Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Είναι δύσκολο η Ελλάδα να πετυχαίνει υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια

tags :
Citigroup: Είναι δύσκολο η Ελλάδα να πετυχαίνει υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια
Τα νέα στοιχεία για τον ελληνικό προϋπολογισμό αποδεικνύουν ότι είναι δύσκολο η Ελλάδα να πετυχαίνει υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια
Τα στοιχεία εκτέλεσης του ελληνικού προϋπολογισμού δείχνουν τις δυσκολίες της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως αυτό προβλέπει το πρόγραμμα προσαρμογής.
Αυτό αναφέρει η Citigroup, σχολιάζοντας τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το 11μηνο του 2017, και τα οποία έδειξαν ότι παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 763 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 353 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και στόχου για έλλειμμα 2,347 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2018, για το αντίστοιχο διάστημα του 2017.
Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 4,658 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 5,757 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2016 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,074 δισ. ευρώ.
Με άλλα λόγια τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού υποδεικνύουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης έχει επίσης μειωθεί σημαντικά από το 3,4% του ΑΕΠ που αναφέρθηκε το 2016, αν και αυτό πιθανώς εξακολουθεί να είναι συμβατό με τον κυβερνητικό στόχο του 2,4% του ΑΕΠ.
Ο προϋπολογισμός του 2018 στοχεύει σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ, που προκύπτει από τα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας που συμφωνήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης.
Μάλιστα, η Citigroup εξακολουθεί να αμφιβάλλεο ότι ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ή και περισσότερο, ακόμη και αν επιτευχθεί το 2018, δεν θα είναι βιώσιμο για περισσότερο από ένα έτος, όπως προβλέπεται σήμερα στο πρόγραμμα.
Το μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα φέτος σε σχέση με το 2016 είναι πιθανώς να υποστηριχτεί από τη σχετικά βελτιωμένη απόδοση του ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης