Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ποιες χώρες και με τι στρατιωτικές δυνάμεις επιχειρούν σε Συρία και Ιράκ

Ποιες χώρες και με τι στρατιωτικές δυνάμεις επιχειρούν σε Συρία και Ιράκ
Ποιες χώρες και με τι στρατιωτικές δυνάμεις επιχειρούν σε Συρία και Ιράκ
Για αρκετό καιρό η Συρία και το Ιράκ είναι ένας τόπος όπου τα συμφέροντα πολλών χωρών συγκρούονται.
Η ευρύτερη περιοχή έχει καταστραφεί λόγω των πολεμικών συγκρούσεων πολλών φατριών και χωρών, όπου η οριακή γραμμή μεταξύ φίλου και εχθρού είναι δύσκολη ή ασαφής, ανάλογα με την περίπτωση.
Οι στρατιωτικές αποστολές, οι αεροπορικές επιδρομές και άλλες δραστηριότητες πραγματοποιούνται καθημερινά.
Οι αντικρουόμενες πληροφορίες που μπορούν να συλλεχθούν από διάφορες πηγές αντικατοπτρίζουν τόσο την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή όσο και την προπαγάνδα από άλλες χώρες που είναι "κρυμμένες" πίσω από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Έχοντας αυτό υπόψη, η ομάδα Gefira προσπάθησε να παρουσιάσει την τρέχουσα κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ.

Αυστραλία

Οι Αυστραλιανές στρατιωτικές δυνάμεις αριθμούν περίπου 780 άτομα στο Ιράκ.
Στο στρατόπεδο Taji και σε άλλα στρατόπεδα έχουν εκπαιδεύσει περισσότερους από 20.000 ιρακινούς στρατιώτες και 3.000 ομοσπονδιακούς αστυνομικούς.
Η Αυστραλία διαθέτει τρία είδη στρατιωτικών ομάδων στο Ιράκ:
1) Task Group Taji - η οποία είναι εκπαιδευτική αποστολή - 300 άτομα προσωπικό.
2) Αυστραλιανή Air Task Group (ATG), που λειτουργεί σε διεθνή συνασπισμό υπό την αμερικανική ηγεσία, με σκοπό να καταστρέψει την ISIL.
Το ATG αποτελείται από έξι αεροσκάφη F/A-18F Super Hornets της Αυστραλιανής Πολεμικής Αεροπορίας, ένα αεροσκάφος τύπου E-7A Airway Early Warning and Control (AEW & C) και ένα αεροσκάφος τύπου KC-30A Multi Role Tanker Transport (MRTT).
3) Μια Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων (SOTG) που αριθμεί περίπου 80 άτομα.

Βέλγιο

Η βελγική αποστολή στο Ιράκ και τη Συρία που είχε στόχο την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους θα αποχωρούσε από την περιοχή τον Ιούνιο του 2017, αλλά ο βέλγος πρωθυπουργός Charles Michel αποφάσισε να επεκτείνει την παραμονή της και έστειλε τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 μαζί με 100 στρατιώτες σε βάση στην Ιορδανία για να λάβουν μέρος στον πόλεμο εναντίον του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία.

Μεγάλη Βρετανία

Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Βρετανίας (RAF Typhoon και Tornado jets και Reaper drones) έχει πραγματοποιήσει  πάνω από 3.000 αποστολές και έχει εξαπολύσει πάνω από 1.600 αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία.
Ο βρετανικός στρατός έχει ήδη εκπαιδεύσει σχεδόν 60.000 στρατιώτες του Ιράκ και Κούρδους στις στρατιωτικές βάσεις  Besmaya, Taji και al-Asad.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει περίπου 600 στρατιώτες στο Ιράκ, σχεδόν όλοι που ασχολούνται με την εκπαίδευση ιρακινών δυνάμεων και 80 στρατιώτες στο στρατόπεδο Taji.

Δανία

Η Δανία διαθέτει σήμερα περίπου 120 στρατιώτες στην αεροπορική βάση Al-Asad.
Η δανέζικη συνεισφορά στο Ιράκ συνίσταται κυρίως στην εκπαίδευση ιρακινών και κουρδικών στρατιωτικών μονάδων.
Στο τέλος του 2016 ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ISIS.




Γαλλία

Η επιχείρηση Chammal, η γαλλική συνεισφορά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια.
Τα γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν συνολικά 7.349 πτήσεις στο Ιράκ και τη Συρία και έχουν εξαπολύσει 1.413 αεροπορικές επιδρομές και έχει καταστρέψει 2.197 στόχους.
Η Γαλλία έχει προμηθεύσει όπλα και εκπαίδευση στις τοπικές δυνάμεις στη Συρία και το Ιράκ, έχει ειδικές δυνάμεις που λειτουργούν στην περιοχή και είναι μία από τις κύριες χώρες που βομβαρδίζουν το ISIS.
Συνολικά, έχει περίπου 1.200 στρατιώτες στην ευρύτερη περιοχή.

Γερμανία

Η γερμανική συνεισφορά στον πόλεμο κατά του ISIS περιλαμβάνει μια φρεγάτα τύπου Augsburg 122, έξι πολεμικά αεροσκάφη τύπου Tornado για επιτήρηση στην Συρία, ένα αεροσκάφος Airbus 310 MRTT για εναέριους ανεφοδιασμούς και συμμετοχή διοικητικών υπαλλήλων.
Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι έστειλε 1.200 στρατιώτες για να συμμετάσχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Τα γερμανικά στρατεύματα βοηθούν στην εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή γύρω από το στρατόπεδο Erbil στο βόρειο Ιράκ.

Ιράν

Το Ιράν έχει σήμερα περίπου 70.000 μαχητές στη Συρία (υπολογίζοντας τόσο τα κανονικά ιρανικά στρατεύματα όσο και τους πολιτοφύλακες που βρίσκονται υπό ιρανικό έλεγχο: περίπου 7.000 μαχητές της Χεζμπολάχ, χιλιάδες Αφγανούς στρατιώτες στην πολιτοφυλακή του Al Fatemiyoun και εθελοντές από το Ιράκ και το Πακιστάν).

Ιράκ

Ο ιρακινός στρατός αριθμεί 168.000 στρατιώτες και 150.000 έφεδρους.

Ισραήλ

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει δεκάδες αεροπορικές επιδρομές προκειμένου να χτυπήσει μεταφορές όπλων που προορίζονται για τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο.
Τα πραγματικά συμφέροντα ασφαλείας του Ισραήλ στη Συρία βρίσκονται στην αντιμετώπιση της Χεζμπολάχ και στην παρακολούθηση της ανόδου της ιρανικής επιρροής.

Ιταλία

Το ιταλικό στρατιωτικό σώμα στο Ιράκ αποτελείται από περίπου 1.400 στρατιωτικούς από όλες τα σώματα στρατού, εκ των οποίων 400 απασχολούνται στη βάση Erbil, συμπεριλαμβανομένων 120 εκπαιδευτών.
Περίπου 70 στρατιώτες βρίσκονται στην Μοσούλη για την προστασία του φράγματος και του προσωπικού της.
Η Task Force Carabinieri λειτουργεί εκεί από τον Ιούνιο του 2015.
Τα 90 μέλη της Task Force εκπαιδεύουν τις ιρακινές ομοσπονδιακές αστυνομικές δυνάμεις που έχουν επιφορτιστεί με επιχειρήσεις που πρέπει να διεξάγονται σε περιοχές που κατακτήθηκαν από την Daesh.

Ιορδανία

Μετά το θάνατο του ιορδανού πιλότου από το ISIS, ο ιορδανός βασιλιάς  Abdullah II ορκίστηκε εκδίκηση και ανέλαβε προσωρινά το προβάδισμα στις βομβιστικές επιδρομές κατά του ISIS.
Οι τρέχουσες δραστηριότητες της Ιορδανίας περιλαμβάνουν αεροπορικές επιδρομές και την προστασία των συνόρων της.

Ολλανδία

Το ολλανδικό στρατιωτικό προσωπικό εκπαιδεύει ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις για την καταπολέμηση του ISIS (150 εκπαιδευτές, σύμβουλοι και προσωπικό ασφαλείας και υλικοτεχνικής υποστήριξης, 35 στρατιώτες για την προστασία των βελγικών F-16).

Ρωσία

Η Ρωσία έχει αναπτύξει το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 και βομβαρδιστικά αεροσκάφη τύπου Su-24 στη ρωσική στρατιωτική βάση της Λατάκιας.
Οι Ρώσοι έχουν τρεις βάσεις στη Συρία.
Τη Latakia (όπου εδρεύουν κυρίως σώματα στρατού με επιφόρτιση της τηλεπικοινωνίες, τη ναυτική βάση Tartus και την αεροπορική βάση Khemeimim.
Λόγω των ρωσικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων, οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης έχουν ένα πλεονέκτημα.
Η ρωσική στρατιωτική παρέμβαση ξεκίνησε στις 30.09.2015 με 4. 000 στρατιωτικούς.
Η Μόσχα χρησιμοποίησε το ρωσικό ναυτικό μερικές φορές.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν πραγματοποιήσει 672 αποστολές και βομβάρδισαν πάνω από 1.450 στόχους για να υποστηρίξουν την επίθεση κατά του ISIS αλλά και άλλες παραστρατιωτικές ομάδες.
Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί 10.000 ρώσοι στρατιώτες.
Επίσης η Ρωσία έχει μεταξύ 4.000 και 5.000 στρατιώτες στη Συρία, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της αεροπορικής βάσης της Ρωσίας στο Khmeimim, ενός οχυρού του Προέδρου Bashar al-Assad στη βορειοδυτική Συρία και της ναυτικής εγκατάστασης Tartus.
Εκτός από αυτό, όπως ανέφερε ο ανεξάρτητος ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Pavel Felgenhauer, περίπου 2.000 έως 3.000 στρατιωτικοί σύμβουλοι βοήθησαν τον συριακό στρατό να κερδίσει τους αντάρτες και το ISIS.
Ο ρώσος πρόεδρος V. Putin ανακοίνωσε στις 11.12.2017 ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα αρχίσουν να αποχωρούν από τη Συρία μετά από τη διετή στρατιωτική εκστρατεία εναντίον του ISIS.

Ισπανία

Η στρατιωτική βάση Gran Capitan στο Bismayah, η οποία είναι υπό ισπανική διοίκηση στην οποία βρίσκονται περίπου 450 στρατιώτες και μέλη της Ισπανικής Πολιτικής, μαζί με προσωπικό των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Πορτογαλίας βοήθησαν στην εκπαίδευση 6.000 ιρακινών στρατιωτών.
Η παρουσία ισπανικών πυραύλων Patriot στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας ήταν απόφαση που ελήφθη κατόπιν αιτήματος της τουρκικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Συρία

Ο στρατός του Al Assad αποτελείται από 154.000 στρατιώτες και 150.000 έφεδρους.

Τουρκία

Η Τουρκία έχει στρατιωτική βάση στο Ιράκ, στη Μπασίκα κοντά στην Μοσούλη, στο Βόρειο Ιράκ και στην περιοχή Shaqlawa (κοντά στο Erbil).
Περίπου 2.000 Τούρκοι στρατιώτες βρίσκονται επί του παρόντος στο βόρειο Ιράκ.
Στη βόρεια Συρία, μετά τη διεξαγωγή της επιχείρησης "Ασπίδα" κατά του ISIS και των κουρδικών πολιτοφυλακών, η Τουρκία ελέγχει την περιοχή που εκτείνεται από την πόλη Jarabulus στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας με το Manbij, Bab και το βόρειο Αλέππο.
Η Τουρκία ενισχύει τη θέση της στη Μέση Ανατολή και εμποδίζει επίσης τη δημιουργία κουρδικού κράτους.
Το τουρκικό στρατιωτικό στρατόπεδο στη Συρία μειώθηκε από 8.000 σε 1.500 άτομα (επίσης κομάντος, όπως 180 διοικητές στη Συριανή πόλη Al-Bab).

ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν περίπου 5.200 στρατιώτες στο Ιράκ (κατά κύριο λόγο με συμβουλευτική ιδιότητα) και περίπου 2.000 στρατιώτες στη Συρία.
Ανεπίσημες στρατιωτικές πηγές τονίζουν ότι υπάρχουν και 4.000 αμερικανοί στρατιώτες στη Συρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης