Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι συμβολίζει για την Ελλάδα και την Ευρώπη ο «μεγάλος συνασπισμός» στη Γερμανία

tags :
Τι συμβολίζει για την Ελλάδα και την Ευρώπη ο «μεγάλος συνασπισμός» στη Γερμανία
Η είδηση ότι «κλειδώνει» η ανανέωση της κυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ CDU/CSU και SPD, προκαλεί ικανοποίηση σε Αθήνα και Βρυξέλλες
Πιο κοντά στον «μεγάλο συνασπισμό» βρίσκεται η Γερμανία, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες είναι έτοιμη να δώσουν το «πράσινο φως» για την επίσημη έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με τους Χριστιανοδημοκράτες.
Η είδηση ότι «κλειδώνει» η ανανέωση της κυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ CDU/CSU και SPD, προκαλεί ικανοποίηση σε Αθήνα και Βρυξέλλες.
Tο προεδρείο του SPD αναμένεται να αποφασίσει σήμερα αν θα συμμετάσχει ή όχι σε συνομιλίες με τη Merkel, με την εισήγηση του Schulz να είναι θετική.
Μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προέτρεψε τον Martin Schulz να πει το «ναι» στη συγκυβέρνηση με την καγκελάριο Merkel., εκφράζοντας την ανησυχία του για την πιθανότητα παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας στη Γερμανία, εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη.

Θετική εξέλιξη για την Ελλάδα

Η Αθήνα έχει πολλούς λόγους να επιθυμεί τον «μεγάλο συνασπισμό» στη Γερμανία, εν όψει της εξόδου από το τρίτο πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η πολιτική σταθερότητα στη Γερμανία και η συνέχεια στη διακυβέρνηση, θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στις αγορές και την έξοδο από το πρόγραμμα, χωρίς εμπόδια τα οποία ενδεχομένως να προέκυπταν από μια κυβέρνηση «Τζαμάικα» με Φιλελεύθερους και Πράσινους ή από την παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα.
Η σχέση της ελληνικής κυβέρνησης με τους Σοσιαλδημοκράτες είναι πολύ καλύτερη έναντι των Φιλελεύθερων του Christian Lindner, οι οποίες είχαν υιοθετήσει σκληρές θέσεις κατά της Ελλάδας.
Επίσης η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα προχωρήσει επιτέλους η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Επίσης όσον αφορά το προσφυγικό, η Αθήνα απολαμβάνει τη στήριξη της Angela Merkel, με το Βερολίνο να τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής αλληλεγγύσης και των υποχρεωτικών ποσοστώσεων, κόντρα στις προτάσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk.

«Χαμόγελα» σε Παρίσι και Βρυξέλλες

Οι εξελίξεις προσλαμβάνονται θετικά και από την Ευρώπη, καθώς με τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία θα «ξεπαγώσει» η μεταρρυθμιστική προσπάθεια στην Ευρωζώνη, η οποία έχει καθυστερήσει λόγω της πολιτικής αστάθειας στη μεγαλύτερη οικονομίας της ΕΕ.
Merkel και Schulz στηρίζουν το όραμα του προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron για μια νεά Ευρώπη, το οποίο έβρισκε κάθετα αντίθετο το FDP.
Οι προτάσεις τις οποίες συζητούν οι Ευρωπαίοι στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες με στόχο την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης,  περιλαμβάνουν την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες στις χώρες - μέλη, τη θέσπιση Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών αρμόδιου για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα υποκαταστήσει το ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης