Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι βαθμολογίες Πορτογαλίας - Αργεντινής αναδεικνύουν την ακραία στρέβλωση της Ελλάδος - Απαιτείται αναβάθμιση

Οι βαθμολογίες Πορτογαλίας - Αργεντινής αναδεικνύουν την ακραία στρέβλωση της Ελλάδος - Απαιτείται αναβάθμιση
Μέσα στο 2018 θα πρέπει να υπάρξει ένας εξορθολογισμός της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος
Μια απίστευτη στρέβλωση έχουν προκαλέσει οι οίκοι αξιολόγησης ως προς την βαθμολογία της Ελλάδος.... και ειδικά με όρους Moody’s και Fitch η στρέβλωση αυτή καθίσταται ακόμη πιο ακραία.
Ως γνωστό η Ελλάδα βαθμολογείται από τους οίκους αξιολόγησης ως εξής
Moody’s Caa2
Standard and Poor’s Β-
Fitch B-.
Τα ελληνικά ομόλογα χαρακτηρίζονται και είναι σκουπίδια junk με βάση τις κλίμακες βαθμολογίας των οίκων αξιολόγησης.
Όμως μια σύγκριση με την Πορτογαλία που είναι η χώρα με την οποία πρέπει να συγκρίνεται η Ελλάδα και με την Αργεντινή καθώς και οι δύο χώρες πέρασαν το στάδιο της χρεοκοπίας…καταδεικνύει ότι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν βαθμολογήσει τις χώρες με κριτήρια «άλλα ντ’ άλλον»
Συγκεκριμένα με όρους Moody’s η Ελλάδα βαθμολογείται στην χαμηλότερη κλίμακα Caa2 και η χώρα απέχει 8 βαθμίδες ώστε να μετατραπεί σε investment grade να αποκτήσει η Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα BBB- και υψηλότερα.
Η επενδυτική βαθμίδα επιβεβαιώνει ότι η χώρα έχει επανέλθει στην κανονικότητα.
Χρειάζεται η Ελλάδα 8 βαθμίδες από Moody’s αναβάθμιση για να επανέλθει στην κανονικότητα και 6 βαθμίδες από Standard and Poor’s και Fitch.
Η Αργεντινή είναι μια χώρα που χρεοκόπησε όπως η Ελλάδα με την διαφορά ότι η Ελλάδα έχει την προστασία του σταθερού ευρώ ενώ το pesos της Αργεντινής είναι υψηλότερου ρίσκου παρ΄ ότι διασυνδέθηκε με το αμερικανικό δολάριο.
Οι αποδόσεις των ομολόγων στην Αργεντινή είναι περίπλοκες.
Το 10ετές ομόλογο της Αργεντινής εμφανίζει απόδοση 5,5% και τα πιο μεσοβραχυχρόνια ομόλογα αποδόσεις έως 15,5%.
Η Αργεντινή βαθμολογείται με Β2 με όρους Moody’s δηλαδή 3 βαθμίδες υψηλότερα από την Ελλάδα.
Παραδόξως η Ελλάδα με χαμηλότερη βαθμολογία έχει αποδόσεις π.χ. στην 10ετία στο 4%.
Συγκρίνοντας την Ελλάδα με την Πορτογαλία προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα.
Η Πορτογαλία είναι investment grade έχει βαθμολογία ΒΒΒ- από την Standard and Poor’s και για την επιστροφή της στην κανονικότητα έχει αποδόσεις στα ομόλογα 1,88% στο 10ετές.
Όμως η Πορτογαλία είναι στο QE στην ποσοτική χαλάρωση όπερ σημαίνει ότι η βελτίωση που έχει καταγραφεί στα ομόλογα είναι περισσότερο απόρροια του QE και λιγότερο ότι βαθμολογείται ως investment grade.
Η Ελλάδα με 6 κλίμακες χαμηλότερη βαθμολογία ή 8 βαθμίδες με όρους Moody’s έχει διαφορά – spread στα ομόλογα περίπου 212 μονάδες βάσης ή 2,12% (Ελλάδα 4,02% και Πορτογαλία 1,88%).
Το χάσμα gap μεταξύ Ελλάδος και Πορτογαλίας με όρους ρίσκου χώρας μειώνεται αλλά αντίστοιχα δεν μειώνεται το χάσμα πιστοληπτικής διαβάθμισης.
Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά;
Οι ελληνικές τράπεζες με όρους Fitch συνεχίζουν να βαθμολογούνται ως επιλεκτική χρεοκοπία....default....
Άρα έχουμε ελληνικές τράπεζες που βαθμολογούνται ως επιλεκτική χρεοκοπία.
Κρατικά ομόλογα που απέχουν 6 βαθμίδες από investment grade αλλά η διαφορά είναι 212 μονάδες βάσης ή 2,12% μεταξύ Ελλάδος και Πορτογαλίας και η Ελλάδα με πολύ καλύτερες επιδόσεις ομολόγων βαθμολογείται με χειρότερη βαθμολογία από την Αργεντινή που έχει κόστος κρατικού δανεισμού υψηλότερο από την Ελλάδα.

Συμπέρασμα

Μέσα στο 2018 θα πρέπει να υπάρξει ένας εξορθολογισμός της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος - δηλαδή αναβάθμιση 2 βαθμίδων ή 3 βαθμίδων υπό όρους -  ώστε να συμβαδίζει η βαθμολογία της χώρας με το κόστος του κρατικού δανεισμού.
Επίσης δεν μπορεί να υπάρχει οίκος που να βαθμολογεί τις ελληνικές τράπεζες σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης