Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Μάχη» επενδυτών για την απόκτηση του 20% στο project του πλωτού σταθμού LNG Αλεξανδρούπολης

tags :
«Μάχη» επενδυτών για την απόκτηση του 20% στο project του πλωτού σταθμού LNG Αλεξανδρούπολης
Θέμα ημερών η επιλογή της εταιρίας που θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο του FSRU, με υποψήφιους επενδυτές τόσο από την Ευρώπη όσο και από τις ΗΠΑ
Στην τελική ευθεία βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες η οριστικοποίηση της μετοχικής σύνθεσης της εταιρίας που θα προωθήσει το project του πλωτού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη.
Το ενδιαφέρον εταιριών από τις ΗΠΑ αλλά και από την Ευρώπη για συμμετοχή στο έργο, έχει κορυφωθεί και οι σχετικές συζητήσεις εκτιμάται ότι θα καταλήξουν έως το τέλος του έτους.
Παράλληλα έντονη είναι η κινητικότητα και για τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB, καθώς εντός του Ιανουαρίου 2018 αναμένεται να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την πρόσληψη της εταιρίας που θα κατασκευάσει το έργο αλλά και για την προμήθεια των σωλήνων.
Όπως είναι γνωστό τα δυο έργα συνδέοντα άμεσα, αφού το FSRU της Αλεξανδρούπολης θα λειτουργήσει ως πύλη εισόδου προς τη Βουλγαρία και τις γειτονικές χώρες για υγροποιημένο φυσικό αέριο που θα προέρχεται κατ’ αρχήν από την αμερικανική ή άλλες αγορές αλλά και μακροπρόθεσμα από την Ανατολική Μεσόγειο.

Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στο έργο

Με βάση αυτά τα στοιχεία, αλλά και με δεδομένη τη στήριξη από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και βεβαίως την ελληνική κυβέρνηση, το FSRU της Αλεξανδρούπολης έχει προσελκύσει το τελευταίο διάστημα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο από αμερικανικές εταιρίες (όπως η Tellurian) αλλά και από ευρωπαϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και εμπορία φυσικού αερίου, καθώς και στη διαχείριση δικτύων φυσικού αερίου.
Το ενδιαφέρον αφορά τη συμμετοχή στο έργο με ποσοστό 20%, ενός ακόμη μετόχου καθώς είναι ήδη συμφωνημένο ότι στο σχήμα θα συμμετέχουν με ίσα μερίδια (20%) Όμιλος Κοπελούζου, η εταιρία Gaslog του Πητ Λιβανού, η ΔΕΠΑ και η βουλγαρική BEH.
Οι συζητήσεις με τους υποψήφιους επενδυτές γίνονται από την εταιρία Gastrade που έχει συστήσει ο όμιλος Κοπελούζου προκειμένου να προωθήσει το project.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ενδιαφερόμενες εταιρίες είναι αρκετές, μιας και η εκτίμηση που επικρατεί στην αγορά φυσικού αερίου είναι ότι τα επόμενα χρόνια η αγορά του LNG θα αυξηθεί με ταχύτατους ρυθμούς και το υγροποιημένο αέριο πολύ γρήγορα θα καταστεί ανταγωνιστικό από πλευράς κόστους σε σχέση με το αέριο των αγωγών.

Σε τροχιά υλοποίησης το έργο του αγωγού IGB

Σε ότι αφορά εξάλλου τον αγωγό IGB πρέπει να σημειωθεί ότι σε τελικό στάδιο προετοιμασίας βρίσκονται τα τεύχη των δύο διαγωνισμών που θα πραγματοποιηθούν: έναν για την πρόσληψη του εργολάβου που θα κατασκευάσει το έργο και έναν για την προμήθεια των σωλήνων.
Οι δυο διαγωνισμοί αναμένονται βγουν στον αέρα τον Ιανουάριο του 2018, με την έναρξη κατασκευής του έργου να τοποθετείται χρονικά στα μέσα του έτους.
Σημειώνεται ότι ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση του έργου έχει εκφραστεί από σημαντικούς οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EiB) ενώ δεν αποκλείεται να αξιοποιηθούν εργαλεία και του Ευρωπαϊκού Στρατηγικού Επενδυτικού Ταμείου (EFSI).
Ο αγωγός αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2020 μαζί με τον αγωγό TAP.
Στην κοινοπραξία που προωθεί την υλοποίηση του έργου IGB συμμετέχουν η κρατική βουλγαρική BEH, με μερίδιο 50%, η ΔΕΠΑ με 25% και η ιταλική Edison επίσης με 25%.  

www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης