Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η αγορά θέλει επειγόντως σοβαρά νέα... όπως η πιστοληπτική αναβάθμιση της Ελλάδας!

tags :
Η αγορά θέλει επειγόντως σοβαρά νέα... όπως η πιστοληπτική αναβάθμιση της Ελλάδας!
Άρθρο του Κωνσταντίνου Φέγγου, πρόεδρου της VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
Οι τιμές αρχίζουν να ανακάμπτουν καθώς όλοι συνειδητοποιούν αυτό που λέμε εδώ και καιρό.
Οι τράπεζες δεν «χρειάζονται» ανακεφαλαιοποίηση.
Τα εισαγωγικά στο «χρειάζονται» είναι σημαντικά, αφού οι «ανάγκες» των τραπεζών προσδιορίζονται από τις «επιθυμίες» των θεσμών, οι οποίοι θεσμοί είναι το τελευταίο διάστημα θετικά διακείμενοι έναντι της Ελλάδας, όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος της Βουλής.
Και πώς να μην είναι θετικά διακείμενοι, όταν η Γερμανία δεν έχει κυβέρνηση, οι σκληροί όροι στα AQR των τραπεζών θα επηρεάσουν τις Ιταλικές αλλά και Γερμανικές τράπεζες και ο κόσμος βρίσκεται σε μια γενική αναταραχή.
Το τελευταίο που θέλουν είναι προβλήματα και στην Ελλάδα.
Οπότε μετέθεσαν μέρος της Γ’Αξιολόγησης στην τέταρτη και πιέζουν την κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτά που έχει ήδη ψηφίσει.
Φυσικά η κυβέρνηση ψηφίζει αλλά δεν εφαρμόζει και πάει λέγοντας. Αντί να εκμεταλλευτούμε τη διεθνή συγκυρία και να κάνουμε τη θετική έκπληξη, συνεχίζουμε να σερνόμαστε.
Στο χρηματιστηριακό χώρο, όλοι ετοιμαζόμαστε για την εφαρμογή της MiFID II, ο νόμος για την οποία ακόμη δεν έχει ψηφιστεί από τη Βουλή.
Πολλές εταιρείες είναι ευάλωτες μετά την μακρόχρονη κρίση και η εφαρμογή κοστοβόρων, περιοριστικών και αναποτελεσματικών νόμων, όπως η MiFID II, η MiFIR, η EMiR και άλλα περίεργα ακρωνύμια, κάθε άλλο παρά θα βοηθήσει την «εύρυθμη λειτουργία της αγοράς».
Οι οδηγίες και οι κανονισμοί αυτοί δημιουργήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες οικονομίες και με τη διαπραγματευτική ισχύ των Ελλήνων εκπροσώπων να είναι μηδενική.
Ήδη η Ευρώπη συνειδητοποιεί πώς οι περιορισμοί είναι υπερβολικοί ακόμη και για τις μεγάλες οικονομίες και ετοιμάζεται να τους χαλαρώσει.
Πόσο μάλλον η πολύπαθη Ελληνική οικονομία.
Να πούμε εδώ και το οριστικό αντίο στα warrants των τραπεζών, που βοήθησαν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το 2014, εκδόθηκαν σε αρχική αξία περίπου 4 δις ευρώ, σαν δώρο στους μετόχους και τώρα αποσύρονται με μηδενική αξία.
Άραγε κάτι τέτοιο θα επιτραπεί στο μέλλον σε κάποιο κλάδο εκτός του τραπεζικού;
Με το τέλος του έτους να βρίσκεται μπροστά μας και να ακολουθεί η προσδοκία κάποιου January Effect, οι πιθανότητες είναι να συνεχιστεί η ανοδική κίνηση.
Πρώτη στήριξη οι 755 μονάδες και σημαντικότατη η στήριξη των 744 μονάδων.
Αντιστάσεις έχουν δημιουργηθεί στις 780 και 810 μονάδες περίπου.
Για να κινηθούμε πάνω από αυτά τα επίπεδα, θα πρέπει να υπάρξουν σοβαρά νέα, είτε για την αναβάθμιση της Ελλάδας είτε για τις ιδιωτικοποιήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης