Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Κλειδώνει ο Μεγάλος Συνασπισμός - Schulz: Τον Ιανουάριο 2018 οι συνομιλίες με Merkel

Γερμανία: Κλειδώνει ο Μεγάλος Συνασπισμός - Schulz: Τον Ιανουάριο 2018 οι συνομιλίες με Merkel
Τον Ιανουάριο 2018 θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες με Merkel, δήλωσε ο Schulz

(upd4) Κλειδώνει ο Μεγάλος Συνασπισμός στη Γερμανία, με τον Martin Schulz να επιβεβαιώνει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συμφώνησαν να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες για τη σύσταση κυβέρνησης με τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Angela Merkel, διευκρινίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο 2018.
Νωρίτερα, το Reuters μετέδιδε πως η ηγεσία του SPD αποδέχτηκε τη σύσταση του Schulz να ξεκινήσουν οι συνομιλίες με τους Χριστιανοδημοκράτες.
Εν τω μεταξύ, αντίστοιχη προτροπή φέρεται να είχε διατυπώσει και ο αντιπρόεδρος του SDP, Olaf Scholz, ο οποίος υποστήριξε πως η Γερμανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση που να είναι σε θέση να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ΕΕ.
«Η Γερμανία έχει την ευθύνη απέναντι στην Ευρώπη να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση.
Η Γερμανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση επειδή είναι η μεγαλύτερη χώρα στην ΕΕ» είπε ο Scholz προτρέποντας επί της ουσίας τα στελέχη του SPD να μην προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες με αδιέξοδες «κόκκινες γραμμές».
Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε τελική απόφαση για την υποστήριξη μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία της Merkel πρέπει να επικυρωθεί από τα μέλη του κόμματος σε ένα ειδικό συνέδριο.
Μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν και υπέστησαν τη μεγαλύτερη στην ιστορία τους ήττα, οι Σοσιαλδημοκράτες διεμήνυσαν πως θα παραμείνουν στην αντιπολίτευση και πως δεν πρόκειται να συμμετάσχουν εκ νέου σε μια κυβέρνηση συνασπισμού.
Ωστόσο, η κατάρρευση των συνομιλιών της Merkel με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους άλλαξε τα δεδομένα, και αύξησε την πίεση στο SPD να αλλάξει στάση προκειμένου να συγκροτηθεί μια σταθερή κυβέρνηση στη Γερμανία.
Πάντως, υπέρ του Μεγάλου Συνασπισμού των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών τάσσεται πλέον η πλειοψηφία των Γερμανών.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Infratest dimap για λογαριασμό του "Πρωινού Μαγκαζίνο" του ARD, το 61% των Γερμανών τάσσεται υπέρ του Μεγάλου Συνασπισμού, ποσοστό που έχει αυξηθεί κατά 16 μονάδες τους τελευταίους δύο μήνες.
Υπέρ μιας κυβέρνησης μειοψηφίας των CDU και CSU τάσσεται το 34%, ενώ το 59% είναι εναντίον.
Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων του Μεγάλου Συνασπισμού, το 52% εκτιμά ότι η Χριστιανική Ένωση βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, ενώ την αντίθετη άποψη έχει το 33%, με μόλις το 8% να θεωρεί ότι τα κόμματα έχουν ίδια διαπραγματευτική ισχύ.
Η δημοσκόπηση αναδεικνύει ακόμη ότι το 68% των ψηφοφόρων του SPD επιθυμεί την συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση, γεγονός το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία αν σκεφτεί κανείς ότι αν τελικά το SPD λάβει μέρος σε συνομιλίες με CDU/CSU και αυτές κριθούν επιτυχείς, έχει δεσμευτεί να αφήσει τον τελευταίο λόγο στα μέλη του.
Στην περίπτωση πάντως που και αυτή η προσπάθεια αποτύγχανε και η Γερμανία προσέφευγε εκ νέου στις κάλπες, το CDU/CSU θα έπαιρνε 32%, το SPD 20%, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) 13%, οι Πράσινοι 12% και η Αριστερά με τους Φιλελεύθερους (FDP) από 9%.
Σε σχέση με την δημοσκόπηση της 7ης Δεκεμβρίου, το SPD καταγράφει απώλειες μίας μονάδας ενώ οι Πράσινοι κερδίζουν δύο μονάδες.
Τα ποσοστά των άλλων κομμάτων παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

(πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 08:30)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης