδες βάσης και απόδοση 4,75%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 89,15 μονάδες βάσης και απόδοση 4,89%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 89,13 μονάδες βάσης και απόδοση 4,99%
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο παραμένει σε χαμηλά ετών στο 1,88% με πρόσφατο υψηλό 3% - το 2016 είχε φθάσει έως το 4,18% -  και ιστορικό χαμηλό 1,56% στις 13 Μαρτίου του 2015.
Το ράλι έχει υποστηριχθεί από μια ουσιώδη αλλαγή, το swap δηλαδή η μετατροπή των 20 παλαιών ομολόγων σε 5 νέα έδωσε βάθος στην αγορά.
Αξίζει να αναφερθεί ότι
-Σε σύνολο 25,5 δισεκ. ελληνικού χρέους σε κυκλοφορία πλην των ομολόγων που έχουν απομείνει στο PSI+
- Οι ξένοι κατέχουν 11 δισ. ή το 43% των ομολόγων σε ελεύθερη κυκλοφορία.
- Οι ξένοι κατέχουν επίσης 6,8 δισεκ. έντοκα σε σύνολο 14,9 δισεκ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στις τελευταίες δημοπρασίες σχεδόν το 70% των εκδόσεων καλύπτεται από ξένους επενδυτές.
Όμως και τα θεμελιώδη της οικονομίας έχουν βελτιωθεί ή σταδιακά βελτιώνονται οπότε υποστήριξαν αυτή την ποιοτική αναβάθμιση της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων.
Όμως και ενώ στα ομόλογα σημειώνεται ράλι και επίκειται και αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης μέσα στο α΄ δίμηνο του 2018 το ελληνικό χρηματιστήριο ακολουθεί με ράθυμα ενώ η μεγάλη μείωση του προεξοφλητικού επιτοκίου που στηρίζεται στο επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου δεν έδωσε τις «αναμενόμενες» αναβαθμίσεις σε τιμές στόχους στις μετοχές των τραπεζών.
Εύλογα οι μετοχές των τραπεζών κινούνται συγκρατημένα ανοδικά αφενός γιατί υπάρχουν επενδυτές που θεωρούν ότι από τα stress tests θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες αφετέρου γιατί οι short επενδυτές ποντάροντας σε αυτό το σενάριο των stress tests δεν κλείνουν τις ανοικτές θέσεις τους.
(Η άποψη του bankingnews που έχει καταγραφεί πολλές φορές είναι ότι από IFRs 9, TAR και stress tests θα προκύψουν 8,5 με 10 δισεκ. κεφαλαιακές ανάγκες που δεν θα οδηγήσουν σε ΑΜΚ το 2018 αλλά το 2019)

Τι συμβαίνει πρακτικά σε ομόλογα και μετοχές;

1)Που αποδίδεται το ράλι στα ελληνικά ομόλογα;
Απάντηση
Το ράλι στα ελληνικά ομόλογα αποδίδεται στο γεγονός ότι η αγορά απέκτησε βάθος μέσω του swap αλλά και στην διάθεση ορισμένων επενδυτών να αγοράσουν από τώρα ομόλογα για να εκμεταλλευτούν το ράλι που θα συνεχιστεί και το 2018.
Προφανώς η βελτιούμενη εικόνα της οικονομίας έχει επιδράσει θετικά αλλά η κίνηση της αγοράς ομολόγων έχει κατά βάση ελατήριο που σχετίζεται με τον τρόπο που η αγορά λειτουργεί πλέον.
Μια ρηχή αγορά ξαφνικά απέκτησε βάθος σχεδόν 25 - 26 δισεκ. που είναι τα ελεύθερα διαπραγματεύσιμα ομόλογα.

2)Ποιοι κερδίζουν από τα ελληνικά ομόλογα;
Απάντηση
Ας ξεκινήσουμε από την Ελλάδα.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 3,6 δισεκ. ελληνικά ομόλογα προφανώς ασήμαντο χαρτοφυλάκιο σε σχέση με το παρελθόν π.χ. το 2006 είχαν κρατικά ομόλογα 50 δισεκ.
Εάν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν 50 δισεκ. αλλά 20 δισεκ. ελληνικά κρατικά ομόλογα θα είχαν κέρδη τουλάχιστον 800 εκατ μόνο από την πτώση των αποδόσεων και την άνοδο των τιμών....
Από τα 3,6 δισεκ. π.χ. το 1,6 δισεκ. το κατέχει η Alpha bank και ακολουθεί η Eurobank ενώ σχεδόν ασήμαντα χαρτοφυλάκια έχουν Εθνική και Πειραιώς.
Άρα πρωτίστως Alpha και Eurobank εμφανίζονται να καταγράφουν τα περισσότερα κέρδη σε σχέση με άλλες τράπεζες.
Παρατηρείται το τελευταίο διάστημα ότι υπάρχουν ελληνικές τράπεζες ή καλύτερα ελληνική τράπεζα που πουλάει διακριτικά έντοκα γραμμάτια και αγοράζει μακροχρόνια ομόλογα κυρίως 10ετία.
Οι κινήσεις αυτές είναι βραχυπρόθεσμες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κάθε περιθώριο.
Να σημειωθεί ότι το όριο των 3,6 δισεκ. σε κρατικά ομόλογα δεν είναι τυχαίο είναι διοικητικά καθορισμένο από την ΕΚΤ.
Οι ελληνικές τράπεζες – κακώς – δεν μπορούν να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα όσο δανείζονται ELA έκτακτη παροχή ρευστότητας από το ευρωσύστημα.

3)Ποιες είναι οι δίκαιες αξίες στα ελληνικά ομόλογα;
Απάντηση
Το ερώτημα αυτό είναι πολύ κρίσιμο.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο έχει απόδοση 4,12% και θα μπορούσε να ειπωθεί ότι σε αυτή την φάση, το πολύ έως 15 Δεκεμβρίου να συνεχίσει και ακολούθως θα σημειωθούν και πωλήσεις.
Όμως η διαφορά 150 μονάδων βάσης πάνω από την Πορτογαλία φαίνεται να αποτελεί το μέγιστο όριο της αγοράς δηλαδή το ελληνικό 10ετές με σημερινούς όρους να έχει επιτόκιο περίπου 3,50% ή 150 μονάδες βάσης.
Οποιαδήποτε μικρότερη διαφορά spread κάτω από 150 μ.β. θα αποτελεί ακραία στρέβλωση και δεν θα δικαιολογείται από την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος με βάση τους οίκους αξιολόγησης.  
Πάντως όσο τοποθετούνται ξένοι για να πάρουν θέσεις ενόψει…του ράλι του 2018 μεγάλο πισογύρισμα στα ομόλογα δεν θα υπάρξει, κάποιες ρευστοποιήσεις ίσως υπάρξουν αλλά όχι μαζικό πισογύρισμα.

4)Γιατί δεν ακολουθεί το ξέφρενο ράλι των ομολόγων το χρηματιστήριο;
Απάντηση
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μια από τις δύο αγορές…. μετοχές και ομόλογα κάνει λάθος.
Όποιος κάνει λάθος θα πρέπει υπό μορφή ελατηρίου να προσαρμοστεί στην νέα πραγματικότητα.
Εάν δεν κάνει λάθος η αγορά ομολόγων, τότε το ελληνικό χρηματιστήριο και οι μετοχές θα πρέπει να αντιδράσουν έντονα ανοδικά.
Βέβαια ρόλο στην απογοήτευση και κόπωση της αγοράς έχει καίρια διαδραματίσει το stress tests που θα ανακοινωθεί Μάιο 2018.
Τα ομόλογα έτρεξαν γιατί ξαφνικά απέκτησαν ένα ποιοτικό στοιχείο που δεν διέθεταν…το βάθος.
Το χρηματιστήριο δεν προσελκύει επενδυτές κυρίως γιατί υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τις τράπεζες.
Εάν όμως η επενδυτική κοινότητα πειστεί ότι το ρέλι στα ελληνικά ομόλογα δεν είναι φούσκα, τότε είναι βέβαιο ότι αυτό το μεγάλο χάσμα ομολόγων – μετοχών θα κλείσει με ράλι στις μετοχές.
Σε πρώτη φάση και με στόχο α΄ 2μηνο 2018 δεν θα ήταν έκπληξη να δούμε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 820 μονάδες ή άνοδος +8% από τα τρέχοντα επίπεδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης