Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ήπια απόφαση της κυπριακής δικαιοσύνης για την Τρ. Κύπρου – Αθωώνεται ο Πεχλιβανίδης, «ποινή» για τον Ηλιάδη

Ήπια απόφαση της κυπριακής δικαιοσύνης για την Τρ. Κύπρου – Αθωώνεται ο Πεχλιβανίδης, «ποινή» για τον Ηλιάδη
Η απόφαση του δικαστηρίου αφορά τη χειραγώγηση της αγοράς, αλλά και για απόκρυψη ουσιωδών στοιχείων
Μετά από μακράς διάρκειας διερεύνηση της υπόθεσης της Τρ. Κύπρου, η κυπριακή Δικαιοσύνη αποφάσισε σήμερα, 14 Δεκεμβρίου 2017, να υιοθετήσει μια ήπια απόφαση για πλειάδα «αδικημάτων» που βάρυναν παλαιότερα διοίκηση και στελέχη της Τρ. Κύπρου.
Συγκεκριμένα, αθωώθηκε ο Γ. Πεχλιβανίδης, ο οποίος είχε διατελέσει διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, ενώ ο Αν. Ηλιάδης, επί πολλά χρόνια επίσης διευθύνων σύμβουλος, καταδικάστηκε, αλλά για δευτερεύον αδίκημα.
Αυτό της χειραγώγησης της αγοράς λόγω παραπλανητικών δηλώσεων για το κεφαλαιουχικό έλλειμμα.
Το δικαστήριο θα συνεδριάσει στις 20 Δεκεμβρίου 2017 για να οριστικοποιήσει την ποινή που θα επιβάλει στον Αν. Ηλιάδη, η οποία μπορεί να είναι είτε με αναστολή είτε με ποινή φυλάκισης.
Ωστόσο, του έχει επιβληθεί όρος για απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Αθωωτική ήταν η απόφαση και για τα στελέχη Θεόδωρο Αριστοδήμου, Αντρέα Αρτέμη και Γιάννη Κυπρή.
Η απόφαση του δικαστηρίου, αφορά στην πρώτη ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και των άλλων κατηγορουμένων, με κύρια κατηγορία τη χειραγώγηση της αγοράς, αλλά και για απόκρυψη ουσιωδών στοιχείων.

Αναλυτικά οι κατηγορίες που αντιμετώπιζαν είχαν ως εξής:

• Κατηγορία 2 για χειραγώγηση της αγοράς κατά παράβαση των Άρθρων 19, 20(2) και (23)(3) του περί των Πράξεων Προσώπων που Κατέχουν Εμπιστευτικές Πληροφορίες και των Πράξεων Χειραγώγησης της Αγοράς (Κατάχρηση Αγοράς) Ν.116(Ι)/05 (εφεξής «ο Νόμος»), του Άρθρου 4 (δ)(ίν) της περί Μεθόδων Χειραγώγησης της Αγοράς Οδηγίας 0Δ116-2005-03 (εφεξής «η Οδηγία Κ.Δ.Π. 406/11») και του Άρθρου 20 του Ποινικού Κώδικα.
Κατηγορούμενοι Τράπεζα Κύπρου και Θεόδωρος Αριστοδήμου
• Κατηγορία 3 για χειραγώγηση της αγοράς κατά παράβαση των Άρθρων 19, 20(1)(γ) και (23)(3) του Νόμου και του Άρθρου 20 του Ποινικού Κώδικα.
Κατηγορούμενοι Τράπεζα Κύπρου και Ανδρέας Ηλιάδη:
• Κατηγορία 4 για χειραγώγηση της αγοράς κατά παράβαση των Άρθρων 19, 20(1)(γ) και (23)(3) του Νόμου και του Άρθρου 20 του Ποινικού Κώδικα.
Κατηγορούμενος Θεόδωρος Αριστοδήμου:
• Κατηγορία 5 για παράβαση υποχρέωσης του εκδότη κατά την παροχή πληροφορίας κατά παράβαση των Άρθρων 11(1)(2)(α)(β) και 15(3) του Νόμου.
3 Κατηγορούμενος Ανδρέας Ηλιάδη:
•  Κατηγορία 6 για παράβαση υποχρέωσης του εκδότη κατά την παροχή πληροφορίας κατά παράβαση των Άρθρων 11(1)(2)(α)(β) και 15(3) του Νόμου.

Με βάση τις λεπτομέρειες των αδικημάτων κατηγορούνται:

Στην Κατηγορία 2 οι Κατηγορούμενοι 1-6:

Ότι μεταξύ 14/6/12 και 26/6/12 χειραγώγησαν την αγορά, δηλαδή παρέλειψαν να προβούν στις δέουσες ενέργειες έτσι ώστε να εκδοθεί από την Κατηγορουμένη 1 δημόσια ανακοίνωση σημαντικού γεγονότος, δηλαδή ότι οι κεφαλαιουχικές ανάγκες της είχαν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το ποσό των €200εκ. που είχε ανακοινωθεί στις 10/5/12.
Στην Κατηγορία 3 οι Κατηγορούμενοι Τράπεζα Κύπρου και Θεόδωρος Αριστοδήμου και στην Κατηγορία 4 οι Κατηγορούμενοι Τράπεζα Κύπρου και Ανδρέας Ηλιάδη:
Ότι μεταξύ 19/6/12 και 26/6/12 χειραγώγησαν την αγορά, δηλαδή στην Ετήσια Γ.Σ. της Κατηγορουμένης Τράπεζας Κύπρου στις 19/6/12 διέδωσαν πληροφορίες που έδιδαν παραπλανητικές ενδείξεις σχετικά με τα χρηματοοικονομικά μέσα, δηλαδή ενώπιον των μετόχων προέβηκαν σε παραπλανητικές δηλώσεις σε σχέση με το κεφαλαιουχικό έλλειμμα της Κατηγορουμένης Τράπεζα Κύπρου.
Στην Κατηγορία 5 ο Κατηγορούμενος Θεόδωρος Αριστοδήμου και στην Κατηγορία 6 ο Κατηγορούμενος Ανδρέας Ηλιάδη:
Ότι στις 19/6/12 κατά την παροχή πληροφορίας σχετικά με την χρηματοοικονομική κατάσταση της Κατηγορουμένης Τράπεζα Κύπρου στην Ετήσια Γ.Σ. της Κατηγορουμένης Τράπεζα Κύπρου απέκρυψαν ουσιώδη στοιχεία που υπήρχαν σχετικά με το κεφαλαιουχικό έλλειμμα της εν λόγω εταιρείας. 
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης