Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Γιατί τα credit funds «πολιορκούν» τους μετόχους της Ελλάκτωρ

tags :
Γιατί τα credit funds «πολιορκούν» τους μετόχους της Ελλάκτωρ
Πως τα credit funds μπορούν να βοηθήσουν τις δύο πλευρές των βασικών μετόχων να διαμοιράσουν τις δραστηριότητες του ομίλου
Τις προθέσεις των βασικών μετόχων της Ελλάκτωρ για το αν επιθυμούν να διαχωρίσουν τα «ιμάτια» του ομίλου, τραβώντας ξεχωριστούς δρόμους, διερευνούν credit funds, που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Τα funds εμφανίζονται πρόθυμα να βάλουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση, προκειμένου να προχωρήσουν οι κινήσεις διαμοιρασμού των δραστηριοτήτων του ομίλου, μεταξύ της πλευράς των αδελφών Αναστάσιου και Δημήτρη Καλλιτσάντση από τη μια και των Δημήτρη Κούτρα και Λεωνίδα Μπόμπολα από την άλλη.  
Προαπαιτούμενο, όμως, για να προχωρήσουν οι φιλολογικές, προς το παρόν, συζητήσεις είναι να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές των βασικών μετόχων της Ελλάκτωρ σε ένα σχέδια διαχωρισμού των δραστηριοτήτων. Αν αυτό συμβεί, υπάρχουν εύκολες τεχνικές ( εξαγορές θυγατρικών ή carve out), μέσω των οποίων, η χρηματοδότηση, που βάζουν τα funds, μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ώστε να διευκολύνει το διαμοιρασμό των δραστηριοτήτων.
Παρ ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις από τους βασικούς μετόχους του ομίλου, η επιμένουσα καχυποψία στις σχέσεις τους, συντηρεί και το ενδιαφέρον των credit funds, στα οποία προστέθηκε πρόσφατα και επενδυτικό- επιχειρηματικό σχήμα, που συγκροτήθηκε προ μηνών για να διεκδικήσει συγκεκριμένη εταιρεία.
Ενδεικτικό της υφέρπουσας αντιπαλότητας είναι κατά τον πλειστηριασμό από την Alpha Bank των μετοχών Ελλάκτωρ, που κατείχε ο επιχειρηματίας και επενδυτής κ. Τζιβέλης ( σ.σ αντιστοιχούσαν περίπου στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου της), οι δύο πλευρές διαγκωνίστηκαν από διαφορετικές χρηματιστηριακές εταιρείες για το πόσες μετοχές θα πάρουν.
Τελικώς, η πλευρά των αδερφών Καλλιτσάντση απέκτησε 3.100.000 μετοχές, ενώ ο Δ. Κούτρας 5.230.000 μετοχές, με αποτέλεσμα η άμεση και έμμεση συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας να ανέλθει στο 5,577%.
Μετά την παραπάνω κόντρα, οι δύο πλευρές έφθασαν σε ένα modus vivendi, μοιράζοντας εκ νέου αρμοδιότητες, κίνηση από την οποία βγήκε «ψαλιδισμένος» ο κ. Δ. Κούτρας και συμφωνώντας σε ένα σχέδιο που προέβλεπε τα εξής: να περιορισθούν σταδιακά οι νέες εργασίες στον κατασκευαστικό κλάδο και ο όμιλος να επικεντρωθεί στα ΣΔΙΤ, στα έργα παραχώρησης και στην περαιτέρω ανάπτυξη του ενεργειακού του χαρτοφυλακίου
Το νέο business plan, όμως, που θα μετουσιώνει τον παραπάνω συμβιβασμό σε αναλυτικό πλάνο δράσης καθυστερεί, με αποτέλεσμα στην αγορά να ενισχύεται η αντίληψη ότι οι λόγοι που οδήγησαν στο modus vivendi του καλοκαιριού έχουν στην πράξη ατονήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης