Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Τα εκλεκτά κρασιά ξεπέρασαν σε απόδοση το 2017 χρυσό και μετοχές στη Βρετανία

tags :
FT: Τα εκλεκτά κρασιά ξεπέρασαν σε απόδοση το 2017 χρυσό και μετοχές στη Βρετανία
FT: Τα εκλεκτά κρασιά ξεπέρασαν σε απόδοση το 2017 χρυσό και μετοχές στη Βρετανία
Οι επενδυτές κρασιών υψηλής ποιότητας θα τσουγκρίσουν το 2017 τα ποτήρια κρασιού τους με ένα τεράστιο χαμόγελο ζωγραφισμένο στ αχείλη τους, καθώς οι αποδόσεις των κρασιών υψηλής ποιότητας για το τρέχον έτος θα ξεπεράσουν την απόδοση των μετοχών και του χρυσού στη Μεγάλη Βρετανία.
Ο δείκτης που απεικονίζει τις κινήσεις των 1.000 κορυφαίων εκλεκτών οίνων στη δευτερογενή αγορά, ο Liv-ex 1000, είχε καταγράψει άνοδο 11,3% στα τέλη Νοεμβρίου του 2017, χάρη στο αυξανόμενο ενδιαφέρον για κρασιά από την Βουργουνδία και την Ιταλία.
Αυτό συγκρίνεται με κέρδη 1,4% για το χρυσό σε στερλίνες και απόδοση 6,6% για τον δείκτη FTSE 100 σε στερλίνες, το οποίο περιλαμβάνει επίσης την επανεπένδυση των μερισμάτων για το έτος που έληξε στις 30 Νοεμβρίου 2017.
Οι έμποροι κρασιών υψηλής ποιότητας στη δευτερογενή αγορά εδρεύουν κυρίως στο Λονδίνο και η αγορά διαπραγματεύεται σε στερλίνες.
Ωστόσο, χάρη στο ασθενέστερο δολάριο, ένας επενδυτής κρασιού με έδρα τις ΗΠΑ θα είχε κέρδος 21,8% στο δείκτη ωLiv-ex 1000, υπολογιζόμενο σε δολάρια, κερδίζοντας συνολική απόδοση 20,5% στο τέλος Νοεμβρίου του 2017.
Σε όρους δολαρίου, ο χρυσός είχε αυξηθεί κατά 11% για το έτος στα τέλη του περασμένου μήνα.




Οι κινέζοι αγοραστές, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει την αγορά κρασιών υψηλής ποιότητας μετά τις εκστρατείες καταπολέμησης της διαφθοράς που είχε εξαπολύσει του Πεκίνο, επιστρέφουν, λένε οι εμπειρογνώμονες της αγοράς.
Παλιότερα οι κινέζοι αγοραστές είχαν επικεντρωθεί αποκλειστικά στα κόκκινα από τη γαλλική πόλη Bordeaux, ενώ τώρα η κινεζική αγορά για κρασιά υψηλής ποιότητας είναι πιο ώριμη και διαφοροποιείται με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται και σε άλλες περιοχές της Γαλλίας, όπως η Βουργουνδία.
Τα αυστραλιανά κρασιά βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο καθώς η συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών μεταξύ Κίνας και Αυστραλίας έχει βοηθήσει τη ζήτηση.
Οι επενδυτές κρασιού εκτός της Κίνας έδειξαν επίσης ενδιαφέρον για κρασιά εκτός της περιοχής του Bordeaux.
Ο κύριος καταλύτης για το ράλι ήταν η αγορά της Βουργουνδίας, όπου η παραγωγή στα οινοποιεία τείνει να είναι πολύ μικρότερη σε σύγκριση με το Bordeaux.
Οι εκθέσεις επιβεβαιώνουν μια μικρή συγκομιδή 2016 στην περιοχή ώθησαν επίσης την αγορά κορυφαίων κρασιών της Βουργουνδίας.
Ο δείκτης Liv-ex 100, ο μικρότερος δείκτης που παρακολουθεί μερικά από τα πιο ενεργά κρασιά, είχε αυξηθεί κατά 5,4% στο τέλος Νοεμβρίου 2017.
Οι τιμές των κρασιών υψηλής ποιότητας σημείωσαν πτώση το 2016  μετά το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit λόγω της πτώσης της στερλίνας.
Η διεύρυνση της αγοράς αναμένεται να συνεχιστεί και το 2018, καθώς περισσότεροι έμποροι κρασιού εμπορεύονται όλο και περισσότερους οίνους.
Ο Andrew della Casa, συνιδρυτής του Ταμείου Επενδύσεων Κρασιού, αναμένει ότι η αγορά έχει περιθώρια για περαιτέρω άνοδο.
"Αναμένω ότι η ανάκαμψη της αγοράς θα συνεχίσει τουλάχιστον προς την τάση και ενδεχομένως πέραν αυτής", δήλωσε.



Ωστόσο υπάρχουν αρκετές αβεβαιότητες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις τιμές των κρασιών υψηλής ποιότητας το 2018.
Η διακύμανση της στερλίνας, η οποία χάνει 3% έναντι του ευρώ από την αρχή του 2017, είναι ένας από τους κύριους παράγοντες, ιδίως καθώς οι διαπραγματεύσεις του Brexit εξελίσσονται.
Άλλος παράγοντας είναι η αποχώρηση του σεβαστού κριτικού κρασιού Neal Martin από το περιοδικό The Wine Advocate, το οποίο ιδρύθηκε από τον γκουρού του οίνου Robert Parker.
Ο κ. Martin, ο οποίος ανέλαβε τις κύριες ευθύνες του κ. Parker, ανακοίνωσε την αποχώρησή του τον περασμένο μήνα και ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην ιστοσελίδα κρασιού Vinous τον Φεβρουάριο του 2018.
Οι βαθμολογίες του κ. Parker θα μπορούσαν να ωθήσουν ή να μειώσουν την τιμή ενός κρασιού από το Bordeaux και η αποχώρηση του κ. Martin θα μπορούσε να σημαίνει ότι η αγορά έχει χάσει έναν βασικό παράγοντα επηρεασμού των τιμών.
Όταν ο Robert Parker αποχώρησε, η σημασία των αξιολογήσεων των κριτικών μειώθηκε, "αλλά τα αποτελέσματα μπορούν ακόμα να επηρεάσουν τις τιμές", δήλωσε ο κ. Jackson.

www.bankignnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης