Προσοχή το ράλι στα ομόλογα τελειώνει, το 1,55% του ELA οριοθετεί τα έντοκα – Τραπεζικές μετοχές λίγο ακόμη πάνω

Προσοχή το ράλι στα ομόλογα τελειώνει, το 1,55% του ELA οριοθετεί τα έντοκα – Τραπεζικές μετοχές λίγο ακόμη πάνω
Το ράλι στα ελληνικά ομόλογα σε αυτή την φάση πλησιάζει το τέλος του....
Το ράλι στα ελληνικά ομόλογα πλησιάζει στο τέλος του ήδη σε ορισμένες εκδόσεις έχει φθάσει περί τις 170-160 μονάδες βάσης πάνω από την Πορτογαλία επίπεδα…πολύ…πολύ ρεαλιστικά.
Μετά την πολύ έγκαιρη προειδοποίηση ότι έρχεται ράλι στα ομόλογα με αποδόσεις στο 4% - και με στόχο 3,5% στην 10ετία σε βάθος μηνών – οι συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι στα ομόλογα το ράλι τελειώνει πολύ σύντομα….
Λόγω του επιτυχημένου swap της μετατροπής των 20 παλαιών ομολόγων του PSI+ σε 5 νέα ομόλογα και του τέλους του έτους η αγορά απέκτησε βάθος και οι επενδυτές προκαλούν το ράλι για να ωραιοποιήσουν τις αποδόσεις τους και τους ισολογισμούς τους.
Υπάρχουν και κάποιοι επενδυτές που τοποθετούνται έγκαιρα γιατί…βλέπουν ράλι και από το 2018.
Με βάση την συγκυρία που υποβοηθάτε και από την θετικότερη εικόνα της πορείας της ελληνικής οικονομίας σημειώθηκε ένα εντυπωσιακό ράλι στα ελληνικά ομόλογα κλείνοντας πολύ γρήγορα το spread μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων.
Στην 10ετία από 600 μονάδες βάσης έναντι της Γερμανίας φθάσαμε στις 370 μονάδες βάσης σε σύντομο διάστημα.
Όμως το ράλι στα ελληνικά ομόλογα ολοκληρώνεται ειδικά στο ομόλογο αναφοράς στην 10ετία που έφθασε στο 4,02% και έχει fair value 4% περίπου.
Στα έντοκα γραμμάτια υπάρχει ένα περιορισμός.
Το ELA έχει επιτόκιο 1,55% και τα έντοκα για λόγους ισορροπιών δεν θα υποχωρήσουν κάτω από αυτό το όριο, ήδη το 3μηνο έντοκο είναι στο 1,60%.
Άρα τόσο οι αποδόσεις των ομολόγων, όσο και των εντόκων έφθασαν πολύ γρήγορα – υπερβολικά γρήγορα στους στόχους που είχαν τεθεί.
Πάντως οι ξένοι έχουν αυξήσει σημαντικά τις θέσεις τους στα ομόλογα και οι ελληνικές τράπεζες πουλάνε διακριτικά έντοκα και αγοράζουν…μακροχρόνια ομόλογα 10 χρόνια κ.α.
-Σε σύνολο 25,5 δισεκ. ελληνικού χρέους σε κυκλοφορία πλην των ομολόγων που έχουν απομείνει στο PSI+
- Οι ξένοι κατέχουν 11 δισ. ή το 43% των ομολόγων σε ελεύθερη κυκλοφορία.
- Οι ξένοι κατέχουν επίσης 6,8 δισεκ. έντοκα σε σύνολο 14,9 δισεκ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στις τελευταίες δημοπρασίες σχεδόν το 70% των εκδόσεων καλύπτεται από ξένους επενδυτές.

Το νέο 7ετές ομόλογο θα έχει επιτόκιο 3,60% με 3,70%

Το ελληνικό δημόσιο κάποια στιγμή τέλη Ιανουαρίου 2018 ή αρχές Φεβρουαρίου 2018 θα προχωρήσει σε δημοπρασία 7ετούς ομολόγου με στόχο 3 δισεκ. ευρώ.
Το εκτιμώμενο επιτόκιο θα κινηθεί μεταξύ 3,60% με 3,70%.
Να ληφθεί υπόψη ότι το 5ετές ομόλογο που πρόσφατα – σχετικά – εκδόθηκε είχε επιτόκιο 4,625% και πλέον εμφανίζει απόδοση στο 3,36% δηλαδή σχεδόν 1,30% χαμηλότερα.

Πόσο θα κρατήσει το ράλι στις τράπεζες και στο χρηματιστήριο;

Το ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο και στις τράπεζες αποδίδεται αποκλειστικά στο gap ή χάσμα ελληνικά μεταξύ μετοχών και ομολόγων.
Οι δύο αγορές μπορεί να έχουν άλλη φιλοσοφία, άλλους επενδυτές αλλά επηρεάζουν η μια την άλλη – παρ΄ ότι η βασική αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων δεν έχει δουλέψει όπως θα έπρεπε -.
Δεν θα μπορούσε να σημειώνεται ράλι στα ομόλογα, οι αποδόσεις να υποχωρούν, οι τιμές να αυξάνονται, το προεξοφλητικό επιτόκιο (στηρίζεται στο 10ετές ελληνικό κρατικό ομόλογο) να βελτιώνεται εντυπωσιακά και οι μετοχές παρά τις αβεβαιότητας για τα stress tests να είναι αδιάφορες.
Πλησιάζει το τέλος του έτους και ορισμένοι επενδυτές βρίσκουν αφορμή να προβούν σε κινήσεις ωραιοποίησης.
Όμως η βασική αιτία της ανόδου της χρηματιστηριακής αγοράς είναι το gap – το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ αποτίμησης κρατικών ομολόγων και αποτίμησης μετοχών και χρηματιστηρίου.
Αυτό το gap έχουμε έγκαιρα – πολύ έγκαιρα – τονίσει ότι θα κλείσει, ότι είναι βέβαιο ότι θα κλείσει γιατί είναι ακραία υψηλό.
Αυτό βιώνουμε ότι θα κλείσει.
Πόσο θα διαρκέσει η άνοδος σε χρηματιστήριο και μετοχές;
Θα επιδιώξουμε μια πρόβλεψη.
Το ράλι στα ομόλογα πολύ πολύ σύντομα θα τελειώσει…
Οι τράπεζες και το χρηματιστήριο επειδή ετεροχρονισμένα καθυστέρησαν να αντιδράσουν στο ράλι των ομολόγων καθυστερημένα θα διακόψουν το ράλι στις μετοχές.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμη οι τραπεζικές μετοχές έχουν λίγο ακόμη πάνω.
Να σημειωθεί ότι πάλι έγκαιρα έχουμε αναφέρει ότι μέσα στο α΄ δίμηνο του 2018 θα έχουν χρηματιστήριο στις 820 μονάδες.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS