Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σήμερα η συνάντηση Τσίπρα με Merkel, Juncker για ευρωτουρκικά, προσφυγικό

Σήμερα η συνάντηση Τσίπρα με Merkel, Juncker για ευρωτουρκικά, προσφυγικό
Παρών στη συνάντηση και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, B. Borisov
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Η συνάντηση, στην οποία παρών θα είναι και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, B. Borisov, θα εστιάσει στο προσφυγικό και στις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο πρόγευμα εργασίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με θέμα τις μεταρρυθμίσεις στη ζώνη του ευρώ.
Χθες κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου ο πρωθυπουργός έθεσε την ατζέντα για την κοινωνική Ευρώπη, αναλαμβάνοντας σημαντική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων είναι σημαντικός και πρέπει να εφαρμοστεί.
Επίσης, υποστήριξε ότι η κοινωνική διάσταση είναι αναγκαία συνθήκη για την Ενωμένη Ευρώπη και ότι ο κοινωνικός πυλώνας θα εξισορροπήσει το δημοσιονομικό σύμφωνο.
Όπως είπε ο κ.Τσίπρας, το ευρωπαϊκό εξάμηνο - η διαδικασία συντονισμού των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών - θα πρέπει να περιλαμβάνει δεσμευτικούς κοινωνικούς στόχους, προτείνοντας να περιληφθεί μνεία στα συμπεράσματα της Συνόδου.
Κατά τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόταση υποστηρίχθηκε μεταξύ άλλων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σουηδία και την Πορτογαλία, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να τη στηρίξει και η Γερμανία.
Όσον αφορά την πρόταση Tusk για το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός την χαρακτήρισε απαράδεκτη, τονίζοντας ότι όχι μόνο δυσχεραίνει τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, αλλά θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της ΕΕ, καθώς υπονομεύει την έννοια της αλληλεγγύης.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι για την Ελλάδα, το σημαντικό δεν είναι κάποιες χώρες να φιλοξενήσουν 200 ή 1.000 πρόσφυγες, αλλά το ότι επιμένουν να υπονομεύουν τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ.
Ακόμη, τόνισε ότι η Ελλάδα σεβάστηκε τους κανόνες της ΕΕ και τις ευαισθησίες άλλων κρατών μελών και τήρησε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, παρότι διαφωνούσε με σειρά πολιτικών στην οικονομία (λιτότητα), αλλά και στην εξωτερική πολιτική (κυρώσεις έναντι τρίτων κρατών).
"Όλα τα κράτη μέλη οφείλουν να κάνουν το ίδιο σήμερα για την αντιμετώπιση αυτού του ευρωπαϊκού ζητήματος" τόνισε ο κ.Τσίπρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης