Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Ξεπέρασε το 1 δις ευρώ η ετήσια μερισματική ροή προς τους μετόχους

tags :
Ξεπέρασε το 1 δις ευρώ η ετήσια μερισματική ροή προς τους μετόχους
Αντίκρισμα στην πορεία των μετοχών και επιβράβευση των υπομονετικών μετόχων.

Ξεπέρασε το 1 δις ευρώ η ετήσια μερισματική ροή προς τους μετόχους.


«Κότα που δεν κάνει αβγό, την τρως την Κυριακή με πατάτες στο φούρνο». Η φράση ανήκει στον Πρόεδρο και βασικό μέτοχο της Jumboκ. Απόστολο Βακάκη όταν σε κάποια παρουσίαση στην Ένωση θεσμικών επενδυτών είχε ερωτηθεί σχετικά με τις εταιρίες που δεν μοιράζουν μερίσματα. Η φιλοσοφία του μερίσματος έχει να κάνει αφενός με την στιγμή στην οποία βρίσκεται ο επιχειρηματικό κύκλος μιας εταιρίας (ανάπτυξη, ωρίμανση κλπ) αφετέρου με την δυνατότητα και την διάθεση της εταιρίας να ανταποκριθεί στις προσδοκίες κυρίως των μακροχρόνιων επενδυτών.

Οι παλαιοί μέτοχοι της οδού Σοφοκλέους έλεγαν ότι το μέρισμα είναι το «οξυγόνο» των μικροεπενδυτών καθώς η αναλογική νομή του καθαρού αποτελέσματος δικαιολογούσε ένα κόστος ευκαιρίας για όσους επέλεγαν να κινηθούν στρατηγικά μακροπρόθεσμα και να αγνοήσουν τις όποιες βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις εμφάνιζε η τιμή της μετοχής στο ταμπλό.


Στο ελληνικό Χρηματιστήριο η παράδοση των μερισμάτων θα μπορούσε να θεωρηθεί μια ιστορία για λίγους. Με τις τράπεζες ουσιαστικά εκτός εικόνας για 10 χρόνια –με εξαίρεση την Τράπεζα της Ελλάδος- ο αριθμός των εταιριών που έχει κάποια συστηματική παρουσία επιβράβευσης των μετόχων/εισοδηματιών είναι κοντά στις 50. Από αυτές ωστόσο μόνο 21 έχουν διανείμει μερίσματα ή επιστροφές κεφαλαίου κάθε χρόνο από το 2007 και μετά.

Οι διανομές σε πολλές περιπτώσεις είναι εντυπωσιακές καθώς είτε είναι πολλαπλάσιες από τις ιστορικές τιμές εισαγωγής στο ΧΑ, αποζημιώνοντας στο ακέραιο όσους πίστεψαν είτε είναι πολλαπλάσιες από τις τρέχουσες τιμές. Πιθανόν ο πίνακας να αδικεί κάποιες εταιρίες που έχασαν μία χρήση σε αυτή την δύσκολη δεκαετία λόγω χαμηλής κερδοφορίας στο μητρικό ισολογισμό (Τιταν, ΓΕΚΕ, Πετρόπουλος, Autohellas, Ευρωπαϊκή Πίστη) ωστόσο η αγορά έχει αρχίσει και εστιάζει σταθερά σε όσες τα τελευταία τρία χρόνια έχουν συνεπή μερισματική πολιτική.

Αυτές είναι οι εταιρίες που δίνουν κάθε χρόνο μέρισμα στο ΧΑ

Εταιρία

Αθροιστικά Μερίσματα 2003 - 2016

ΚΑΡΕΛΙΑΣ

81,69

ΕΛΛΑΔΟΣ

24,52

ΟΠΑΠ

17,00

ΜΕΤΚΑ*

7,50

ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ

9,55

COCA COLA

5.46

GRIVALIA

4,89

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

4,54

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

8,19

JUMBO

3,65

Ε.Υ.Δ.Α.Π.

2,95

Ο.Λ.Θ.

10,68

Ε.Υ.Α.Θ.

2,51

Ο.Λ.Π.

3,00

ΠΛΑΙΣΙΟ

2,79

MERMEREN COMBINAT

8,64

ΚΑΝΑΚΗΣ

1,62

ΕΛΒΕ

0,81

ΚΡΙ - ΚΡΙ

1,06

ΙΚΤΙΝΟΣ

0,59

ΓΕΝ.ΕΜΠΟΡΙΟΥ

0,35


*Αποροφήθηκε από την Μυτιληναίος/ Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή

Τα καλά νέα είναι ότι πλέον ένα πλήθος εταιριών αρχίζει και βλέπει με θετικό μάτι για διαφορετικούς λόγους την διανομή και ενδιάμεσων μερισμάτων ή επιστροφών κεφαλαίου. Πλέον η φύλαξη μετρητών στην τράπεζα δεν αποδίδει τίποτα ή ακόμα χειρότερα αν τα μετρητά βρίσκονται σε τράπεζα του εξωτερικού η απόδοση τους είναι αρνητική.

Επομένως, αν το επενδυτικό πρόγραμμα το επιτρέπει και η εταιρία έχει σταθερές οργανικές ταμειακές ροές θα μπορούσε να επισπεύσει την διανομή ή να την μοιράσει σε δύο χρόνους, πρακτική αρκετά διαδεδομένη στο εξωτερικό.

Έτσι φέτος παρατηρείται διανομή μετρητών προς τους μετόχους που δεν έχει προηγούμενο: Από το Σεπτέμβριο έως το τέλος Δεκεμβρίου οι μέτοχοι των εταιριών θα μοιραστούν μικτά 384 εκατ. ευρώ. Μάλιστα οι εταιρίες που θα μοιράσουν αυτά τα κεφάλαια έχουν διευρυμένη μετοχική βάση διαχέοντας έτσι την ρευστότητα σε σημαντικό αριθμό κωδικών.

Το 2017 πάντως καταλήγει στην εμπεριστατωμένη αναφορά του ο top αναλυτής Μάνος Χατζηδάκης ήταν μια άκρως ικανοποιητική χρονιά, αφού οι εταιρίες διένειμαν άνω των 1,3 δις ευρώ σε μερίσματα, επίδοση που συναντάται το 2010 (1,4 δις ευρώ). Το μέρισμα δείχνει εκτός των άλλων και υγεία. Οι επιχειρήσεις που δίνουν ρευστότητα στους μετόχους τους δίνουν παράλληλα και ένα στίγμα εμπιστοσύνης στις δυνατότητες τους. Ιστορικά δε, οι μέτοχοι που εμπιστεύονται εταιρίες με αυτή την στρατηγική βγαίνουν μακροπρόθεσμα κερδισμένοι.

http://www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης