Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μετά από 70 χρόνια η αμυντική ολοκλήρωση της ΕΕ είναι προ των πυλών

Μετά από 70 χρόνια η αμυντική ολοκλήρωση της ΕΕ είναι προ των πυλών
Δεν πρόκειται για την αντικατάσταση του ΝΑΤΟ, αλλά για μια πιο ευέλικτη χρήση των πόρων μας
Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να ολοκληρώσουν μία φιλοδοξία 70 ετών, να ενοποιήσουν την άμυνα τους την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017, υπογράφοντας ένα σύμφωνο μεταξύ 25 κυβερνήσεων της ΕΕ για τη χρηματοδότηση, ανάπτυξη και διάθεση των ενόπλων δυνάμεων μετά την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει το μπλοκ.
Αφού απετράπη από το γαλλικό κοινοβούλιο τη δεκαετία του 1950 και αργότερα από τη Βρετανία, η οποία φοβόταν έναν στρατό της ΕΕ, ο στόχος είναι να σταματήσει η σπατάλη δισεκατομμυρίων ευρώ για τις αμυντικές πολιτικές και η μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ.
"Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα", δήλωσε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Federica Mogherini, η οποία βοήθησε να προωθηθούν τα γαλλογερμανικά σχέδια για την αμυντική ολοκλήρωση.
"Αυτό μετατρέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε αξιόπιστο πάροχο ασφάλειας", δήλωσε κατά την άφιξη στη σύνοδο κορυφής όπου οι ηγέτες της ΕΕ θα εγκαινιάσουν το σύμφωνο.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, δήλωσε ότι "έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος"και ο ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte δήλωσε ότι το σύμφωνο θα κάνει την ΕΕ πιο ευκίνητη στο εξωτερικό.
"Δεν πρόκειται για την αντικατάσταση του ΝΑΤΟ, αλλά για μια πιο ευέλικτη χρήση των πόρων μας," δήλωσε ο Rutte στους δημοσιογράφους.
Οι ηγέτες θα υποστηρίξουν επίσημα το σύμφωνο, γνωστό στην ορολογία της ΕΕ ως Μόνιμη Δομημένη Συνεργασία ή PESCO, σε ένα από τα πιο σημαντικά βήματα προς την ολοκλήρωση της ΕΕ, από τότε που η Βρετανία ψήφισε να εγκαταλείψει το μπλοκ.
Η ενοποίηση της άμυνας αναβίωσε από τη Γαλλία και τη Γερμανία, με την υποστήριξη της Ιταλίας και της Ισπανίας, σε μια κίνηση ενότητας μετά το Brexit.
Μια μεγαλύτερη ώθηση δόθηκε μετά τις αποτυχίες της δεκαετίας του 1990, όταν οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν μπόρεσαν να ενεργήσουν στους βαλκανικούς πολέμους και βασίστηκαν στο ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, για να σταματήσουν την αιματοχυσία.
Στη Λιβύη, το 2011, αεροπορική εκστρατεία από τη Γαλλία και τη Βρετανία ξέμεινε από πυρομαχικά και εξοπλισμό και αναγκάστηκαν και πάλι να στραφούν στις ΗΠΑ, διατηρώντας έτσι μία διαρκή αμηχανία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια σημαντική οικονομική δύναμη.
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ φαίνεται να έχουν ξεπεράσει τους ενδοιασμούς τους να συνεργαστούν σε στρατιωτικά ζητήματα που παραβιάζονται, από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, μέχρι τις απειλές από χάκερ σε κυβερνητικούς υπολογιστές.
Η κριτική του αμερικανικού προέδρου Donald Trump σχετικά με τις χαμηλές ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες και οι προειδοποιήσεις του ότι δεν θα μπορούν πλέον να βασίζονται στις ΗΠΑ εάν δεν πληρώσουν, έχουν επίσης διαδραματίσει κάποιο ρόλο.
"Είναι λυπηρό το γεγονός ότι χρειαζόμαστε τον Donald Trump για να δώσουμε ώθηση, αλλά αυτό είναι το σωστό αποτέλεσμα", δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Joschka Fischer, ο οποίος ως υπουργός υποστήριξε την παρέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο το 1999, αλλά αντιτάχθηκε στον πόλεμο του Ιράκ του 2003.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης