Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές μεταβολές στο πετρέλαιο - Στα 57,30 δολ. έκλεισε το αργό στα 63,26 δολ. το Brent

tags :
Οριακές μεταβολές στο πετρέλαιο - Στα 57,30 δολ. έκλεισε το αργό στα 63,26 δολ. το Brent
Οριακές μεταβολές στο πετρέλαιο - Στα 57,30 δολ. έκλεισε το αργό στα 63,26 δολ. το Brent
Οριακές μεταβολές σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή (15/12), παραμένοντας κάτω από τα υψηλά επίπεδα δύο ετών, καθώς η συνεχιζόμενη διακοπή του αγωγού της Βόρειας Θάλασσας και οι περικοπές παραγωγής υπό την καθοδήγηση του ΟΠΕΚ υποστήριζαν τις τιμές, ενώ η άνοδος στην παραγωγή των ΗΠΑ έδωσε στήριξη στις τιμές.
Η τιμή του αργου πετρελαίου διαμορφώθηκε στα 57,30 δολάρια το βαρέλι.
Η τιμού πετρελαίου Brent, διαμορφώθηκε στα 63,26 δολάρια το βαρέλι.
"Υπάρχει αγώνας στην αγορά", δήλωσε ο Gene McGillian, ανώτερος αναλυτής της Tradition Energy στο Stamford, Connecticut.
Οι κερδοσκόποι έχουν τοποθετήσει μεγάλες θέσεις, στοιχηματίζοντας ότι οι περικοπές στην παραγωγή θα συνεχίσουν να απομακρύνουν την υπερπροσφορά από την αγορά, είπε.
Μειωμένες εμφανίστηκαν αυτή την εβδομάδα οι πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου στις ΗΠΑ, μετά από τρεις συνεχόμενες εβδομάδες αύξησης, όπως προκύπτει από στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα (15/12/2017) η Baker Hughes.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου μειώθηκαν κατά 4 την τρέχουσα εβδομάδα, στις 747, από 751 την περασμένη εβδομάδα.
Την ίδια ώρα, οι πλατφόρμες εξόρυξης φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 3, στις 183 έναντι των 180 της προηγούμενης εβδομάδας.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των πλατφορμών μειώθηκε κατά 1 και διαμορφώθηκε στις 930, από 931 την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες του ΟΠΕΚ, ο οποίος προσπαθεί μέσω των περικοπών να εξισορροπήσει την αγορά, παρέχει στήριξη στις τιμές του μαύρου χρυσού, ενώ η διακοπή λειτουργίας του αγωγού Forties στη Βόρεια Θάλασσα εξακολουθεί να προκαλεί ένα σημαντικό έλλειμμα στα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου.
Σημαντικό αντίβαρο αποτελεί η αυξημένη παραγωγή στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2017, η οποία ανέβασε τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα του τρέχοντος έτους.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), η συνολική παραγωγή αυξήθηκε κατά 170 χιλ. βαρέλια ημερησίως, στα 97,8 εκατ. βαρέλια συνολικά, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην άνοδο της παραγωγή σχιστολιθικού στις ΗΠΑ και τις αυξημένες δραστηριότητες γεωτρήσεων.
Μάλιστα, η έκθεση έρχεται μόλις δύο εβδομάδες μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας να επεκτείνουν τη συμφωνία για περικοπές στην παραγωγή τους μέχρι τα τέλη του 2018, στην προσπάθειά τους να μειώσουν περαιτέρω τα υπέρογκα αποθέματα πετρελαίου που ασκούν πιέσεις στις τιμές από το 2014.
Παρά την σχετική άνοδο, η παραγωγή εντός ΟΠΕΚ υποχώρησε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, φτάνοντας στα 32,36 εκατ. βαρέλια ημερησίως, λόγω της χαμηλότερης παραγωγής σε Σαουδική Αραβία, Αγκόλα και Βενεζουέλα, καθώς και των υψηλότερων ποσοστών συμμόρφωσης των μελών απέναντι στη συμφωνία.

www.bankignnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης