Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Η νομισματική σύσφιξη της Fed θα μειώσει τις ροές κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες οικονομίες

tags :
ΔΝΤ: Η νομισματική σύσφιξη της Fed θα μειώσει τις ροές κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες οικονομίες
Οι εισροές κεφαλαίων στις αναδυόμενες οικονομίες θα συρρικνωθούν, σύμφωνα με το ΔΝΤ 
Η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής που έχει βάλει μπρος η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) των Ηνωμένων Πολιτειών, μέσω της αύξησης των επιτοκίων και της συρρίκνωσης του ισολογισμού 4,5 τρισεκ. δολαρίων (μείωση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης), αναμένεται να μειώσει τις ροές επενδυτικών κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες οικονομίες κατά 70 δισεκ. δολάρια τα επόμενα 10 χρόνια, από περίπου 240 δισεκ. δολάρια ετησίως που διαμορφώνονται τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Τα 55 εκ των 70 δισεκ. δολαρίων, αφορούν στα επόμενα δύο χρόνια.
Η συρρίκνωση του ισολογισμού που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο, επηρεάζει τις ροές κεφαλαίων στις αγορές μετοχών και ομολόγων των αναδυόμενων αγορών, κάτι που ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων στα εν λόγω κράτη, αυξάνοντας έτσι το χρέος τους.
Βέβαια, εκτιμάται, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης δεν θα επηρρεαστεί σημαντικά.



«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Fed πρέπει να κινηθεί σταδιακά (σε ό,τι αφορά στη νομισματική σύσφιξη)», συμβουλεύει το Ταμείο, το οποίο υπολογίζει πως περίπου 260 δισεκ. δολάρια εισροών επενδυτικών κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές από το 2010, προέκυψαν από την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της Federal Reserve.
Όπως σημειώνεται, οι επενδυτές επανεξισορροπήσαν τα χαρτοφυλάκια έναντι περιουσιακών στοιχείων αναδυόμενων αγορών με υψηλότερη απόδοση, καθώς οι αποδόσεις και τα επιτόκια στο εσωτερικό βρίσκονταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Το Ταμείο εκτιμά πως το εύρος επιτοκίων στις Η.Π.Α. θα αυξηθεί στο 3%, μέχρι το τέλος του 2019.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης