Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το ελληνικό 10ετές κάνει ράλι αλλά η καθημερινότητα των Ελλήνων παραμένει «παγωμένη»

Το ελληνικό 10ετές κάνει ράλι αλλά η καθημερινότητα των Ελλήνων παραμένει «παγωμένη»
Η θετική πορεία των αριθμών δεν αντικατοπτρίζεται και στη ζωή των Ελλήνων
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε από το επίπεδο-ορόσημο του 4% για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2006.
Πρόκειται για μία πορεία πραγματικά εντυπωσιακή, καθώς η απόδοση έχει αποδυναμωθεί σχεδόν 50% από την αρχή του 2017, ενώ πρόσφατα κορυφαίοι χρηματοοικονομικοί οίκοι, όπως η UBS, άρχισαν εκ νέου να συστήνουν τοποθετήσεις σε ελληνικά ομόλογα.



Όμως αυτή η εικόνα μίας οικονομίας που ανθεί ή έστω έχει αρχίσει να ανακτά την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών είναι, μάλλον πλασματική, με δεδομένα τα στοιχεία που υπάρχουν για την πραγματική οικονομία και αποτυπώνονται σε δεδομένα όπως η ανεργία των νέων, η μετανάστευση αλλά και το ποσοστό των Ελλήνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Τα τελευταία στοιχεία που υπάρχουν από έρευνες μη κρατικών θεσμών, τονίζουν ότι η ανεργία για τους νέους κάτω των 25% ετών παραμένει άνω του 40%.
Την ίδια ώρα άνω του 15% του πληθυσμού (περισσότεροι από 1,6 εκατ. άνθρωποι) ζουν κάτω από το όριο τη φτώχειας και μάλιστα αυτό το ποσοστό αφορά στοιχεία του 2015 και όχι σημερινά, με το ποσοστό να εκτιμάται ότι έχει πλέον καταστεί ακόμη πιο δραματικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο ποσοστό το 2009 ήταν μόλις 2,2%.
Όπως σημειώνουν κάποιοι αναλυτές που γνωρίζουν καλά την πραγματικότητα της οικονομίας «οι Έλληνες δεν βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ.
Δεν μπορούν να πιστέψουν τίποτε αναφορικά με την καλή πορεία της οικονομίας, εάν δεν το βιώσουν στην καθημερινότητά τους».
«Η αβεβαιότητα είναι πλέον κάτι που θεωρείται φυσιολογικό.
Οδηγεί τους περισσότερους σε απάθεια, ενίοτε σε ξεσπάσματα βίας και φυσικά σε ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα.
Κανείς δεν γνωρίζει τι θα ακολουθήσει», σπεύδει να υποστηρίξει η καθηγήτρια Ψυχολογίας, Φωτεινή Τσαλίκογλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης