Τελευταία Νέα
Διεθνή

Economist για επίσκεψη Erdogan: Γιατί Ελλάδα και Τουρκία δεν μπορούν να συμφιλιωθούν;

tags :
Economist για επίσκεψη Erdogan: Γιατί Ελλάδα και Τουρκία δεν μπορούν να συμφιλιωθούν;
Το καλύτερο στο οποίο μπορεί να ελπίζουν Ελλάδα και Τουρκία είναι να κάνουν μπίζνες και διάλογο, περιορίζοντας τις προκλήσεις αναφέρει ο Economist
Το ερώτημα γιατί Ελλάδα και Τουρκία δεν μπορούν να συμφιλιωθούν διατυπώνει σε σημερινό του δημοσίευμα ο Economist αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan στην Ελλάδα.
Το δημοσίευμα αφού αναφέρεται στο ταξίδι του Erdogan στην Ελλάδα και συγκεκριμένα με ποιους συναντήθηκε, τι συζήτησε και ποια μέρη επισκέφθηκε διερωτάται αν αυτή η επίσκεψη αποτέλεσε την αρχή μιας νέας σελίδας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
«Η επίσκεψη του Erdogan δεν ήταν και τόσο ιστορική όσο παρουσιάστηκε.
Ο τελευταίος Τούρκος πρόεδρος που επισκέφθηκε την Ελλάδα το έκανε το 1952, τη χρονιά που οι δύο χώρες μπήκαν στο ΝΑΤΟ.
Οι σχέσεις των δύο χωρών κατέρρευσαν τρία χρόνια αργότερα, όταν ένα φονικό πογκρόμ έβαλε στο στόχαστρο ελληνικές επιχειρήσεις και κατοικίες στην Κωνσταντινούπολη, επιταχύνοντας την έξοδο των Ελλήνων από την Τουρκία.
Τουλάχιστον άλλοι 50.000 Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία το 1964 μετά τις ταραχές στην Κύπρο.
Η εισβολή της Τουρκίας στο διαφιλονικούμενο νησί μια δεκαετία αργότερα, οι συνεχείς αερομαχίες μεταξύ τουρκικών και ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών και οι εντάσεις για τα θαλάσσια σύνορα διατήρησαν το ρίσκο ενός πολέμου μεταξύ των δύο «συμμάχων» ακόμα και τη δεκαετία του ’90.
Τα πράγματα άρχισαν να βελτιώνονται το 1999, όταν οι Έλληνες ανταποκρίθηκαν με μεγάλη συμπάθεια και στήριξη στον καταστροφικό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.
Οι Τούρκοι ανταπέδωσαν όταν ένας ακόμα ισχυρός σεισμός χτύπησε την Αθήνα.
Ακολούθησε μια εξίσου «ζεστή» διπλωματική περίοδος.
Τούρκοι πρωθυπουργοί επισκέπτονταν συχνά την Ελλάδα, ενώ συνέβαινε και το αντίστροφο (ότι Τούρκοι πρόεδροι δεν το έπρατταν, λίγη σημασία είχε. Έως να εκλεγεί Πρόεδρος το 2014 ο Erdogan, το προεδρικό αξίωμα στην Τουρκία ήταν κυρίως εθιμοτυπικό).
Ο Erdogan ταξίδεψε στην Ελλάδα ως πρωθυπουργός το 2004 και το 2010.
Έκτοτε η προσέγγιση σταμάτησε» αναφέρει ο Economist.
«Οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου αυξήθηκαν.
Οι προκλήσεις στο Αιγαίο συνεχίστηκαν και φέτος, όταν Τούρκοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, τους οποίους ακολούθησαν Έλληνες ομόλογοι τους, επισκέφθηκαν τις ακατοίκητες (και διαφιλονικούμενες) βραχονησίδες γνωστές ως Καρντάκ στην Τουρκία και ως Ίμια στην Ελλάδα που βρίσκονται μεταξύ των Δωδεκανήσων και των νοτιοδυτικών παράλιων της Τουρκίας.
Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται στη μουσουλμανική της μειονότητα το δικαίωμα να επιλέγει τους θρησκευτικούς της ηγέτες.
Οι ελπίδες για λύση του Κυπριακού εξανεμίστηκαν όταν οι πιο υποσχόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία.
Πολλοί Έλληνες αντέδρασαν με αποστροφή στο πογκρόμ που εξαπέλυσε ο Erdogan στους αντιπάλους του κατά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, αλλά και στο ενδεχόμενο αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης που υπεγράφη το 1923 και που αποτελεί το θεμέλιο των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα και άλλους γείτονες.
Η νέα αναφορά του Τούρκου προέδρου στο εν λόγω θέμα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα προκάλεσε έναν έντονο φραστικό διαξιφισμό με τον Έλληνα ομόλογό του, ο οποίος απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε προοπτική αναθεώρησης της συνθήκης.
Οι οικοδεσπότες του Erdogan απέρριψαν επίσης το αίτημά του για έκδοση οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Τα καλά νέα σήμερα είναι ότι Τουρκία και Ελλάδα δεν έχουν πιαστεί από  τον γιακά.
Αντίθετα, συζητούν για projects που αφορούν την ενέργεια και άλλες υποδομές.
Τα κακά νέα είναι ότι στην πράξη δεν υπάρχει χώρος για βελτίωση των σχέσεων όσο ο Erdogan συνεχίζει με την αλυτρωτική ρητορική του.
Αυτό που κάποτε διαγραφόταν ως μια ειλικρινής προσέγγιση, σήμερα θυμίζει περισσότερο μια περίοδο "Ψυχρής Ειρήνης"», λέει ο Δημήτριος Τριανταφύλλου, Έλληνας ακαδημαϊκός που ζει στην Τουρκία.
Το καλύτερο στο οποίο μπορεί να ελπίζει κανείς σήμερα είναι να συνεχίσουν οι δύο γείτονες τις μπίζνες και τον διάλογο – και να περιορίζουν στο ελάχιστο τις προκλήσεις» τονίζει το δημοσίευμα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης