Οικονομία

ΔΝΤ: Το ελληνικό χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί – Δεν ευθύνεται το Ταμείο για τη… φτώχεια στην Ελλάδα

ΔΝΤ: Το ελληνικό χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί – Δεν ευθύνεται το Ταμείο για τη… φτώχεια στην Ελλάδα
Το θέμα του ελληνικού χρέους παραμένει το κορυφαίο προς επίλυση θέμα για το ΔΝΤ
Το ζήτημα του ελληνικού χρέους βρέθηκε, για μία ακόμη φορά, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κατά την τακτική ενημέρωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, William Murray, δέχθηκε σειρά ερωτήσεων για το ζήτημα της Ελλάδας και την πορεία του προγράμματος.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις πρόσφατες δηλώσεις του νέου προέδρου του Eurogroup, Mario Centeno αναφορικά με το ελληνικό χρέος, ο κ. Murray επανέλαβε το… γνωστό.
Ότι δηλαδή το ΔΝΤ εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία για το ελληνικό χρέος.
Σε ό,τι αφορά τη σχέση μεταξύ ΔΝΤ και Ελλάδας, επανέλαβε ότι το Ταμείο έχει εγκρίνει κατ’ αρχήν ένα νέο πρόγραμμα για τη χώρα, αλλά δεν έχει προτείνει κάποιο νέο πρόγραμμα.

Υπάρχουν ακόμη προβλήματα με το χρέος

Προσέθεσε, παράλληλα, ότι δεν έχουν κλείσει όλες οι διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων αναφορικά με το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αλλά ότι σαφώς έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος.
«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένου και του Eurogroup για το συγκεκριμένο θέμα», τόνισε ο κ. Murray.

Απέτυχαν τα μνημόνια;

Ο κ. Murray ουσιαστικά απέφυγε να απαντήσει σε δύο αρκούντως δύσκολες ερωτήσεις που δέχθηκε αναφορικά με την εφαρμογή των προγραμμάτων στήριξης στη χώρα μας.
Η πρώτη ερώτηση αφορούσε το γεγονός ότι βάσει επίσημων στοιχείων το επίπεδο της φτώχειας στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί και εάν αυτό αποτελεί απόδειξη ότι τα μνημόνια έχουν αποτύχει.
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου μάλλον… μάσησε τα λόγια του, καθώς απάντησε γενικόλογα στο εν λόγω θέμα.
Όπως τόνισε «κάθε χώρα που εισέρχεται σε μία τόσο δύσκολη οικονομική κατάσταση είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει προβλήματα.
Στόχος των προγραμμάτων ήταν να βελτιώσουν την κατάσταση της οικονομίας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Στόχος ήταν να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία»….
Παράλληλα δεν απάντησε ούτε σε ερώτηση που αφορούσε το γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που παραμένει σε πρόγραμμα στήριξης και εάν αυτό είναι ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων ή όχι.
Η απάντηση του  κ. Murray μάλλον αφορούσε… άλλη ερώτηση, καθώς υποστήριξε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι το θέμα του προγράμματος που έχουμε κατ’ αρχήν συμφωνήσει και να επιλυθούν σημαντικά θέματα όπως αυτό της αναδιάρθρωσης του χρέους».
Τόνισε ακόμη ότι η στρατηγική που εφαρμόζεται στον χρηματοοικονομικό τομέα αποτελεί πάντα ένα σημαντικό μέρος των προγραμμάτων στήριξης αλλά και των προγραμμάτων στα οποία συμμετέχει το ΔΝΤ.
Τέλος ανακοίνωσε ότι στις 22 Ιανουαρίου 2018 θα εκδοθεί η επικαιροποιημένη έκθεση για τις Προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας (World Economic Outlook).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης