Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Credit positive η ολοκλήρωση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου της Ελληνικής Τράπεζας

Moody's: Credit positive η ολοκλήρωση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου της Ελληνικής Τράπεζας
Moody's: Credit positive η ολοκλήρωση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου της Ελληνικής Τράπεζας
Ως credit positive εκτιμά η Moody's την ολοκλήρωση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου της Ελληνικής Τράπεζας στο τελευταίο της report.
Όπως αναφέρει η Moody's την περασμένη Παρασκευή (8/12), η Ελληνική Τράπεζα (Caa1, θετικό outlook)
ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου με στόχο τη συρρίκνωση του λειτουργικού της κόστους και τη βελτίωση της κερδοφορίας της, μειώνοντας το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας κατά 14 εκατ. ευρώ.
Η θετική ολοκλήρωση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην αναδιοργάνωση της τράπεζας και την προσπάθειά της για την ενίσχυση των αδύναμων οικονομικών της, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητά της και υποστηρίζοντας την κερδοφορία της.
Η χρηματοοικονομική επίδοση της τράπεζας είναι αδύναμη λόγω του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 48,6% τον Σεπτέμβριο του 2017.
Οι 220 εργαζόμενοι που αποχωρούν με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου αντιστοιχούν περίπου με το 14% του εργατικού της τράπεζας.
Οι κυπριακές τράπεζες και ειδικότερα η Ελληνική Τράπεζα έχουν αυξημένο αριθμό εργαζομένων σε σχέση με τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ, με 20 υπαλλήλους ανά υποκατάστημα έναντι 13 στην ζώνη του ευρώ το 2016, παρά τους λιγότερους πελάτες ανά υποκατάστημα και το χαμηλότερο όγκο περιουσιακών στοιχείων ανά εργαζόμενο (βλ. γράφημα 1).



Αν και το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου θα κοστίσει στην τράπεζα περίπου 42 εκατ. ευρώ, μειώνοντας τα κεφάλαιά της   κατά περίπου 100 μονάδες βάσης για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2017, τα κεφαλαιακά αποθέματα της Ελληνικής Τράπεζας θα παραμείνουν πολύ πάνω από τις υπόλοιπες κυπριακές τράπεζες (βλέπε Παράρτημα 2) και η τράπεζα θα εξοικονομήσει 14 εκατ. ευρώ μισθοδοσίας ετησίως.
Η μείωση του κόστους μισθοδοσίας είναι σημαντική, αντιπροσωπεύοντας το 10% των λειτουργικών δαπανών για το 2016.
Η τράπεζα θα ανακτήσει το κόστος του προγράμματος εθελουσίας κατά τα επόμενα τρία χρόνια.
Σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαζόταν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια για μια οργανική μείωση του προσωπικού και των λειτουργικών δαπανών αυτού του μεγέθους, επειδή οι πιο ηλικιωμένοι, υψηλότερης αμοιβής εργαζόμενοι που επέλεξαν το πρόγραμμα τείνουν να παραμένουν στην εργασία τους, περιορίζοντας έτσι την επίδραση της δέσμευσης για τη μείωση του κόστους.
Παρόλο που οι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν οικειοθελώς, η έγκριση της πρόωρης εξόδου τους είναι στη διακριτική ευχέρεια της τράπεζας, με βάση τα επιχειρηματικά της συμφέροντα και την αξία του αντίστοιχου υπαλλήλου.
Έτσι, η μείωση του προσωπικού θα αναδιοργανώσει την τράπεζα σε μια πιο μικρή οργανικά οντότητα χωρίς να επηρεάσει δυσμενώς τις δραστηριότητές της.



Όσον αφορά την αποδοτικότητα, η Ελληνική Τράπεζα είναι από τις πλέον ασθενέστερες από τις τράπεζες με την ίδια βαθμολογία και είναι μια από τις φτωχότερες σε αποδοτικότητα από τις τράπεζες στην Κύπρο, όπως αντανακλάται στην  αναλογία κόστους προς έσοδα που ήταν στο 64% τον Σεπτέμβριο του 2017 (βλέπε Παράρτημα 3).
Αν και το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου θα μειώσει το επίπεδο του κόστους της τράπεζας, η βελτίωση του λόγου θα μετριαστεί από τα χαμηλότερα εισοδήματα που θα λάβουν χώρα το 2018 λόγω της απουσίας έκτακτων κερδών που είχε η τράπεζα από την πώληση πακέτου NPEs και ακινήτων στην APS Debt Servicing Cyprus Ltd το 2017.



Το μέσο πακέτο αποζημίωσης ανά υπάλληλο που αποχωρεί υπερβαίνει τα 190.000 ευρώ, πλησίον της μέγιστης πληρωμής των 200.000 ευρώ του προγράμματος.
Η τράπεζα προχώρησε στην ανακατασκευή του προγράμματος εθελουσίας εξόδου προκειμένου να προσελκύσει πιο ηλικιωμένους εργαζόμενους με πολυετή θητεία, οι οποίοι, κατά μέσο όρο, είχαν προσληφθεί κατά τη διάρκεια των ετών άνθησης του τραπεζικού κλάδου στην Κύπρο, οι οποίοι απολάμβαναν γενναιόδωρους μισθούς και σταθερές αυξήσεις μισθών και τείνουν να παραμένουν στη δουλειά τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης