Οικονομία

Σοβαρή εμπλοκή μεταξύ Ελλάδος - δανειστών για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, αφορά 1 εκατ πολίτες

tags :
Σοβαρή εμπλοκή μεταξύ Ελλάδος - δανειστών για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, αφορά 1 εκατ πολίτες
Αφορά ένα εκατ. αυτοαπασχολούμενους με χρέη έως 50.000 σε εφορία και ασφαλιστικά
Στον «αέρα» βρίσκεται η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για 1 εκατομμύριο αυτοαπασχολούμενους με χρέη έως 50.000 ευρώ σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «banking news» σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε, χθες, σε τεχνικό επίπεδο οι εκπρόσωποι των δανειστών όχι μόνο δεν άναψαν  το πράσινο φως προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει στην έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης αλλά απάντησαν αρνητικά.
Αρμόδιες πηγές που συνομιλούν με τους δανειστές κάνουν λόγο για σοβαρή «εμπλοκή» παρά τις υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς σε αυτές τις διαπραγματεύσεις για να αρθεί το αδιέξοδο.
Παρά τα στοιχεία με τις εκτιμώμενες εισπράξεις και τον αριθμό των οφειλετών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε 10 έτη, με «κούρεμα» 85% στις προσαυξήσεις τους, οι θεσμοί στάθηκαν κριτικά απέναντι στην ρύθμιση με την γνωστή πάγια θέση τους: «Οι ρυθμίσεις λειτουργούν σε βάρος των συνεπών φορολογουμένων και ασφαλισμένων».
Για το θέμα έχει ήδη ενημερωθεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος  από τον οποίο περνούν όλα σχεδόν τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης αλλά οι  ελληνικές  θέσεις - προτάσεις προς τους πιστωτές.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι θα γίνει μία νέα προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές και να καμφθούν οι ενστάσεις των δανειστών κυρίως σε ότι αφορά τα προσδοκώμενα εισπρακτικά αποτελέσματα.
Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει νέα τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των δανειστών όπου θα εξεταστούν και οι ενδεχόμενες συνέπειες της ρύθμισης προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.
Στόχος είναι να μπει «φραγή» στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να ευνοηθούν όσοι πραγματικά έχουν αδυναμία να πληρώσουν.
Για όσους ενταχθούν, η ρύθμιση θα προβλέπει κούρεμα προσαυξήσεων έως και 85%, ενώ το ύψος και το πλήθος των δόσεων – έως και 120 με κατώτατη δόση τα 50 ευρώ – θα προκύπτει από μια εξίσωση με δυο βασικούς συντελεστές: το μηνιαίο εισόδημα του οφειλέτη και το χρέος του.

«Βαρόμετρο» για το πράσινος φως από τους θεσμούς αποτελούν

1. Τα κέρδη προ φόρων του ελεύθερου επαγγελματία: Θα υπολογίζονται ή αυτά του τελευταίου έτους πριν την αίτηση υπαγωγής ή το μέσο εισόδημα των δυο καλύτερων από τα τρία τελευταία έτη. Στην εξίσωση μπαίνει όποιος συντελεστής από τους δυο είναι ευνοϊκότερος. Στη συνέχεια διαιρείται το χρέος δια του εισοδήματος (κέρδη προ φόρων) και το αποτέλεσμα της διαίρεσης πρέπει να είναι ίσο ή μικρότερο από 8. Δηλαδή το χρέος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 8πλάσιο του εισοδήματος. Η ελληνική πλευρά έχει διατυπώσει το αίτημα ν' αυξηθεί ο συντελεστής,  ώστε το χρέος να μην υπερβαίνει το 10πλάσιο του εισοδήματος.
2. Η συνολική περιουσία του οφειλέτη: Δεν πρέπει να υπερβαίνει το 25πλάσιο του χρέους του. Δηλαδή αν κάποιος χρωστά 40.000 ευρώ αλλά έχει ακίνητη περιουσία πάνω από 1 εκατ. ευρώ δεν θα μπορεί να ενταχθεί.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης