Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: «Υπερθέρμανση» για τις αγορές κατοικιών σε Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία και Νορβηγία

tags :
Moody's: «Υπερθέρμανση» για τις αγορές κατοικιών σε Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία και Νορβηγία
Η Moody's προειδοποιεί για «φούσκα» στην αγορά κατοικιών ορισμένων ανεπτυγμένων χωρών 
Οι χώρες με υψηλές τιμών κατοικιών και ενοικίων που δεν αντικατοπτρίζουν την κατάσταση ισορροπίας της εγχώριας οικονομίας και δεν προσαρμόζονται με το πέρασμα του χρόνου, διατρέχουν υψηλό οικονομικό κίνδυνο, προειδοποιεί σε έκθεσή της η Moody's.
Ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει πως, τα τελευταία πέντε χρόνια, πολλές προηγμένες οικονομίες βίωσαν μία απότομη αύξηση στις τιμές κατοικιών, πρικαλώντας έτσι ανησυχίες για αποσταθεροποίηση σε περίπτωση μίας επικείμενης διόρθωσης, η οποία θα συμπαρασύρει κι άλλους τομείς.
«Ωστόσο, επειδή οι τιμές των κατοικιών είναι υψηλές δεν σημαίνει ότι είναι υπερτιμημένες -οι τιμές των κατοικιών θα πρέπει να αξιολογούνται στο πλαίσιο των βασικών οδηγών και της εσωτερικής δυναμικής της αγοράς κατοικίας, και συγκεκριμένα της επιλογής μεταξύ της ιδιοκτησίας ή της ενοικίασης ενός σπιτιού», εξηγεί ο οίκος.
Από την έρευνα διαπιστώθηκε πως οι τιμές των κατοικιών εμφανίζονται πιο υψηλές στη Νορβηγία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Την ίδια στιγμή, λοιπές χώρες που επίσης έχουν βιώσει μεγάλες χρονικές περιόδους αύξησης των τιμών κατοικιών, όπως ο Καναδάς, η Δανία, η Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, πλέον παρουσιάζουν σημάδια επιστροφής στην κατάσταση ισορροπίας της εγχώριας αγοράς.
Καθώς το κόστος της ιδιοκατοίκησης αυξάνεται, περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να νοικιάζουν το σπίτι τους, αυξάνοντας τη σχετική ζήτηση και την τιμή της ενοικίασης και οδηγώντας σε μείωση της ζήτησης για οικιακές αγορές.
Η εν λόγω διαδικασία φέρνει τις τιμές των κατοικιών πίσω στην ισορροπία, εξηγεί η Moody’s.
Η άνοδος των τιμών των κατοικιών που δεν ανταποκρίνονται στα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, τροφοδοτεί μη ρεαλιστικές προσδοκίες για την πορεία των τιμών, ένα κοινό σημάδι μιας «φούσκας» στην αγορά.
Οι αγορές κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία, εμφάνισαν την πιο αργή προσαρμογή στην ισορροπία μεταξύ του κόστους χρήσης των κατοικιών και του λόγου τιμής προς ενοικίαση, πράγμα που σημαίνει ότι οι κίνδυνοι λόγω των υψηλών τιμών κατοικιών ενδέχεται να παραμείνουν και να έχουν επιζήμιες επιπτώσεις για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.
Αυτές οι χώρες είναι η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης