Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Το 2018, η ΕΚΤ θα έρθει αντιμέτωπη με έναν πιο... περίπλοκο κόσμο

tags :
ING: Το 2018, η ΕΚΤ θα έρθει αντιμέτωπη με έναν πιο... περίπλοκο κόσμο
Σύμφωνα με την ING, εντός του 2018 θα ενταθούν οι πιέσεις στην ΕΚΤ για το tapering
«Η ΕΚΤ έκλεισε το 2018 χωρίς καθόλου εκπλήξεις» αναφέρει σε ανάλυση του ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, Carsten Brzeski.
Η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τόσο τα επιτόκια όσο και το QE ενώ ενίσχυσε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ευρωζώνης (στο 2,4% το 2017, στο 2,3% το 2018 και στο 1,7% το 2020).
Ωστόσο, ο Brzeski προειδοποιεί για ένα περίπλοκο 2018.
«Το 2017 ήταν ένα έτος κατά το οποίο πολλοί αξιωματούχοι της ευρωζώνης πιθανότατα δεν θα ήθελαν να τελειώσει.
Η ισχυρή ανάπτυξη και ο χαμηλός -αλλά θετικός- πληθωρισμός έχει δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες στην οικονομία της ευρωζώνης.
Μια πολύ βολική κατάσταση για την ΕΚΤ.
Ωστόσο κοιτώντας στο 2018, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έναν περισσότερο περίπλοκο κόσμο» αναφέρει στην ανάλυση του.
Όπως τονίζει, με τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο να αυξάνουν τα επιτόκια και να προσπαθούν να περιορίσουν τη χαλαρή νομισματική πολιτική, η πίεση προς την ΕΚΤ για το tapering θα μπορούσε να αυξηθεί.
«Απλά φανταστείτε μια κατάσταση κατά την οποία το momentum της ανάπτυξης ενισχύεται περαιτέρω, η δομικός πληθωρισμός αυξάνεται σταδιακά και ο ονομαστικός πληθωρισμός υπερβαίνει το επίπεδο του 2% λόγω των υψηλότερων τιμών στην ενέργεια.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, θα είναι δύσκολο για την ΕΚΤ να μην αντιδράσει» επισημαίνει ο ίδιος.
Πάντως, ο Brzeski επί του παρόντος διατηρεί το βασικό του σενάριο κατά το οποίο η ΕΚΤ θα συνεχίσει το dovish tapering και θα ανακοινώσει ακόμα μία επέκταση του QE για μετά τον Σεπτέμβριο του 2018 κι έως τον Δεκέμβριο του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης