Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Υπό πίεση και το 2018 οι τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης – Σταθερό το outlook

tags :
Fitch: Υπό πίεση και το 2018 οι τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης – Σταθερό το outlook
Μειωμένα έσοδα και κερδοφορία για τις τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης, σύμφωνα με τη Fitch
Η πίεση στα έσοδα και τα κέρδη για τις τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης (αφορά τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και το Ηνωμένο Βασίλειο, όχι την Ελλάδα) θα συνεχιστεί και κατά το επόμενο έτος, κυρίως λόγω του περιβάλλοντος πολύ χαμηλών επιτοκίων.
Ωστόσο, η υγιής οικονομική ανάπτυξη (το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,2% το 2018) και ο αυξημένος αριθμός των επιχειρήσεων, θα μετριάσουν τον αντίκτυπο και θα βοηθήσουν τις τράπεζες να μειώσουν τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σχολιάζει σε έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος έχει ορίσει σταθερές προοπτικές (outlook) για τον κλάδο.
Ο έλεγχος του κόστους αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη διατήρηση κερδών και του υγιούς κεφαλαίου, επισημαίνεται.
Τα πολύ χαμηλά τέλη απομείωσης δανείων, τα οποία αύξησαν τα λειτουργικά αποτελέσματα των τραπεζών το 2017, θα αυξηθούν από τα μη βιώσιμα χαμηλά τους επόμενους 12 μήνες, εκτιμά ο οίκος.
Οι τράπεζες με πολύ χαμηλή ποιότητα περιουσιακών στοιχείων που σχεδιάζουν ή αναγκάζονται να μειώσουν γρήγορα τα NPLs, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κινδύνους και να αντλήσουν κεφάλαια.
Στην Ιταλία, ο οίκος εκτιμά ότι οι τράπεζες θα χρειαστεί να μεταφέρουν εκτός των ισολογισμών τους τουλάχιστον 45 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων μέχρι το τέλος του 1ου εξαμήνου 2018, μέσω πωλήσεων και τιτλοποίησης.
Η Ιταλία είναι μια από τις δύο χώρες της Δυτικής Ευρώπης όπου οι προοπτικές των τραπεζών είναι αρνητικές.
Η δεύτερη χώρα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, αντικατοπτρίζοντας την αυξημένη αβεβαιότητα και τους αντίστοιχους κινδύνους που απορρέουν από την επικείμενη αποχώρηση του νησιού από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης