Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Δεύτερη συνεχόμενη χρονιά χωρίς ετήσια πτώση στα κύρια περιουσιακά στοιχεία παγκοσμίως

tags :
Δεύτερη συνεχόμενη χρονιά χωρίς ετήσια πτώση στα κύρια περιουσιακά στοιχεία παγκοσμίως
Η άνοδος των κύριων περιουσιακών στοιχείων συνεχίστηκε παγκοσμίως και το 2017
Χωρίς πτώση στα κύρια περιουσιακά στοιχεία -κατά μέσο όρο- παγκοσμίως αναμένεται να κλείσει το 2017, συνεχίζοντας την αντίστοιχη επίδοση που άρχισε το 2016, έπειτα από έξι χρόνια αβεβαιότητας και έντονων διακυμάνσεων.
Όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα της Bank of America Merrill Lynch (με βάση το χθεσινό κλείσιμο των αγορών), τόσο οι παγκόσμιες και οι χρηματιστηριακές αγορές των αναδυόμενων αγορών παρουσιάζουν θετικά πρόσημα, με βάση τους συνολικούς δείκτες της MSCI, ενώ ισχυρές είναι οι αποδόσεις του δείκτη-βαρόμετρου S&P 500 στη Wall Street.
Παράλληλα, τα βασικά εμπορεύματα, όπως ο χρυσός και το πετρέλαιο, έχουν επίσης αυξήσει τις τιμές τους, αν και ελαφρά.
Την ίδια στιγμή, οι τιμές για το 10ετές κρατικό ομόλογο των Η.Π.Α., έχουν επίσης ενισχυθεί.



Να σημειωθεί ότι, σε περίπτωση που οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές κινηθούν -συνολικά- ανοδικά και τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, το 2017 θα είναι η πρώτη χρονιά στην ιστορία που ο δείκτης MSCI AC World Index δεν θα έχει σημειώσει μηνιαία πτώση!
Η εντυπωσιακή επίδοση θα λάβει χώρα σε μία χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ουκ ολίγες εντάσεις, με εκλογικές διαδικασίες σε μεγάλες οικονομίες που απειλούνται από τον λαϊκισμό, με γεωπολιτικές εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο και την πόλεμο στη Συρία να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Μάλιστα, το ανοδικό σερί του δείκτη δεν άρχισε τον Ιανουάριο του 2017, αλλά τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, λίγο πριν εκλεχθεί ως Πρόεδρος των Η.Π.Α. ο Donald Trump.
Για το σύνολο του 2017, ο παγκόσμιος δείκτης της MSCI έχει ενισχυθεί κατά περίπου 20% (20% στην Ευρώπη και 30% στις αναδυόμενες οικονομίες!), όταν ο S&P 500 στη Wall Street έχει καταγράψει άνοδο άνω του 20% για την ίδια χρονική περίοδο.
(Ο πίνακας αφορά τις επιδόσεις μέχρι το κλείσιμο της 12ης Δεκεμβρίου 2017)



Ο δείκτης-βαρόμετρο στη Νέα Υόρκη δεν έχει σημειώσει μηνιαία υποχώρηση για 13 συνεχόμενους μήνες!


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης