Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Σταθερό το outlook για τις τράπεζες της Ευρωζώνης και του Ην. Βασιλείου

tags :
Moody's: Σταθερό το outlook για τις τράπεζες της Ευρωζώνης και του Ην. Βασιλείου
Σταθερές οι προοπτικές των τραπεζών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τη Moody's
Σε σταθερές όρισε τις προοπτικές (outlook) των επόμενων 12-18 μηνών για τις τράπεζες της Ευρωζώνης ο οίκος αξιολόγησης Moody's, επικαλούμενος τη βελτίωση των ισολογισμών τους και τη συνεχόμενη οικονομική ανάπτυξη εντός της νομισματικής ένωσης.
Όπως σημειώνεται στη σχετική έκθεση, η ευρεία κυκλική ανάκαμψη σε ολόκληρη την Ευρωζώνη θα στηρίξει τις τράπεζες, οι οποίες παρουσιάζουν πλέον ικανοποιητικά επίπεδα κεφαλαίων, ένα βελτιωμένο λειτουργικό περιβάλλον και ισχυρή ρευστότητα, παράγοντες που ενισχύουν την αντοχή τους σε ενδεχόμενες νέες κρίσεις.
Η ποιότητα των δανείων βελτιώνεται σταδιακά και υποστηρίζεται από την οικονομική ανάκαμψη, αλλά οι διαρθρωτικές ελλείψεις και τα περιορισμένα κεφάλαια σε τράπεζες με υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων, εμποδίζουν τη μείωση των παλαιότερων προβληματικών δανείων.
Οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν εντείνει τις προσπάθειες για τη μείωση των NPLs, ωστόσο οι βιώσιμες λύσεις παραμένουν ασαφείς, επισημαίνεται.
Για τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ, η κερδοφορία θα παραμείνει σταθερή κατά το επόμενο έτος, καθώς η πιστωτική επέκταση επιταχύνεται σε ολόκληρη την περιοχή.
Αυτό θα συμβάλει στην αντιστάθμιση της πίεσης από τα παρατεταμένα χαμηλά επιτόκια, τη συνεχιζόμενη τιμολόγηση περιουσιακών στοιχείων και τον έντονο ανταγωνισμό.
Βέβαια, συγκριτικά με τις ιστορικές επιδόσεις και τον παγκόσμιο μέσο όρο, τα κέρδη παραμένουν αδύναμα.
«Για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους, οι τράπεζες επιδιώκουν να εξομαλύνουν τις δραστηριότητές τους επενδύοντας στην ψηφιοποίηση και αυξάνοντας το κλείσιμο υποκαταστημάτων, ιδίως σε Αυστρία, Γερμανία και Ιταλία.
Η αντιμετώπιση των αναποτελεσματικών δαπανών και ο ανταγωνισμός από τους νεοεισερχόμενους στην τεχνολογία θα απαιτήσει μεγάλες επενδύσεις, ενώ θα χρειαστεί χρόνος», αναφέρεται.
Ο οίκος όρισε, επίσης, σε σταθερές τις προοπτικές για τις τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου, σημειώνοντας πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του νησιού έχουν ενισχύσει σημαντικά τους συντελεστές φερεγγυότητάς τους, ενώ ταυτόχρονα έχουν συρρικνώσει τις ζημίες από πρόστιμα των ρυθμιστικών αρχών.
Παρά τον έντονο ανταγωνισμό και τη συνεχιζόμενη ανάγκη για επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία, η κερδοφορία θα παραμείνει ισχυρή.
Η Moody’s αναμένει ελαφρά επιδείνωση των τιμών περιουσιακών στοιχείων τα επόμενα χρόνια, λόγω του επικείμενου Brexit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης