Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Η οικονομική ανάκαμψη στην ΕΕ συνεχίζεται - «Αγκάθι» η ανεργία στην Ελλάδα

tags :
Moody’s: Η οικονομική ανάκαμψη στην ΕΕ συνεχίζεται - «Αγκάθι» η ανεργία στην Ελλάδα
Η Ευρωζώνη θα συνεχίζει να ανακάμπτει οικονομικά, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν, σημειώνει η Moody’s
Η οικονομία της Ευρωζώνης απέδωσε υψηλότερα των προβλέψεων κατά το τρέχον έτος, ενώ η ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί και το 2018, υποστηρίζει σε ανάλυσή της η Moody’s, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ορισμένες κύριες προκλήσεις παραμένουν, όπως η υψηλή ανεργία στην Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, οι εκλογικές αναμετρήσεις του 2017 αλλά και η αβεβαιότητα του Brexit δε στάθηκαν ικανές να αντιστρέψουν το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί στη νομισματική ένωση, ενώ, ακόμη και μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το ευρώ εμφανίστηκε ανθεκτικό.
Εκτός από τις αυξημένες δαπάνες των νοικοκυριών, πλέον διαπιστώνεται ενίσχυση στις επενδύσεις και τον μεταποιητικό κλάδο, μετά από πολλά χρόνια υποτονικής ανάπτυξης ή ακόμα και ύφεσης.
Η ανάπτυξη το 2017 ενισχύθηκε όχι μόνο στις χώρες της Βαλτικής, αλλά και σε μεγάλες οικονομίες της ζώνης του ευρώ όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία.
Εκτός της νομισματικής ένωσης, η αύξηση του ρουμανικού ΑΕΠ ήταν εντυπωσιακή το τρίτο τρίμηνο, ήτοι 8,6%, σε ετήσια βάση, ενώ στη Βρετανία η αντίστοιχη επίδοση ανήλθε σε 1,5%.
Το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 8,8% τον περασμένο Οκτώβριο, η χαμηλότερη επίδοση από τον Ιανουάριο του 2009, με τον οίκος να αναμένει περαιτέρω συρρίκνωση στους επόμενους έξι έως εννέα μήνες.
Ωστόσο, η ανεργία παραμένει υψηλή σε ορισμένες χώρες της νότιας Ευρώπης, ιδίως στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία, επισημαίνεται.
Εν τω μεταξύ, μετά την αύξηση των επιτοκίων στα τέλη του 2017, η Τράπεζα της Αγγλίας θα διατηρήσει πιθανώς τα επιτόκια σταθερά το επόμενο έτος, λόγω του πληθωρισμού και της αποδυναμωμένης ανάπτυξης.
Βέβαια, οι νομισματικές συνθήκες θα παραμείνουν πιο αυστηρές στο Ηνωμένο Βασίλειο από ό,τι στη ζώνη του ευρώ.
Οι προοπτικές για πιστωτική και οικονομική ανάπτυξη είναι αβέβαιες στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της υψηλής αβεβαιότητας για την τελική έκβαση του Brexit.
Η αυξημένη ανησυχία για τις μελλοντικές εμπορικές συνθήκες θα υπονομεύσει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, με τη Moody’s να υπολογίζει ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί μόλις κατά 1,3% το επόμενο έτος, από 1,5% το 2017.
Ο πολιτικός κίνδυνος εξακολουθεί να υπάρχει στην Ευρώπη.
Το επόμενο έτος θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στην Τσεχική Δημοκρατία, τη Φινλανδία, την Ιρλανδία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Σουηδία και την Ιταλία, καμία όμως από αυτές τις διαδικασίες δεν θα εκτροχιάσει την οικονομική ανάπτυξη, όπως και οι εξελίξεις στην Καταλονία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης