Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τον Μάιο και τον Νοέμβριο του 2018 θα επανεξετάσει την αξιολόγηση της Ελλάδας η DBRS

tags :
Τον Μάιο και τον Νοέμβριο του 2018 θα επανεξετάσει την αξιολόγηση της Ελλάδας η DBRS
Η DBRS θα επανεξετάσει δύο φορές μέσα στο 2018 την αξιολόγηση της Ελλάδας 
Στις 4 Μαΐου και στις 2 Νοεμβρίου του 2018 θα επανεξετάσει τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS, ο οποίος στις 10 Νοεμβρίου 2017 διατήρησε αμετάβλητη στο «CCC» τη βαθμολογία για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας, αναβαθμίζοντας σε θετικές τις προοπτικές (trend).
Οι επόμενες επαναξιολογήσεις για την Κύπρο έχουν οριστεί στις 25 Μαΐου και 23 Νοεμβρίου του επόμενου έτους.
Ας θυμηθούμε την πρόσφατη επαναξιολόγηση της Ελλάδας από τον οίκο.
Στην τελευταία του έκθεση, ο οίκος σημείωνε πως η αναβάθμιση του trend αντικατοπτρίζει την εκτίμηση ότι το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης έχει διευκολύνει την αποσυμπίεση της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και ότι η οικονομία της χώρας έχει επανέλθει στην ανάπτυξη.
Η γ΄ αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος διάσωσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες και αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς θα ανοίξει το δρόμο για τις συζητήσεις σχετικά με το είδος στήριξης που θα διατεθεί στην Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, αλλά και σχετικά με τα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Παράλληλα, η DBRS τόνιζε ότι η αναβάθμιση του trend οφείλεται επίσης στη βελτίωση των δημοσιονομικών αλλά και του πολιτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα.
Η αξιολόγηση «CCC (υψηλή)» αντικατοπτρίζει το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος της Ελλάδας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι διεθνείς πιστωτές της χώρας να το «τοποθετήσουν σε μειώμενο δρόμο».
Η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών βελτιώθηκε από την τελευταία αναθεώρηση της DBRS, αλλά το ακόμη αδύναμο οικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να δημιουργεί προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα.
Απαιτούνται πρόσθετες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της ανάπτυξης.
Τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας περιλαμβάνουν το γεγονός ότι η χώρα είναι χώρα μέλος της Ευρωζώνης και την πρόσβασή της στη χρηματοδοτική στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης