Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο χάρτης συχνοτήτων, η τούρκικη απειλή και ο κίνδυνος νέου ναυαγίου του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες

Ο χάρτης συχνοτήτων, η τούρκικη απειλή και ο κίνδυνος νέου ναυαγίου του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες
Η απάντηση του ΕΣΡ, οι προσφυγές των καναλαρχών και η μάχη του SEDDIF
Επανάληψη του φαινομένου των αλλεπάλληλών προσφυγών στη δικαιοσύνη για τις τηλεοπτικές άδειες αναμένεται με αφορμή των νέο διαγωνισμό που προκήρυξε το ΕΣΡ.
Ήδη οι τηλεοπτικοί σταθμοί αναμένουν την τοποθέτηση του ΕΣΡ στις εντάσεις που έχουν υποβάλλει για τη διαδικασία και εφόσον απορριφτούν ετοιμάζονται σύμφωνα με πληροφορίες να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και συγκεκριμένα το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Την ίδια στιγμή οι τηλεοπτικοί σταθμοί θέτουν ζήτημα για το χάρτη συχνοτήτων αμφισβητώντας την ίδια τη διαδικασία καθώς αφορά δεκαετή παραχώρηση συχνοτήτων.
Η ΕΙΤΗΣΕΕ υποστηρίζει ότι πλέον χωράνε 18 τηλεοπτικές άδειες μετά τη συμφωνία SEDDIF και επισημαίνει την «δεσμευτική για την χώρα μας υπόδειξη του επιτρόπου Etinger, σε ευθυγράμμιση με πλειάδα αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ότι δεν μπορεί να μένει αναξιοποίητο μέρος του φάσματος.
Δεν επιτρέπεται η αποθεματοποίησή του δηλαδή, καθώς αποτελεί σπάνιο πόρο».
Η κυβέρνηση δια στόματος του ΓΓ Μέσων ενημέρωσης κ. Λευτέρη Κρέτσου αμφισβητεί  έμμεσα τα επιχειρήματα των τηλεοπτικών σταθμών αναφέροντας ότι «Όσο όμως και αν εξελίσσεται η τεχνολογία ως προς τη συμπίεση, άλλο τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις των τηλεθεατών ως προς την ποιότητα μετάδοσης, καθώς και οι απαιτήσεις για την υποστήριξη νέων υπηρεσιών από την κινητή τηλεφωνία.
Συνεπώς, το διαθέσιμο φάσμα ραδιοσυχνοτήτων για την επίγεια ψηφιακή ευρυεκπομπή βαίνει μειούμενο.»
Ωστόσο δεν προσδιορίζει τον αριθμό των διαθέσιμων συχνοτήτων.
Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γίνει αν μείνουν κενές συχνότητες τι θα συμβεί δεδομένου ότι υπάρχει δυνατότητα για παράδειγμα μιας εταιρίας που έχει άδεια στην Κύπρο να εκπέμψει στην Ελλάδα βάσει των κοινοτικών οδηγιών.
Μια τέτοια εξέλιξη είναι προφανές ότι μπορεί να εγείρει ζητήματα έστω και εκ των υστέρων για το καταβληθέν τίμημα για τις τηλεοπτικές άδειες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία για το φάσμα στο πλαίσιο του SEDDIF περιλαμβάνει και δραματική αλλαγή στις τεχνολογικές υποδομές έως το 2011.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχει μεταβατικό στάδιο για την εγκατάσταση νέων τεχνολογιών εκπομπής είναι πιθανό οι Τούρκοι που έχουν ακόμα αναλογικό σήμα να μεταβούν στη νέα τεχνολογία πνίγοντας τα νησιά του Αιγαίου με άμεση την ανάγκη προσαρμογής από την Ελλάδα.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης